7 λόγοι για τους οποίους πρέπει να τρώμε περισσότερα σπαράγγια

Τα οφέλη για την υγεία μας.

Τα σπαράγγια, αυτό το δημοφιλές λαχανικό, έρχεται σε μια ποικιλία χρωμάτων, συμπεριλαμβανομένου του πράσινου, του λευκού και του μοβ και χρησιμοποιείται ως συστατικό πιάτων κουζινών όλου του κόσμου.

Τα σπαράγγια είναι χαμηλά σε θερμίδες και γεμάτα με απαραίτητες βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά.

Ας δούμε 7 λόγους για τους οποίους πρέπει να καταναλώνονται συχνότερα.

1. Τα σπαράγγια είναι χαμηλά σε θερμίδες, αλλά διαθέτουν εντυπωσιακό θρεπτικό προφίλ.

Στην πραγματικότητα, μόνο μισό φλιτζάνι

(90 γραμμάρια) μαγειρεμένων σπαραγγιών περιέχει:

Θερμίδες: 20Πρωτεΐνη: 2,2 γραμμάριαΛίπος: 0,2 γραμμάριαΦυτικές ίνες: 1,8 γραμμάριαΒιταμίνη C: 12% της ημερήσιας διαιτητικής πρόσληψηςΒιταμίνη Α: 18% της ημερήσιας διαιτητικής πρόσληψηςΒιταμίνη Κ: 57% της ημερήσιας διαιτητικής πρόσληψηςΦυλλικό οξύ: 34% της ημερήσιας διαιτητικής πρόσληψηςΚάλιο: 6% της ημερήσιας διαιτητικής πρόσληψηςΦώσφορος: 5% της ημερήσιας διαιτητικής πρόσληψηςΒιταμίνη Ε: 7% της ημερήσιας διαιτητικής πρόσληψης

Τα σπαράγγια διαθέτουν επίσης μικρές ποσότητες άλλων μικροθρεπτικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένου του σιδήρου, του ψευδαργύρου και της ριβοφλαβίνης. Είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης Κ, ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό που εμπλέκεται στην πήξη του αίματος και την υγεία των οστών.

Επιπλέον, τα σπαράγγια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυλλικό οξύ, ένα θρεπτικό συστατικό που είναι ζωτικής σημασίας για μια υγιή εγκυμοσύνη και πολλές σημαντικές διαδικασίες στο σώμα, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης των κυττάρων και του σχηματισμού DNA.

2. Είναι καλή πηγή αντιοξειδωτικών

Τα αντιοξειδωτικά είναι ενώσεις που βοηθούν στην προστασία των κυττάρων από τις επιβλαβείς επιδράσεις των ελεύθερων ριζών και του οξειδωτικού στρες. Το οξειδωτικό στρες συμβάλλει στη γήρανση, τη χρόνια φλεγμονή και πολλές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου. Τα σπαράγγια, όπως και άλλα πράσινα λαχανικά, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά. Αυτά περιλαμβάνουν βιταμίνη Ε, βιταμίνη C και γλουταθειόνη, καθώς και διάφορα φλαβονοειδή και πολυφαινόλες.

Επιπλέον, τα μοβ σπαράγγια περιέχουν ισχυρές χρωστικές ουσίες που ονομάζονται ανθοκυανίνες, οι οποίες έχουν αντιοξειδωτικές επιδράσεις στο σώμα. Στην πραγματικότητα, η αύξηση της πρόσληψης ανθοκυανίνης έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την αρτηριακή πίεση και τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών και καρδιακών παθήσεων.

Η κατανάλωση σπαραγγιών μαζί με άλλα φρούτα και λαχανικά μπορεί να προσφέρει στο σώμα μια σειρά αντιοξειδωτικών για την προώθηση της καλής υγείας.

3. Βελτίωση της πεπτικής υγείας

Οι διαιτητικές ίνες είναι απαραίτητες για την καλή πεπτική υγεία. Μόλις μισό φλιτζάνι σπαράγγια περιέχει 1,8 γραμμάρια ινών, που είναι το 7% των καθημερινών αναγκών.

Μελέτες δείχνουν ότι μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου υψηλής αρτηριακής πίεσης, καρδιακών παθήσεων και διαβήτη. Τα σπαράγγια είναι ιδιαίτερα υψηλά σε αδιάλυτες ίνες, γεγονός που προσθέτει όγκο στα κόπρανα και υποστηρίζει τακτικές κινήσεις του εντέρου.

Η κατανάλωση σπαραγγιών ως μέρος μιας πλούσιας σε φυτικές ίνες διατροφής είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να καλυφθούν οι ανάγκες σε φυτικές ίνες και να διατηρηθεί το πεπτικό σύστημα υγιές.

4. Υποστήριξη μιας υγειούς εγκυμοσύνης

Τα σπαράγγια είναι μια εξαιρετική πηγή φυλλικού οξέος, επίσης γνωστή ως βιταμίνη Β9. Μόλις μισό φλιτζάνι σπαράγγια παρέχει στους ενήλικες το 34% των καθημερινών τους αναγκών σε φυλλικό οξύ και στις έγκυες γυναίκες το 22% των καθημερινών τους αναγκών.

Το φυλλικό οξύ είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό που βοηθά στη δημιουργία ερυθρών αιμοσφαιρίων και παράγει DNA για υγιή ανάπτυξη. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό κατά τα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης για να εξασφαλιστεί η υγιής ανάπτυξη του μωρού.

Η λήψη επαρκούς φυλλικού οξέος από πηγές όπως τα σπαράγγια, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και τα φρούτα μπορεί να προστατεύσει από ελαττώματα νευρικού σωλήνα, που μπορεί να οδηγήσουν σε μια σειρά επιπλοκών, από μαθησιακές δυσκολίες και έλλειψη ελέγχου του εντέρου και της ουροδόχου κύστης έως σωματικές αναπηρίες.

5. Βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης

Η υψηλή αρτηριακή πίεση επηρεάζει περισσότερους από 1,3 δισεκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως και αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό επεισόδιο. Η αύξηση της πρόσληψης καλίου μειώνοντας παράλληλα την πρόσληψη αλατιού είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για τη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Τα σπαράγγια είναι μια καλή πηγή καλίου, παρέχοντας το 6% της καθημερινής συνιστώμνης δόσης σε ποσότητα μισού φλιτζανιού.

6. Βοηθά στην απώλεια βάρους

Επί του παρόντος, καμία μελέτη δεν έχει ερευνήσει τις επιδράσεις των σπαραγγιών στην απώλεια βάρους. Ωστόσο, έχει μια σειρά από ιδιότητες που θα μπορούσαν ενδεχομένως να βοηθήσουν κάποιον να χάσει βάρος. Πρώτον, είναι πολύ χαμηλό σε θερμίδες, με μόνο 20 θερμίδες σε μισό φλιτζάνι. Επιπλέον, είναι περίπου 94% νερό. Η έρευνα δείχνει ότι η κατανάλωση τροφών χαμηλών θερμίδων και πλούσιων σε νερό σχετίζεται με την απώλεια βάρους.Τα σπαράγγια είναι επίσης πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες έχουν συνδεθεί με χαμηλότερο σωματικό βάρος και απώλεια βάρους.

7. Εύκολο να προστεθεί στη διατροφή

Εκτός από το ότι είναι θρεπτικά, τα σπαράγγια είναι νόστιμα και εύκολο να ενσωματωθούν στη διατροφή κάποιου. Μπορούν να μαγειρευτούν με διάφορους τρόπους, όπως βράσιμο, ψήσιμο, στον ατμό και να χρησιμοποιηθούν σε διάφορα πιάτα όπως σαλάτες, τηγανητές πατάτες, ομελέτες και ζυμαρικά. Επιπλέον, είναι εξαιρετικά προσιτό και ευρέως διαθέσιμο στα περισσότερα παντοπωλεία.

Συμπερασματικά, τα σπαράγγια είναι μια θρεπτική και νόστιμη προσθήκη σε οποιαδήποτε διατροφή. Είναι χαμηλά σε θερμίδες και μια καλή πηγή θρεπτικών ουσιών, συμπεριλαμβανομένων των ινών, του φυλλικού οξέος και των βιταμινών Α, C και K.

Επιπλέον, η κατανάλωση σπαραγγιών έχει μια σειρά από πιθανά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της απώλειας βάρους, της βελτιωμένης πέψης και της χαμηλότερης αρτηριακής πίεσης.

shape.gr

The post 7 λόγοι για τους οποίους πρέπει να τρώμε περισσότερα σπαράγγια appeared first on Newsitamea.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα