Νέα πρόστιμα «μαμούθ» για παραβάσεις στην αγορά καυσίμων

Σε αυστηροποίηση του πλαισίου για τις φορολογικές και τελωνειακές αποθήκες ενεργειακών προϊόντων, με στόχο την καταπολέμηση της λαθρεμπορίας και την προστασία του υγιούς ανταγωνισμού προχώρησε η κυβέρνηση.

Η νέα απόφαση θεσπίζει αυστηρούς κανόνες για τη λειτουργία συστημάτων παρακολούθησης εισροών-εκροών, προβλέποντας πρόστιμα που φτάνουν έως 500.000 ευρώ και, σε σοβαρές παραβάσεις, την ανάκληση αδειών.

Παράλληλα, πεοβλέπεται η δημοσιοποίηση στοιχείων παραβατών, ενισχύοντας τη διαφάνεια και τη λογοδοσία στον κλάδο

των καυσίμων.

Η νέα απόφαση έρχεται να καλύψει κενά του παρελθόντος, προσφέροντας μεγαλύτερη διαφάνεια και ενισχυμένο έλεγχο στην αγορά καυσίμων.

Η απόφαση περιλαμβάνει μέτρα για την εγκατάσταση και λειτουργία ολοκληρωμένων συστημάτων παρακολούθησης των κινήσεων καυσίμων στις αποθήκες, ώστε να διασφαλιστεί η διαφάνεια στη διαχείριση.

Συγκεκριμένα, οι επιχειρήσεις που διαχειρίζονται φορολογικές αποθήκες καλούνται να συμμορφωθούν με αυστηρούς κανόνες, ενώ σε περιπτώσεις παραβίασης προβλέπονται βαριά πρόστιμα και ακόμη και ανάκληση αδειών λειτουργίας.

Για παράδειγμα, αν διαπιστωθεί ότι μια αποθήκη δεν έχει εγκαταστήσει το απαραίτητο σύστημα παρακολούθησης, το πρόστιμο μπορεί να φτάσει έως και τις 500.000 ευρώ, ενώ η άδεια λειτουργίας της αποθήκης μπορεί να ανακληθεί.

Μια σημαντική καινοτομία της απόφασης είναι η δημοσιοποίηση των στοιχείων των παραβατών.

Οι πληροφορίες, όπως το ονοματεπώνυμο ή η επωνυμία του υπευθύνου, η διεύθυνση της εγκατάστασης, το είδος της παράβασης και το πρόστιμο που επιβλήθηκε, θα αναρτώνται στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ. Αυτή η δημοσιοποίηση αποσκοπεί στο να δημιουργήσει ένα ισχυρό αντικίνητρο για παραβιάσεις, ενώ παράλληλα ενισχύει τη διαφάνεια και τη δημόσια λογοδοσία.

Τα στοιχεία των παραβατών θα παραμένουν αναρτημένα για δύο χρόνια, ενώ οι εμπλεκόμενοι έχουν δικαίωμα να ασκήσουν προσφυγή πριν από τη δημοσίευση.

Επιπλέον, η απόφαση καθορίζει ρητά το πώς θα γίνονται οι έλεγχοι και ποια θα είναι τα επακόλουθα σε περιπτώσεις μη συμμόρφωσης. Οι αρμόδιες τελωνειακές αρχές έχουν την ευθύνη να ελέγχουν τις εγκαταστάσεις και να επιβάλλουν κυρώσεις.

Σε περιπτώσεις όπως η χρήση παραποιημένων πιστοποιητικών ή η μη τήρηση των απαιτήσεων για την αποστολή δεδομένων, οι ποινές περιλαμβάνουν πρόστιμα που ξεκινούν από 10.000 ευρώ και φτάνουν τις 300.000 ευρώ, ανάλογα με τη σοβαρότητα της παράβασης.

Ακολουθούν αναλυτικά τα πρόστιμα που επιβάλλονται σύμφωνα με τη νέα απόφαση για παραβάσεις στις φορολογικές και τελωνειακές αποθήκες ενεργειακών προϊόντων:

Μη εγκατάσταση συστήματος παρακολούθησης εισροών-εκροών:
Πρόστιμο: 500.000 ευρώ.
Κυρώσεις: Άμεση ανάκληση της άδειας λειτουργίας της φορολογικής αποθήκης ή της αποθήκης τελωνειακής αποταμίευσης. Χρήση παραποιημένων πιστοποιητικών σε συστήματα παρακολούθησης:
Πρόστιμο: 100.000 ευρώ για τον εγκαταστάτη του συστήματος.
Κυρώσεις: Αντικατάσταση του μη νόμιμου εξοπλισμού εντός δύο μηνών. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, ανακαλείται η άδεια λειτουργίας της αποθήκης. Παραποίηση ή αλλοίωση δεδομένων του συστήματος:
Πρόστιμο: 300.000 ευρώ για τον υπεύθυνο φορέα.
Κυρώσεις: Ανάκληση της άδειας λειτουργίας της αποθήκης. Χρήση μη συνδεδεμένων δεξαμενών ή μετρητών με το σύστημα παρακολούθησης:
Πρόστιμο: 300.000 ευρώ.
Κυρώσεις: Ανάκληση της άδειας λειτουργίας. Μη τήρηση τεχνικών προδιαγραφών εξοπλισμού συστήματος παρακολούθησης:
Πρόστιμο: 100.000 ευρώ.
Κυρώσεις: Υποχρέωση αντικατάστασης του εξοπλισμού εντός δύο μηνών. Μη τήρηση προδιαγραφών κεντρικής μονάδας ελέγχου:
Πρόστιμο: 100.000 ευρώ.
Κυρώσεις: Υποχρέωση αναβάθμισης εντός δύο μηνών. Μη έκδοση δελτίου σφράγισης συστήματος:
Πρόστιμο: 10.000 ευρώ για τον εγκαταστάτη. Μη τήρηση δελτίου σφράγισης στον χώρο εγκατάστασης:
Πρόστιμο: 10.000 ευρώ για τον φορέα της αποθήκης. Μη υποβολή δήλωσης για αλλαγές λογισμικού του συστήματος:
Πρόστιμο: 40.000 ευρώ. Μη τήρηση δεδομένων και δελτίων του συστήματος για 10 χρόνια:
Πρόστιμο: 10.000 ευρώ έως 20.000 ευρώ για τον υπεύθυνο φορέα. Μη υποβολή υπεύθυνης δήλωσης εγκατάστασης:
Πρόστιμο: 40.000 ευρώ για τον εγκαταστάτη. Μη αντικατάσταση παράνομου εξοπλισμού ή μη έγκαιρη αποκατάσταση βλαβών:
Πρόστιμο: 2.000 ευρώ ανά ημέρα καθυστέρησης (μέγιστο 40.000 ευρώ ανά έτος). Μη ορθή καταχώριση δεδομένων εισροών-εκροών:
Πρόστιμο: 1.000 ευρώ ανά δελτίο (μέγιστο 20.000 ευρώ ανά έτος). Μη ηλεκτρονική αποστολή δεδομένων στη βάση της ΑΑΔΕ:
Πρόστιμο: 2.000 ευρώ ανά ημέρα καθυστέρησης (μέγιστο 50.000 ευρώ ανά έτος). Μη ορθή διαχείριση τεχνικών επεμβάσεων:
Πρόστιμο: 10.000 ευρώ έως 40.000 ευρώ, ανάλογα με τη φύση της παράβασης. Ψευδή δελτία τεχνικών επεμβάσεων:
Πρόστιμο: 40.000 ευρώ ανά δελτίο. #ΚΑΥΣΙΜΑ #ΠΡΟΣΤΙΜΑ #ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Νέα πρόστιμα «μαμούθ» για παραβάσεις στην αγορά καυσίμων,