Αυτή είναι η νόσος που μπορεί να σας «χτυπήσει» την πόρτα αν κοιμάστε λίγες ώρες

Οι λίγες ώρες ύπνου αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης μιας σοβαρής πάθησης που οδηγεί δυνητικά σε εγκεφαλικό επεισόδιο και καρδιακή προσβολή, αναφέρουν επιστήμονες του Ινστιτούτου Καρολίνσκα.

Επιστήμονες του Ινστιτούτου Καρολίνσκα αναφέρουν μέσα από μελέτης τους πως λιγότερες από πέντε ώρες ύπνου συνδέονται με 74% αύξηση του κινδύνου εμφάνισης περιφερικής αρτηριακής νόσου (ΠΑΝ), σε σύγκριση με επτά έως οκτώ ώρες ύπνου, που θεωρείται η ιδανική ποσότητα για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού.

Ακόμη, επισημαίνουν τις επιπτώσεις που προκαλούν οι λίγες ώρες ύπνου στην υγεία.

Ειδικότερα, μια σημαντική επίπτωση είναι η περιφερική αρτηριακή νόσο δηλαδή η απόφραξη των αρτηριών των ποδιών.

Περισσότεροι από 200 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από την περιφερική αρτηριακή νόσο, μια κατάσταση υγείας που χαρακτηρίζεται από τη μειωμένη αιμάτωση των κάτω άκρων, οδηγώντας δυνητικά στην πρόκληση εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιακής προσβολής.

Ο συγγραφέας της μελέτης και Υποψήφιος διδάκτωρ Επιδημιολογίας, Σουάι Γιουάν, αναφορικά με αυτή τη νόσο δήλωσε χαρακτηριστικά τα εξής: «Η μελέτη μας υποδηλώνει ότι ο ύπνος για επτά έως οκτώ ώρες τη νύχτα είναι μια καλή συνήθεια για τη μείωση του κινδύνου εκδήλωσης της περιφερικής αρτηριακής νόσου».

Πώς διεξήχθη η μελέτη - Τα αποτελέσματα που λήφθηκαν

Η ερευνητική ομάδα της μελέτης που που δημοσιεύτηκε στο European Heart Journal, μελέτησε συνολικά 650.000 συμμετέχοντες σε μια ανάλυση αποτελούμενη από δύο μέρη.

Αρχικά, οι ερευνητές διεξήγαγαν μια μελέτη παρατήρησης, η οποία διερεύνησε τη σχέση μεταξύ της διάρκειας του ύπνου και του μεσημεριανού ύπνου με τον κίνδυνο περιφερικής αρτηριακής νόσου.

Στη συνέχεια χρησιμοποίησαν γενετικά δεδομένα 608.610 ενηλίκων για να διεξάγουν φυσικά τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές (Μεντελιανή τυχαιοποίηση). Με αυτόν τον τρόπο, παρέχεται μεγαλύτερη ακρίβεια στα αποτελέσματα.

Από την ανάλυση παρατήρησης, που πραγματοποιήθηκε σε λιγότερους από 53.500 ενήλικες, προέκυψε ότι όσοι κοιμόντουσαν λιγότερο από πέντε ώρες τη νύχτα είχαν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης περιφερικής αρτηριακής νόσου.

Η μέθοδος της Μεντελιανής τυχαιοποίησης ενίσχυσε αυτά τα δεδομένα, με αποτέλεσμα τα στοιχεία να υποστηρίζουν ότι, ενώ ο σύντομος ύπνος αύξανε τον κίνδυνο περιφερικής αρτηριακής νόσου, η πάθηση συνδεόταν με αυξημένη πιθανότητα διαταραχών του ύπνου.

«Οι ασθενείς με περιφερική αρτηριακή νόσο παραπονιούνται συχνά για την ποιότητα του ύπνου τους. Υπάρχουν περιορισμένα δεδομένα σχετικά με τον αντίκτυπο των συνηθειών ύπνου στη νόσο και αντίστροφα, και η μελέτη μας είχε ως στόχο να καλύψει αυτό το κενό» συμπλήρωσε ο καθηγητής.

Ούτε όμως και οι περισσότερες από τις οκτώ ώρες ύπνου θεωρούνται μια ασφαλή διάρκεια για την υγεία της καρδιάς. Οι ενήλικες που κοιμόντουσαν οκτώ ή περισσότερες ώρες διέτρεχαν 24% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης περιφερικής αρτηριακής νόσου.

Ωστόσο, η μέθοδος της Μεντελιανής τυχαιοποίησης δε διαπίστωσε κάποια αιτιώδη σχέση μεταξύ του μακροχρόνιου ύπνου και της νόσου.

Τα αποτελέσματα ήταν συναφή και για όσους κοιμόντουσαν κατά τη διάρκεια της μέρας, καθώς διέτρεχαν 32% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης της περιφερικής αρτηριακής νόσου, χωρίς όμως να διαπιστωθεί κάποια αιτιώδη σχέση.

Πηγή: News4Health.gr

#ΥΠΝΟΣ #ΝΟΣΟΣ #ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟ #ΚΑΡΔΙΑΚΗ_ΠΡΟΣΒΟΛΗ
Keywords
Τυχαία Θέματα