Δεν είναι ψέμα ο σεξισμός και στο stand-up και τα κορίτσια του έχουν μόνο δίκιο

Η ιδέα για το συγκεκριμένο stand-up είναι “παλιά” αλλά και καλή. Από τις 16/6/2007 προβάλλεται στο BBC το παιχνίδι “Would I lie to you”. Σε κάθε εκπομπή, δύο διάσημοι καλεσμένοι ηγούνται μιας από τις δύο ομάδες και διαγωνίζονται με το να μοιράζονται ασυνήθιστα γεγονότα και περίεργες ιστορίες που αξιολογούνται από την αντίπαλη ομάδα αν είναι αληθινές ή ψεύτικες μέσω ερωτήσεων. Αυτό το σόου αλλά σε stand-up, θα έχουμε και εμείς εδώ στην Ελλάδα την ευκαιρία να το παρακολουθήσουμε, καθώς από τις 3/2 θα στεγάζεται στο Θέατρο Ακροπόλ (αρχικά μόνο για 4 παραστάσεις, ύστερα προστέθηκαν κι άλλες). Μόνο που τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά.

Όπως είναι επόμενο, την παρουσίαση αναλαμβάνουν οι ειδικοί του είδους και αυτοί δεν είναι άλλοι από τους κωμικούς (και μάλιστα κάποια πολύ δυνατά ονόματα). Θα περιμέναμε όμως, έχοντας το πλεονέκτημα να διαθέτουμε πάρα πολύ καλές γυναίκες κωμικούς, η δουλειά να είναι μοιρασμένη .Και δεν ήταν.

Όταν κυκλοφόρησε η αφίσα, τα πρόσωπα τα οποία είχαν ανακοινωθεί και για την παρουσίαση και για τους καλεσμένους ήταν μόνο αντρικά. Αυτό προφανώς έκανε εντύπωση και ύστερα από λίγο ενώ περιμέναμε κάποια δήλωση από τις γυναίκες του χώρου, την αρχή έκανε η Δήμητρα Νικητέα (την οποία δεν έχουμε συνηθίσει να μιλάει σοβαρά όπως και η ίδια είπε). Δεν ήθελε να στήσει λαϊκό δικαστήριο, ούτε να καταδικάσει τους συναδέλφους της. Ο σκοπός της Δήμητρας και όσων μίλησαν ύστερα από εκείνη, ήταν να φωτίσουν την αλήθεια τους και όχι να διαφημιστούν, δεν το έχουν ανάγκη. Όπως αναφέρει, αυτό δεν είναι κάτι που συμβαίνει πρώτη φορά, αλλά ένα επανειλημμένο γεγονός, ο σεξισμός στον χώρο της κωμωδίας. Και ίσως καμία δεν θέλει να μπει πιο «βαθιά» σε αυτό το ζήτημα, γιατί πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος να χαρακτηριστείς υπερβολική και να βάλεις σε κίνδυνο τον βιοπορισμό σου. Αυτός είναι και ένας λόγος που ίσως δεν θελήσουν όλες οι γυναίκες του χώρου να εκφράσουν την άποψη τους. Και είναι απολύτως σεβαστός.

View this post on Instagram

A post shared by Dimitra Nikitea (@nikiteaa)

Ας αναφερθούμε και στο ότι στα αρχικά ονόματα είναι και άνθρωποι που δεν έχουν καμία σχέση με το είδος (μπορούμε να αναγνωρίσουμε μέχρι και αθλητές). Όχι μόνο δεν υπάρχουν γυναίκες, όχι μόνο δεν υπάρχουν γυναίκες του χώρου, αλλά τη θέση τους έχουν πάρει άντρες με μηδενική γνώση του αντικειμένου.

Στη συνέχεια το γεγονός πήρε την έκταση που έπρεπε και αναφέρθηκε και η αγαπημένη μας Χρύσα Κατσαρίνη. Ίσως και ο νούμερο 1 κατάλληλος άνθρωπος να μιλήσει για αυτό. Χωρίς να θίξει, να επιτεθεί ή να προσβάλλει κανέναν, ανέφερε πως είχε ακουστεί ότι οι συντελεστές είχαν έρθει σε επαφή με γυναίκες οι οποίες δεν μπορούσαν τις συγκεκριμένες ημερομηνίες. Παρόλα αυτά καμία κωμικός δεν είχε λάβει κάποια επίσημη πρόταση. Οπότε επειδή δεν μπορούσαν ας πούμε οι 4, σταματάς τις προτάσεις και επικεντρώνεσαι μόνο στους άντρες (περισσότερους από 17). Ανακοινώθηκαν τελικά τα ονόματα των γυναικών που θα λάβουν μέρος, οι οποίες ναι μεν είναι διάσημες και αξιόλογες, όμως επίσης  δεν έχουν  κάποιο άμεσο συσχετισμό με την κωμωδία (να σημειωθεί ότι δεν γνωρίζουν για το γεγονός που δημιουργήθηκε).

View this post on Instagram

A post shared by Xrysa Katsarini (@xrysa_katsarini)

Καμία σχεδόν από τις εργαζόμενες του Stand-up χώρου όταν την ρωτάνε για τον σεξισμό που βιώνει στη δουλειά της, δεν έχει αναφερθεί στους συναδέλφους της και πως τείνουν να υποτιμούν τις ικανότητες της. Οι αναφορές είναι πάντα για άλλα άτομα. Και αυτό επειδή καμία δεν θέλει να έρθει σε ρήξη στο χώρο της δουλειάς της. Υπάρχει ακόμα η πεποίθηση, ότι η κωμωδία είναι αντρική δουλειά.

Την στήριξη τους έδειξαν και άλλες γυναίκες του χώρου όπως η Ήρα Κατσούδα, η Ρούλη Μπουραντά, η Χριστίνα Βούλγαρη, Κατερίνα Βρανά και η Μελίνα Κόλλια.

Stand-up είναι, δεν έπρεπε να είναι σεξιστικό το θέμα, Μήτσο…

Στον αντίποδα, για το θέμα μίλησε ο Δημήτρης Μακαλιάς ο οποίος είναι ένας από τους παρουσιαστές του Stand-up lineup. Στην εκπομπή «Πρωϊαν σε είδον», δεν φάνηκε να έχει αντιληφθεί το πρόβλημα που δημιουργήθηκε γύρω από την αφίσα και την παράσταση, καθώς ανέφερε ότι οι αντιδράσεις ήταν «πρώιμες». Κατηγόρησε επίσης όσες έγραψαν ότι δεν υπήρχε ούτε ένα γυναικείο όνομα «έστω για τα μάτια του κόσμου», καθώς υποστήριξε ότι δεν θα έπρεπε να θέλουν να βρίσκονται εκεί μόνο για αυτόν τον λόγο. Καμία απ΄ όσες μίλησαν για το περιστατικό δεν ανέφερε κάτι για τα μάτια του κόσμου. Και καμία δεν θα ήθελε να βρίσκεται εκεί μόνο για να φανεί. Μιλάμε για τη δουλειά τους. Μάλλον ο κύριος Μακαλιάς κάπου χάθηκε στην μετάφραση…

Η αφίσα

Η αλήθεια είναι αυτή: Η αφίσα του πρώτου Stand-up ήταν άκρως σεξιστική και ο αποκλεισμός των γυναικών που εργάζονται στο χώρο της κωμωδίας άδικος. Σίγουρα δεν υπάρχουν μόνο 4 τις οποίες θα μπορούσες να καλέσεις και σίγουρα δεν ήταν παράλογος ο εκνευρισμός τους. Δεν είναι υπερβολή  το να ζητάς να έχεις ίση αντιμετώπιση στο χώρο της δουλειάς σου( το λάθος ξεκινάει από ότι πρέπει ακόμα να το διεκδικούμε και δεν είναι κάτι αυτονόητο). Πότε θα σταματήσει η κωμωδία να είναι «αντρική υπόθεση» ;

Keywords
Τυχαία Θέματα
-up,