Τουρκία: Σε αχαρτογράφητα νερά λόγω του Κουρδικού

Η τρομοκρατική επίθεση ήρθε να θυμίσει πόσο πολύπλοκο είναι το Κουρδικό ζήτημα- Τι γράφει το Κ-Report.

Τι συμβαίνει στην Τουρκία με το Κουρδικό; Αναδημοσιεύουμε από το K-Report του Κώστα Καλλίτση και του Παύλου Τσίμα που κυκλοφορεί καθημερινά με πλούσια ύλη σε συνδρομητική βάση. Κάθε Τετάρτη, μάλιστα, στους συνδρομητές φτάνει επιπλέον το Γράμμα από την Τουρκία που επιμελούνται ο Ευάγγελος Αρεταίος και η Μαρία Ζαχαράκη- απ΄ όπου και το κείμενο που ακολουθεί:

Μια μάλλον απρόβλεπτη περίοδος για την Τουρκία άνοιξε, καθώς από τη μια

η πρωτοβουλία της κυβέρνησης εγείρει πολλαπλά ερωτηματικά για τις προθέσεις της αλλά και για τις δυναμικές στους κόλπους του κουρδικού κινήματος, κι από την άλλη προκαλεί νέα πόλωση ανάμεσα στους εθνικιστές και σε αυτούς που δείχνουν ότι είναι έτοιμοι για λύση.

Οι εκτιμήσεις σχεδόν όλων των αναλυτών στην Τουρκία συγκλίνουν στην άποψη ότι πίσω από την πρωτοβουλία του Μπαχτσελί να τείνει χείρα φιλίας στους Κούρδους βρίσκεται το ίδιο το κράτος. Κι αυτό, σύμφωνα με συνομιλητές του KReport, έχει ένα πλεονέκτημα και ένα μειονέκτημα:

Το πλεονέκτημα: Από την στιγμή που η καρδιά του κράτους βρίσκεται πίσω από το άνοιγμα στο Κουρδικό, οι όποιες διαδικασίες δεν αναμένεται να εκτροχιαστούν ούτε από το ίδιο το κράτος ούτε από τους πολιτικούς.

Το μειονέκτημα: Εφόσον, όμως. το κράτος βρίσκεται πίσω από την πρωτοβουλία, το πλαίσιο των όποιων διαπραγματεύσεων αναμένεται να είναι ενδεχομένως έως ασφυκτικό, δεν θα αφήνει πολλά περιθώρια ούτε στο ευρύτερο κουρδικό κίνημα ούτε στην αντιπολίτευση.

«Το γεγονός ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης έδωσε άδεια στον Οτσαλάν, μετά από 43 μήνες, να συναντηθεί με την οικογένεια του την επομένη της δήλωσης του Μπαχτσελί (και) την ίδια ημέρα της τρομοκρατικής επίθεσης στην TAI, δείχνει ότι η πρόταση Μπαχτσελί δεν ήταν προσωπική, αλλά στο πλαίσιο ενός κρατικού σχεδίου», έγραψε ο Μουράτ Γιετκίν.. Αν όμως το Κουρδικό δεν γίνει αντικείμενο συζήτησης με ευρεία συμμετοχή στη Εθνοσυνέλευση -κατέληγε- η έκβασή του μπορεί να είναι ίδια με τις προηγούμενες...

Η αντιπολίτευση: Η αντιπολίτευση εν τω μεταξύ έχει, για άλλη μια φορά, διχαστεί ανάμεσα στην πλειοψηφία των κομμάτων -με πρώτο το CHP- που στήριξαν την πρωτοβουλία, και σε μια μειοψηφία, η οποία ωστόσο μπορεί να αποδειχθεί ότι δεν είναι καθόλου αμελητέα, με βασικό παράγοντα το υπερεθνικιστικό κόμμα της Νίκης, του Ουμίτ Οζντάγ, που είναι εναντίον της.

Νέα δημοσκόπηση: Η πρώτη δημοσκόπηση, μετά την πρωτοβουλία Μπαχτσελί, που δημοσίευσε και σχολίασε η κεμαλική υπερεθνικιστική εφημερίδα «Sozcu», καταγράφει ορισμένες ενδιαφέρουσες δυναμικές: Ενώ σε προηγούμενη μέτρηση της ίδια εταιρείας το ΜΗΡ βρισκόταν στο 11,7%, η νέα μέτρηση το δείχνει μόλις στο 7,5% ενώ το κόμμα της Νίκης κερδίζει ένα εντυπωσιακό 8,4%.

Μεγάλο πάντως βάρος πέφτει στο CHP καθώς, όπως είπε σε συνέντευξη της η ακαδημαϊκός, ειδική σε θέματα επίλυσης συγκρούσεων Ayse Betul Celik, «προκειμένου να επιτευχθεί ειρήνη, η βάση του CHP πρέπει πραγματικά να πειστεί. Αυτή η βάση είναι πολύ καθοριστική και γι' αυτό τα στελέχη του CHP έχουν πολλή δουλειά».

Αλήθεια, ποιο ΡΚΚ; Μεγάλο βάρος πέφτει και στο ευρύτερο κουρδικό κίνημα και στο ΡΚΚ. «Ο Οτσαλάν μπορεί να είναι έτοιμος για μια λύση που θα τον βγάλει από τη φυλακή, αλλά αυτό που πραγματικά έχει σημασία είναι αν το PKK είναι έτοιμο ή όχι» έγραψε ο Μουράτ Γιετκίν. Αλλά, αναρωτήθηκε, «ποιο ΡΚΚ;» -και ανέφερε τις ποικίλλες συνιστώσες τους σε Τουρκία, Ευρώπη και Συρία.

#ΤΟΥΡΚΙΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα