Στην Κίνα «αποθηκεύουν» βαριεστημένους συζυγούς στα εμπορικά κέντρα, δεν το λες και βήμα προς τα μπρος

Δεν θα στο κρύψουμε, δυσκολευτήκαμε αρκετά να το επεξεργαστούμε ως είδηση. Με την έννοια πως είναι από πολλές απόψεις «κάπως». Ένα μείγμα σεξισμού, αναχρονιστικών αντιλήψεων, ενδεχομένως και ανοησίας. Από την άλλη, στην Κίνα έχουν διαφορετική νοοτροπία σε σχέση με μας, τους δυτικούς. Και φαινόμενα όπως αυτό που θα διαβάσεις παρακάτω δεν τους κάνουν εντύπωση ούτε τα συζητάνε ή τα σκέφτονται τόσο. Οφείλουμε (και) αυτό να το λάβουμε υπόψη μας, είτε μας αρέσει είτε όχι.

Λοιπόν το πράγμα πάει ως εξής: Σε μεγάλα εμπορικά κέντρα στην Κίνα υπάρχουν, λέει, ειδικά

διαμορφωμένοι χώροι, με πινακίδα που ορίζει ρητώς τη χρήση, όπου μπορούν να κάθονται οι σύζυγοι ενόσω οι γυναίκες τους είναι στα μαγαζιά και κάνουν ψώνια. Εκεί μπορούν να παίξουν ηλεκτρονικά, να δουν αθλητικά στην τηλεόραση, να χαζέψουν στα κινητά τους, να επικοινωνήσουν με τους γύρω τους, να κάνουν ό,τι τέλος πάντων προτιμάνε για να σκοτώσουν την ώρα τους, ΟΚ, με κάποια κάπως πιο εποικοδομητική διάθεση αντί να «λιώνουν» χωρίς να κάνουν τίποτα ή σέρνονται στους διαδρόμους βαριεστημένοι.

Ποιο είναι, σε τελική ανάλυση, το πρόβλημα με αυτό που συμβαίνει στα mall στην Κίνα

Θα μπορούσε κάποιος καλοπροαίρετος να το δει κανείς ως μια ευγενική και όμορφη κίνηση από πλευράς των υπευθύνων στα mall στην Κίνα, ένα win / win σενάριο. Στη λογική πως αντί να ξεροσταλιάζουν οι άνδρες περιμένοντας το «μαρτύριο» των ψώνιων να τελειώσει, με αυτόν τον τρόπο μπορούν να πάνε κάπου και να περάσουν ωραία και καλά το χρόνο της αναμονής τους. Και επίσης, ότι οι γυναίκες έχουν έτσι την ευκαιρία να ψωνίσουν χωρίς να έχουν το άγχος ότι «κουβαλάνε» τον άνδρα τους παρά τη θέλησή του, χωρίς να βιάζονται να τελειώσουν.

Αλλά κάπου λίγο ώπα και πολλά μπάστα. Ήταν ανάγκη δηλαδή να φτιαχτεί ένας ειδικός χώρος «αποθήκευσης συζύγων» για κάτι τέτοιο; Δεν θα μπορούσε απλά ο «χ» σύζυγος να πάει σε ένα καφέ ή όπου άλλου θέλει ενόσω το έτερον ήμισυ του, ψωνίζει; Επίσης γιατί χώρος μόνο για άνδρες; Οι γυναίκες δεν έχουν το δικαίωμα να βαριούνται τα ψώνια; Και σε τελική ανάλυση, δεν θα ήταν καλύτερο να ενθαρρύνονται οι άνθρωποι να κάνουν πράγματα μαζί;

Αναπαράγονται μοτίβα και πρότυπα που θα έπρεπε να ξεπερνάνε οι κοινωνίες

Είναι ένα πρότυπο εντελώς αλλοτινής εποχής αυτό που αναπαράγεται μέσα από μια φαινομενικά αθώα κίνηση. Ποιο; Ότι η γυναίκα είναι η μόνη που ασχολείται με τα ψώνια και ο άνδρας (ο «σωστός») δεν πρέπει και δεν θέλει να έχει κανένα ρόλο και καμία συμμετοχή σε αυτό, δεν είναι αυτά γι’ αυτόν. Θα πάει στο (new age) «καφενείο» με τους άλλους άνδρες να παίξει χαρτιά, να πιει καφέ και πάει λέγοντας – το έπιασες το μοτίβο φανταζόμαστε, δεν πάει δα πολύς καιρός άλλωστε που ήταν και ταυτόσημο με την ελληνική πραγματικότητα.

Μιας και οι γιορτές ήταν πρόσφατα και τα οικογενειακά τραπέζια και τα σόγια ακόμα πιο… κοντά, απ’ ότι αντέχεται συνήθως, δεν αποκλείται να ακούστηκαν και πολλά αντίστοιχα τέτοια “παλαιολιθικά” και ξεπερασμένα. Θα μου πεις βέβαια, αν το δει ο Ντόναλντ Τραμπ, τι θα λέει της Μελάνια, αν το δει και μήπως του έρθει καμιά ιδέα και θέλει να επιβάλλει τέτοιες ιδεές στα αμερικάνικα malls;

ΟΚ, προφανώς δεν είναι όλα για όλους, ένα ζευγάρι είναι τέτοιο γιατί το θέλει, όχι επειδή τα μέλη του πρέπει σώνει και καλά να είναι «αυτοκόλλητοι» και να κάνουν τα πάντα μαζί. Όμως εν προκειμένω, στην Κίνα δηλαδή, το πρόβλημα είναι στο μήνυμα που εκπέμπεται, στη λανθασμένη νοοτροπία που διαιωνίζεται και ενισχύεται. Μην το απομονώνουμε δηλαδή στο ειδικό. Όταν κάτι παγιώνεται, τότε πολύ άνετα περνάει και στο γενικό. Κάτι που δεν μπορεί παρά να είναι πρόβλημα στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Δες το βίντεο στο YouTube που εξηγεί τι παίζει με το χώρο… αποθήκευσης συζύγων σε εμπορικά κέντρα στην Κίνα:
Keywords
Τυχαία Θέματα