Ιρανός ράπερ έφαγε καταδίκη για θάνατο, επειδή ρίμες του δεν άρεσαν στο καθεστώς, και πάρε έναν λιθοβολισμό για “προσβολή του προφήτη Μωάμεθ”

Ράπερ σου λέει, δεν τα λες ωραία, τι κι αν είσαι άνδρας. Η είδηση προκαλεί φρίκη, αν και δεν θα’ πρεπε. Κάθε φορά που κάποιος άνθρωπος καταδικάζεται σε θάνατο από ένα δικαστήριο λειτουργούν τα ανθρώπινα αντανακλαστικά μας. Στο θεοκρατικό καθεστώς του Ιράν, όμως, το πράγμα είναι σαφές και καθορισμένο: Ο Αμίρ Ταταλού αντιμετωπίζει πλέον τη θανατική ποινή επειδή έκανε το βαρύτερο έγκλημα που μπορεί να τελέσει μουσουλμάνος: Προσέβαλε τον προφήτη Μωάμεθ.

Ο 37χρονος Ταταλού είναι ένας από τους πιο γνωστούς καλλιτέχνες της μουσικής ραπ

στο Ιράν. Ούτως ή άλλως το είδος αυτής της μουσικής δεν είναι αποδεκτό από το καθεστώς, αλλά τα τελευταία του τραγούδια, τα οποία είχε κυκλοφορήσει ευρισκόμενος στην Τουρκία το 2018, έχουν στίχους που θεωρήθηκαν προσβλητικοί για τον άνθρωπο-σύμβολο του ισλάμ. Κι επιπλέον το δικαστήριο έκρινε ότι τα λόγια του Ταταλού «ωθούσαν τη νεολαία προς την εκπόρνευση».

Τώρα, λοιπόν, ο Ταταλού βρίσκεται αντιμέτωπος με τη θανατική ποινή. Πρωτόδικα είχε τιμωρηθεί με ποινή φυλάκισης 5 χρόνων, ωστόσο ο εισαγγελέας άσκησε έφεση κι αυτή έγινε δεκτή, επισύροντας την εσχάτη των ποινών. Άπαξ κι ένας άνθρωπος στο Ιράν καταδικάζεται σε θάνατο, ούτε προεδρικό διάταγμα δεν μπορεί να τον γλυτώσει. Η πιθανότητα να μην εκτελεστεί η ποινή μετά από εισήγηση του ανώτατου θρησκευτικού ηγέτη της χώρας αγιατολάχ Αλί Χαμενεϊ είναι απειροελάχιστη, δεδομένου ότι το έγκλημά του έχει να κάνει με θρησκευτικό ζήτημα.

View this post on Instagram

A post shared by Max Amini (@maxcomedian)

Ο Αμίρ Χοσεϊν Μασγκουντλού, όπως είναι το κανονικό όνομα του Αμίρ Ταταλού, είχε τραβήγματα την τελευταία δεκαετία με την ιρανική δικαιοσύνη. Από το 2016 ως το 2018 αντιμετώπισε κατηγορίες για «άσεμνο περιεχόμενο» στα τραγούδια που σκάρωνε και είχε γνωρίσει πάλι την «φιλοξενία» των ιρανικών φυλακών. Από το 2018, όμως, που είχε φύγει για την Τουρκία είχε αποφασίσει να αφήσει ελεύθερη την καλλιτεχνική του έκφραση, με αντίτιμο βέβαια ότι δεν θα μπορούσε να επισκεφθεί την πατρίδα του.

Στο Ιραν δεν έχει διαφορά αν είσαι ράπερ ή καλλιτέχνης, όλοι είναι ένοχοι

Ο Ταταλού είναι από τους πιο γνωστούς καλλιτέχνες στο συγκεκριμένο στυλ. Όσο ζούσε στην Τουρκία είχε κυκλοφορήσει πάνω από 20 διαφορετικά άλμπουμ με τραγούδια. Τα οποία είναι πολύ δημοφιλή στη νεολαία όχι μόνο της νοτιοανατολικής Τουρκίας (αφού τα περσικά μοιάζουν πολύ με τα κουρδικά, που μιλάει η πλειοψηφία του πληθυσμού), αλλά και του Ιράν, που μπορούσε να τα ακούσει ελεύθερα.

Το πώς κατέληξε στα χέρια των ιρανικών αρχών υποτίθεται ότι οφείλεται σε λάθος. Είχε επιχειρήσει ένα ταξίδι στην Ευρώπη (στη Γερμανία συγκεκριμένα) αλλά το διαβατήριό του δεν είχε ανανεωθεί, οπότε συνελήφθη από τις τουρκικές αρχές. Οι οποίες, πιστές στο νόμο, τον εξέδωσαν στο Ιράν χωρίς να εξετάσουν το αν θα κινδύνευε η ζωή του ή η σωματική του ακεραιότητα. Οι υποστηρικτές του ράπερ λένε ότι υπήρξε συνεννόηση μεταξύ των δύο κρατών, προκειμένου το Ιράν να απαλλαγεί απ’ αυτόν.

Το τραγικό στην περίπτωσή του είναι ότι δεν του αναγνωρίστηκε ούτε καν το ελαφρυντικό του πρότερου «σύννομου» βίου. Ο ράπερ Ταταλού ως το 2015 υπήρξε από τους υμνητές του καθεστώτος, μάλιστα είχε γράψει ένα ολόκληρο άλμπουμ εξυμνώντας το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Αυτή του η σχέση τον είχε οδηγήσει στο προεδρικό μέγαρο, όπου είχε γίνει δεκτός από τον πρώην πρόεδρο της χώρας Εμπραχίμ Ραϊσί, ο οποίος όπως είναι γνωστό σκοτώθηκε σε δυστύχημα με ελικόπτερο τον περασμένο Μάιο.

Ο τραγουδιστής προκάλεσε και καυγάδες τότε μεταξύ των συντηρητικών και προοδευτικών υποστηρικτών του, όταν σε στίχους άλλου τραγουδιού υποστήριξε να επιτρέπεται σε κορίτσια ηλικίας 16 ετών να παντρεύονται. Κάτι που οι μοντέρνες γενιές των Ιρανών θεωρούν απολύτως αναχρονιστικό. Οι αγιατολάχ είναι αλήθεια ότι δεν αισθάνονταν άνετα με το παρουσιαστικό του Ταταλού (ο οποίος είναι γεμάτος τατουάζ, ακόμα και στο πρόσωπό του), αλλά άφηναν ελεύθερη τη δράση του όσο εξυπηρετούσε τα δικά τους αφηγήματα. Όταν μετά το 2016 οι στίχοι του ριζοσπαστικοποιήθηκαν περισσότερο, τον έβαλαν στη μαύρη λίστα και περίμεναν την ευκαιρία να λογαριαστούν μαζί του.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, πάνω από 900 άνθρωποι εκτελέστηκαν στο Ιράν το 2023. Αυτός είναι ο υψηλότερος αριθμός εδώ και εννέα χρόνια. Το γράφουμε για να μη φανταστεί κανείς ότι ο Ταταλού είναι ο μοναδικός που θα αντιμετωπίσει την κρεμάλα τον χρόνο που ξεκίνησε.

Keywords
Τυχαία Θέματα