Έτοιμοι και για δεύτερο ραντεβού Γεραπετρίτης - Φιντάν

Τι θα συζητήσουν σήμερα στην Αθήνα οι δυο υπουργοί Εξωτερικών.

Όλα δείχνουν ότι το σημερινό ραντεβού Γεραπετρίτη – Φιντάν στην Αθήνα, που θα κρίνει τελικά οι δύο χώρες θα βουτήξουν στα βαθιά νερά της ελληνοτουρκικής διαφοράς αναζητώντας λύση, ίσως να μην είναι και το τελικό.

Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν

έδειξαν στην σύντομη συνάντηση τους στη Βουδαπέστη ότι έχουν το μυαλό τους στα ελληνοτουρκικά με τον Έλληνα πρωθυπουργό να εκφράζει την ευχή η σημερινή συνάντηση να αποδειχθεί «παραγωγική»

Σύμφωνα με πληροφορίες του Dnews οι δύο πλευρές είναι έτοιμες να κλείσουν και νέο ραντεβού εφόσον η συζήτηση προς αναζήτηση κοινού πλαισίου διαλόγου δεν εξαντληθεί σε μία μέρα..

Το νέο ραντεβού θα πρέπει να έχει γίνει μέχρι τα τέλη του χρόνου ή τις αρχές Ιανουαρίου... Και σίγουρα πριν από την επόμενη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν τον Ιανουάριο στην Άγκυρα στο Ανώτατο Συμβούλιο Ελλάδας- Τουρκίας.

Θα εξαντλήσουν τα περιθώρια διαλόγου

Παρότι η πραγματικότητα είναι αμείλικτη -ως προς τις εκ διαμέτρου αντίθετες προσεγγίσεις Ελλάδας – Τουρκίας για το τι αποτελεί τελικά ‘διαφορά’ -οι δύο άνδρες εμφανίζονται αποφασισμένοι να το παλέψουν εκτιμώντας ότι υπάρχει το κατάλληλο «momentum» ..

Μία δεύτερη συνάντηση θα τους επιτρέψει -ακόμη κι αν διαφωνήσουν- να πάρουν τον χρόνο τους , να επεξεργαστούν τις εκατέρωθεν προτάσεις με τους αρχηγούς τους και να επανέλθουν πιο ώριμοι να αναζητήσουν κάποια διέξοδο.

Κι αν κανείς αναρωτιέται τι μπορεί να συνιστά διέξοδο, η ειλικρινής απάντηση είναι ότι τουλάχιστον μία από τις δύο πλευρές πρέπει να δεχθεί να κάνει κάποια σοβαρή υποχώρηση.

Μια δύσκολη συζήτηση

Η ελληνική διπλωματία έχει λόγους να πιστεύει ότι η Τουρκία πιέζεται από πολλές πλευρές να προχωρήσει σε μία κίνηση καλής θέλησης (προς τη Δύση) κι έτσι κρατάει ανοιχτή κάποια χαραμάδα ελπίδας.

Αντίθετα, η Αθήνα έχει μικρά περιθώρια διπλωματικών ελιγμών με δεδομένη την πάγια «κόκκινη γραμμή» όλων των Ελληνικών κυβερνήσεων ότι η διαφορά είναι μία και αφορά την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας.

Άρα το πρώτο δύσκολο ζητούμενο της σημερινής συνάντησης είναι να οριστεί το εύρος του διαλόγου αλλά και με βάση ποιες Αρχές θα μπορούσε να αναζητηθεί λύση με την Αθήνα να δηλώνει ρητά ότι όλα πρέπει να έχουν τη σφραγίδα του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας.

Αν και εφόσον βρεθεί κοινός τόπος τότε και μόνο τότε θα δοθεί πράσινο φως για τις τεχνικές συζητήσεις. Εκεί άλλωστε έχουν στραμμένο το βλέμμα τους όσοι εντός Ν.Δ – κυρίως οι δύο πρώην πρωθυπουργοί – εθιστούν την προσοχή για «παγίδες» και «στραβοπατήματα»

Με τί θέσεις προσήλθαν στο ραντεβού

Ως είθισται πριν από μία κρίσιμη συνάντηση οι δύο πλευρές φροντίζουν να δώσουν μία μέρα πριν το στίγμα τους με αντίστοιχες συνεντεύξεις. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών μιλώντας στην Χουριέτ έβαλε τις κόκκινες γραμμές του σημειώνοντας:

«Η εθνική κυριαρχία των κρατών δεν μπορεί να είναι αντικείμενο συζήτησης ή διεθνούς δικαιοδοσίας. Η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ είναι η μία και μόνη διαφορά μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, η οποία μπορεί να αχθεί ενώπιον διεθνούς δικαιοδοσίας.

Με την μαξιμαλιστική θέση «λύση πακέτο» προσήλθε ο Τούρκος υπ Εξωτερικών με συνέντευξη του στα ΝΕΑ « Έχουμε πολλά αλληλένδετα προβλήματα που δεν μπορούν να περιοριστούν μόνο στο ζήτημα της υφαλοκρηπίδας και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης. Πιστεύουμε ότι ήρθε η ώρα να αντιμετωπίσουμε όλα αυτά τα ζητήματα με βάση τον αμοιβαίο σεβασμό και τη συνεργασία» τόνισε ο Χακάν Φιντάν..

Σε κάθε περίπτωση οι δύο άντρες φρόντισαν με τις δηλώσεις τους να στείλουν το μήνυμα ότι ακόμη κι αν διαφωνήσουν δεν θα γκρεμίσουν τις γέφυρες που έχουν χτιστεί επιστρέφοντας στην εποχή της εχθροπάθειας.

Το πρόγραμμα

Το ραντεβού Γεραπετρίτη – Φιντάν έχει οριστεί για τις 10.30 το πρωί στο υπ. Εξωτερικών. Μετά την κατ ιδίαν συνάντηση θα ακολουθήσουν διευρυμένες συζητήσεις και στις 12.30 θα προβούν σε δηλώσεις (χωρίς να δεχθούν ερωτήσεις). Το μεσημέρι θα συνεχίσουν τις συζητήσεις στο εστιατόριο Διόνυσος στην Ακρόπολη για όσες ώρες χρειαστεί.

#ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ #ΓΙΩΡΓΟΣ_ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ #ΧΑΚΑΝ_ΦΙΝΤΑΝ
Keywords
Τυχαία Θέματα