Ελληνοτουρκικά: "Προσεκτικό βάδισμα" στο ΝΑΤΟ ενώ αναμένεται ηχηρό ελληνογαλλικό μήνυμα

Με πολύ προσεκτικές κινήσεις φαίνεται να κινείται η ελληνική διπλωματία, μετά την χθεσινή συνεδρίαση του Βορειοατλαντικό Συμβουλίου του ΝΑΤΟ. Σήμερα η κυβέρνηση θα απαντήσει μέσω υπομνήματος στην πρόταση – πρόσκληση του γενικού γραμματέα της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ ώστε να υπάρξουν τεχνικές συζητήσεις Ελλάδας - Τουρκίας για την ενδεχόμενη διαμόρφωση ενός μηχανισμού αποκλιμάκωσης στην Ν.Α Μεσόγείο,. Αυτά ενώ σαφές μήνυμα για τα ελληνοτουρκικά

αναμένεται να δοθεί από την συνάντηση του Κ.Μητσοτάκη με τον Ε.Μακρόν που θα πραγματοποιηθεί στην Κορσική στις 4 το απόγευμα.

H ελληνική πλευρά φέρεται να εκτιμά ότι η χθεσινή συνεδρίαση του Βορειοατλανικού Συμβουλίου εξέθεσε την Τουρκία απέναντι στην συμμαχία ενώ κατατέθηκαν με σαφήνεια οι αξιώσεις της Ελλάδας για απόσυρση όλων των τουρκικών πλοίων και φυσικά του Oruc Reis.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά πρόκειται να καταθέσει σήμερα στην γραμματεία του ΝΑΤΟ τα σχόλιά της επί της πρότασης του Γενικού Γραμματέα. Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με το έγγραφο που απευθύνονταν σε Ελλάδα και Τουρκία κάθε πλευρά είχε διορία μία εβδομάδα προκειμένου να καταθέσει τον σχολιασμό της. Στον σχολιασμό αυτό προφανώς θα τίθεται το θέμα της ελληνικής απαίτησης για απόσυρση του Oruc Reis από την ευρύτερη περιοχή της Ν.Α Μεσογείου. Όπως φαίνεται από τις εξελίξεις η έναρξη διμερούς διαλόγου στον οποίο αναφέρονταν τα τουρκικά ΜΜΕ δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί σήμερα. Χωρίς όμως να αποκλείεται οτιδήποτε για το άμεσο μέλλον, αφού οι εξελίξεις είναι δυναμικές.

Να θυμίσουμε ότι η σύγκλιση του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου έγινε μετά από αίτηση της Ελλάδας. Σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξε από την μόνιμη αντιπροσωπεία της χώρας στο ΝΑΤΟ αναλυτική ενημέρωση των κρατών – μελών για τις τουρκικές πρακτικές και την τακτική των προκλήσεων που έχει επιλέξει η Άγκυρα το τελευταίο διάστημα. Μάλιστα – σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες – αυτό δεν έγινε υπό την οπτική μόνον του δικαίου της ελληνικής πλευράς.

Αντίθετα αναδείχθηκε το πώς η τουρκική τακτική λειτουργεί εναντίον του ίδιου του ΝΑΤΟ: Αφενός λόγω της υπονόμευσης των συνθηκών ασφάλειας στην Ν.Α Μεσόγειο και κατά δεύτερον επειδή παραβιάζονται βασικές καταστατικές αρχές του, όπως το θεμελιακό άρθρο 1 της Βορειοατλαντικής Συνθήκης. Σύμφωνα με αυτό τα κράτη μέλη «αναλαμβάνουν, ως καθορίζεται εν τω Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, όπως διακανονίζουν πάσαν διεθνή διαφοράν εις ην ήθελον ευρέθη εμπεπλεγμένα, δι' ειρηνικών μέσων, κατά τρόπον ώστε η διεθνής ειρήνη και ασφάλεια και η δικαιοσύνη να μη εκτεθούν εις κινδύνους». Η τουρκική συμπεριφορά – υποστήριξε η ελληνική αντιπροσωπεία – δεν είναι συμβατή με την παραπάνω αρχή. Κάτι άλλωστε που εμμέσως αναγνωρίζεται και από την πρωτοβουλία του Γενς Στόλτενμπεργκ που είκασε πιθανούς κινδύνους για την ασφάλεια στην περιοχή λόγω της στρατιωτικής σώρευσης που προφανώς έχουν επιφέρει οι τουρκικές πρωτοβουλίες. Με τις ελληνικές επισημάνσεις φέρονται ότι συντάχθηκαν και άλλες χώρες μέλη της συμμαχίας, εύλογα μπορεί να εικάσει κανείς ότι ανάμεσά τους περιλαμβάνεται και η Γαλλία.

Να σημειωθεί πως αιχμές για το ότι η Τουρκία κινείται εναντίον της συμμαχίας, αφήνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο άρθρο του που δημοσιεύουν σήμερα οι εφημερίδες The Times, Frankfurter Allgemeine Zeitung, και Le Monde. Αναφέρει ενδεικτικά ότι η Τουρκία έχει προχωρήσει σε «αγορά οπλικών συστημάτων από τη Ρωσία που αποτελούν απειλή για το ΝΑΤΟ» ενώ συνολικά επισημαίνει πως η Τουρκία με την πρακτική της «κινδυνεύει να υπονομεύσει τη συμμαχία του ΝΑΤΟ».

Αυτά ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση το απόγευμα με τον Εμμανουέλ Μακρόν στην Κορσική και στο πλαίσιο της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης (MED7). Η συνάντηση θα γίνει στις 4 το απόγευμα. Θα ακολουθήσει μιάμιση ώρα αργότερα η συμμετοχή του πρωθυπουργού στην Ολομέλεια της Μεσογειακής Διάσκεψης ενω στις 7.30 θα υπάρξει συνέντευξη τύπου και μετά γεύμα των ηγετών.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην συνάντηση θα τεθούν και ζητήματα που σχετίζονται με εξοπλισμούς, ενώ στην Αθήνα καταγράφεται κινητικότητα για το συγκεκριμένο ζήτημα. Χθες η ηγεσία του Υπουργείου Άμυνας, δηλαδή ο υπουργός Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο υφυπουργός Αλκιβιάδης Στεφανής ενημέρωσαν κεκλεισμένων των θυρών την Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής. Επισήμαναν ότι «η συνεχής βελτίωση, αναβάθμιση της επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας και γενικότερα η ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων αποτελεί πρωταρχικό μέλημα και κορυφαία ευθύνη της Πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης». Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση αντικείμενο της συνεδρίασης ήταν η εκτέλεση σειράς υποπρογραμμάτων ενίσχυσης των αμυντικών δομών της χώρας σε όλα τα όπλα.

Εντωμεταξύ και χθες συνεχίστηκαν οι διαβουλεύσεις της Ελλάδας ενόψει της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβούλιου στις 24-25 Σεπτεμβρίου όπου θα συζητηθεί η σχέση Ελλάδας – Τουρκίας και οι εξελίξεις στην Ν.Α Μεσόγειο. Στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Συμβουλίου Σάρλ Μισέλ ο οποίος άλλωστε θα βρεθεί στην Αθήνα στις 15 Σεπτεμβρίου. Στην προπαρασκευαστική αυτή διαδικασία συμμετείχε και η Άγκελα Μέρκελ.

Για την Διάσκεψη Κορυφής ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισημαίνει στο προαναφερθέν άρθρο του πως «οι ηγέτες της ΕΕ θα πραγματοποιήσουν ειδική σύνοδο για να αποφασίσουν με ποιον τρόπο θα απαντήσουν. Εάν η Τουρκία αρνηθεί να λογικευτεί έως τότε, δεν βλέπω άλλη επιλογή παρά να επιβάλουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες ουσιαστικές κυρώσεις. Διότι δεν είναι πλέον μόνο ζήτημα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Είναι ζήτημα αναγνώρισης του γεγονότος ότι διακυβεύονται ζωτικά συμφέροντα – στρατηγικά ευρωπαϊκά συμφέροντα. Εάν η Ευρώπη θέλει να αποτελέσει πραγματική γεωπολιτική δύναμη, τότε δεν έχει την πολυτέλεια κατευνασμού μιας πολεμοχαρούς Τουρκίας»

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα