Ο κίνδυνος του λαϊκισμού «μπλόκαρε» Πρόεδρο από το ΠΑΣΟΚ

Ο Μητσοτάκης πιστεύει ότι η επιλογή Προέδρου από το ΠΑΣΟΚ θα έστελνε το λάθος μήνυμα.

Εγκατέλειψε ο Κ. Μητσοτάκης το κέντρο; Έγινε «όμηρος» της δεξιάς και της ακροδεξιάς;

Αυτές είναι οι βασικές κατηγορίες που δέχεται το τελευταίο 24ωρο ο πρωθυπουργός επιλέγοντας Πρόεδρο Δημοκρατίας ενεργό πολιτικό πρόσωπο από την παράταξη του. Τον Κώστα Τασούλα.

Το «ζύγι» κράτησε μήνες

Το παρασκήνιο της επιλογής Προέδρου Δημοκρατίας κράτησε μήνες με ορόσημο τις ευρωεκλογές το καλοκαίρι

του 2024.

Ο πρωθυπουργός σύμφωνα με πληροφορίες του Dnews ζύγισε ξανά και ξανά την απόφαση του στη διάρκεια αυτών των μηνών. Ήξερε πολύ καλά ότι η επιλογή Προέδρου Δημοκρατίας είναι από τις κορυφαίες στιγμές στη διαδρομή ενός πρωθυπουργού. Εξ’ ου και μνημονεύονται στην πολιτική ιστορία.

Δεν ήθελε Πρόεδρο Δημοκρατίας από το ΠΑΣΟΚ

Ο Κ. Μητσοτάκης συνειδητά δεν επέλεξε Πρόεδρο Δημοκρατίας από το ΠΑΣΟΚ.

Για την ακρίβεια δεν ήθελε Πρόεδρο από το ΠΑΣΟΚ.

Και ο κύριος λόγος δεν ήταν ο προφανής: Να ημερέψει το «δεξιό» θεριό ή επειδή φοβόταν «διαρχία» από μία πληθωρική προσωπικότητα όπως ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ήταν πολιτικός.

Πιστεύει ότι η επιλογή Προέδρου από το ΠΑΣΟΚ θα έστελνε το λάθος μήνυμα.

Όχι αυτό της συναίνεσης αλλά της συμπόρευσης Ν.Δ.- ΠΑΣΟΚ με σκοπό την συγκυβέρνηση. Θα έστελνε, δηλαδή, το μήνυμα ενός «πολιτικού αρραβώνα» με σκοπό τον «πολιτικό γάμο» στις εκλογές.

«Το λάθος μήνυμα»

«Αυτό το μήνυμα θα έδινε το δικαίωμα στα άκρα να καταβροχθίσουν τόσο τη Ν.Δ όσο και το ΠΑΣΟΚ» υποστηρίζει κορυφαία κυβερνητική πηγή που είδε τον κίνδυνο μίας νέας πολιτικής συνθήκης έντονου λαϊκισμού να αναβιώνει.

Ήδη, μετά το ραντεβού Μητσοτάκη- Ανδρουλάκη τόσο τα υπερδεξιά κόμματα όσο και η Αριστερά κατηγορούσαν αμφότερους τους δύο πολιτικούς αρχηγούς ότι «τα μαγειρεύουνε»… τροφοδοτώντας το αντισυστημικό μέτωπο.

«Πακέτο» η απόφαση για το δίδυμο Τασούλας- Κακλαμάνης

Ο πρωθυπουργός δεν αποφάσισε πρώτα ότι θα προτείνει τον Κ. Τασούλα για Πρόεδρο Δημοκρατίας και επειδή «χήρεψε» η θέση του Προέδρου της βουλής κατέληξε στην επιλογή του Ν. Κακλαμάνη (τον οποίον δεν έκανε αντιπρόεδρο στην τελευταία βουλή).

Η απόφαση για τα δύο πρόσωπα ήταν «πακέτο».

Ήταν μία συνειδητή και μετρημένη απόφαση μετά τα επίμονα παράπονα στελεχών της Ν.Δ. για υπέρμετρη στροφή προς το εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ.

Παράπονα που «σφραγίστηκαν» από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, την έκρηξη Σαμαρά που κατέληξε στη διαγραφή του, τις «ρουκέτες» του Κ. Καραμανλή για τα εθνικά θέματα και τη φυσιογνωμία του κόμματος και τα ανοδικά ποσοστά δεξιότερων κομμάτων όπως του Κ. Βελόπουλου και της Αφρ. Λατινοπούλου.

Διορθωτικές κινήσεις Μητσοτάκη

Ο πρωθυπουργός αναγνώρισε κάποιο δίκιο στα παράπονα της βάσης και των στελεχών της Ν.Δ.

- Σε επίπεδο πολιτικών το «δικαίωμα» δόθηκε - κυρίως- με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

- Σε επίπεδο προσώπων με την αξιοποίηση- κυρίως- στελεχών προερχόμενα από το εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ.

Ο Κ. Μητσοτάκης μετά τις ευρωεκλογές έκανε το πρώτο διορθωτικό βήμα. Δεν είπε mea culpa για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών -διότι ήταν μία πολιτική παρέμβαση που πίστευε- όμως αναγνώρισε και αναγνωρίζει και σήμερα ότι ήταν μια κίνηση που «τραυμάτισε» το dna της παράταξης και που πλήρωσε ακριβά η κυβέρνηση. Συνεπώς το ανάθεμα στην Woke ατζέντα ήταν συνειδητό.

Τώρα έκανε το δεύτερο διορθωτικό βήμα τοποθετώντας δύο «καθαρόαιμα» στελέχη της Ν.Δ. στα δύο ανώτατα θεσμικά αξιώματα, στην Προεδρία της Δημοκρατίας και στην Βουλή.

«Συναινετικός» Τασούλας, «άξιος» Κακλαμάνης

Για την επιλογή του Κ. Τασούλα ο πρωθυπουργός πιστεύει ότι θα δικαιωθεί στο μέλλον. Εκτιμά, δηλαδή, ότι θα αποδειχθεί στην πράξη περισσότερο «συναινετικός» Πρόεδρος Δημοκρατίας από κάποιον που θα εκλεγόταν με ευρύτερη πλειοψηφία στα «χαρτιά», δηλαδή, στην ψηφοφορία της βουλής. Πιστεύει, επίσης, ότι είναι ένας πολιτικός που ταιριάζει «γάντι» στον ρόλο του Προέδρου Δημοκρατίας καθώς διαθέτει αστική ευγένεια και ευρυμάθεια.

Όσο για τον νέο Πρόεδρο της Βουλής τα κριτήρια του Κ. Μητσοτάκη ήταν πρωτίστως «αξιοκρατικά». Θεωρεί ότι Ν. Κακλαμάνης διαθέτει και τα προσόντα και την εμπειρία να ηγηθεί του τρίτου Πολιτειακού θεσμού της χώρας. Έχει διείσδυση σε όλα τα κόμματα είναι αγαπητός και συνεργάσιμος. Πέραν του ότι με τον Ν. Κακλαμάνη ο πρωθυπουργός θα απορροφήσει τους όποιους εσωκομματικούς κραδασμούς αφού έχει αναφορές και στο Καραμανλικό και στο Σαμαρικό μπλοκ και εκφράζει την όλη Ν.Δ.

#ΠΡΟΕΔΡΟΣ_ΤΗΣ_ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ #ΠΡΟΕΔΡΟΣ_ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ #ΚΥΡΙΑΚΟΣ_ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ #ΠΑΣΟΚ #ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ_ΤΑΣΟΥΛΑΣ #ΝΕΑ_ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Πρόεδρο, ΠΑΣΟΚ,proedro, pasok