Μνημόνιο συνεργασίας για τη διασύνδεση των αγωγών φυσικού αερίου των Βαλκανίων

Μνημόνιο συνεργασίας για την προώθηση του Κάθετου Διαδρόμου φυσικού αερίου, από την Ελλάδα έως την Ουγγαρία και την Ουκρανία υπεγράφη σήμερα, Τετάρτη, στο Βουκουρέστι.

Τη συμφωνία υπέγραψαν εκπρόσωποι του Διαχειριστή του Ελληνικού Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ), καθώς και των ομολόγων του Βουλγαρίας (Bulgartransgaz), Ρουμανίας (Transgaz),
Ουγγαρίας (FGSZ), καθώς και της κοινοπραξίας ICGB AD, που έχει αναλάβει το έργο της υλοποίησης του διασυνδετήριου αγωγού Ελλάδας - Βουλγαρίας IGB.

Η συμφωνία προβλέπει τη συνεργασία όλων των εταίρων για την προώθηση του Κάθετου Διαδρόμου διασυνδετήριων αγωγών φυσικού αερίου. Όπως επισημαίνει ο ΔΕΣΦΑ, πρόκειται για έναν συνδυασμό έργων και δράσεων που περιλαμβάνει παρεμβάσεις στα υφιστάμενα δίκτυα μεταφοράς και συμφωνίες συνδεδεμένων συστημάτων με κοινούς κανόνες, έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα αμφίδρομης μεταφοράς φυσικού αερίου από την Ελλάδα έως την Ουγγαρία και την Ουκρανία. Είχε προηγηθεί η υπογραφή συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας, η οποία, από 1ης Ιουνίου 2017, επιτρέπει την αντίστροφη ροή φυσικού αερίου μεταξύ των δύο χωρών.

«Η πλήρης ενεργοποίηση του Κάθετου Διαδρόμου θα δώσει σε όλη την περιοχή την ευκαιρία να επωφεληθεί σημαντικά από τις δυνατότητες διαφοροποιημένων εισαγωγών φυσικού αερίου που διαθέτει η Ελλάδα και οι οποίες μάλιστα σύντομα θα αυξηθούν περαιτέρω, με την αναβάθμιση του Τερματικού Σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) της Ρεβυθούσας και το αέριο της Κασπίας που θα μεταφέρει ο υπό κατασκευή αγωγός TAP», προσθέτει ο ΔΕΣΦΑ.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ, Σωτήριος Νίκας, που υπέγραψε από ελληνικής πλευράς τη συμφωνία, δήλωσε: «Πρόκειται για ένα μείζονος σημασίας βήμα που εξυπηρετεί ταυτόχρονα την ενεργειακή στρατηγική της χώρας, αλλά και έναν από τους σημαντικότερους εταιρικούς στόχους του ΔΕΣΦΑ: την ενεργοποίηση ενός Κάθετου Διαδρόμου διακίνησης φυσικού αερίου από την Ελλάδα έως την Ουκρανία και αντιστρόφως, εξέλιξη που θα συντελέσει καθοριστικά στην ανάδειξη της Ελλάδας σε περιφερειακό κόμβο φυσικού αερίου και παράγοντα ενίσχυσης της ασφάλειας εφοδιασμού της ευρύτερης περιοχής».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)
Keywords
Τυχαία Θέματα