To «χέρι του Θεού» (1986)

Συνέβη κατά τη διάρκεια του προημιτελικού αγώνα μεταξύ της Αργεντινής και της Αγγλίας, και τράβηξε την προσοχή όλου του κόσμου προκαλώντας έντονες συζητήσεις που συνεχίζονται μέχρι σήμερα. Το αλήτικο παιχνίδι του Μαραντόνα, σε συνδυασμό με τις εξαιρετικές του ικανότητες και φυσικά το γκολ με το χέρι, έκανε τον αγώνα αυτό να είναι ένα από τα σημαντικότερα κεφάλαια στην ιστορία του ποδοσφαίρου.

Το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1986

Το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου του 1986 διεξήχθη στο Μεξικό και η Αργεντινή ήταν ένα από τα φαβορί για

την κατάκτηση του τροπαίου. Με επικεφαλής τον παίκτη-σταρ της, Ντιέγκο Μαραντόνα, η Αργεντινή είχε προχωρήσει στα προημιτελικά για να αντιμετωπίσει την Αγγλία, μια ομάδα με πλούσια ποδοσφαιρική ιστορία και βαθιά ανταγωνιστική αντιπαλότητα με την Αργεντινή. Το πολιτικό σκηνικό του πολέμου των Φόκλαντς μεταξύ των δύο εθνών προσέθεσε περαιτέρω ένταση στο παιχνίδι.

Ο αγώνας ήταν αμφίρροπος, με τις δύο ομάδες να παίζουν ένα σκληρό και δυνατό παιχνίδι. Όταν ο αγώνας έφτασε στο 51ο λεπτό ήταν εκείνη ακριβώς η στιγμή που θα γραφόταν ιστορία.

Το περιβόητο «χέρι του Θεού»

Στο 51ο λεπτό του αγώνα, ο Ντιέγκο Μαραντόνα βρέθηκε μέσα στη μικρή περιοχή της Αγγλίας, πηδώντας για κεφαλιά απέναντι στον τερματοφύλακα της Αγγλίας Πίτερ Σίλτον. Χρησιμοποιώντας το αριστερό του χέρι, ο Μαραντόνα χτύπησε την μπάλα που κατέληξε δίχτυα. Παρόλο που η ενέργεια ήταν σαφής στις επαναλήψεις, ούτε ο διαιτητής ούτε οι βοηθοί του παρατήρησαν ότι ο Μαραντόνα χρησιμοποίησε το χέρι του. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, το γκολ να μετρήσει κανονικά.

Όταν ρωτήθηκε για το περιστατικό αργότερα, ο Μαραντόνα ισχυρίστηκε ως γνωστόν ότι το γκολ σημειώθηκε «λίγο με το κεφάλι του Μαραντόνα και λίγο με το χέρι του Θεού». Ως εκ τούτου, το γκολ έγινε γνωστό ως το «χέρι του Θεού», ένας όρος που έκτοτε έχει γίνει συνώνυμο των αμφιλεγόμενων αποφάσεων στο ποδόσφαιρο.

Ενώ το γκολ εξόργισε τους Άγγλους, ανέδειξε τον Μαραντόνα σε θρυλική μορφή για τους Αργεντίνους. Είχε χρησιμοποιήσει την πονηριά του, για να ξεγελάσει τους αντιπάλους του, αποτελώντας ταυτόχρονα ήρωα και κλέφτη, ανάλογα με το σε ποια πλευρά του γηπέδου βρισκόσουν.

Το «γκολ του αιώνα»

Μόλις τέσσερα λεπτά μετά το γκολ του αυτό, ο Μαραντόνα πέτυχε μια γκολάρα , αυτή τη φορά κανονικότατα. Στο 55ο λεπτό, πήρε την μπάλα από το κέντρο και ξεκίνησε μια εκπληκτική ατομική πορεία. Ο Μαραντόνα ντρίμπλαρε πέντε Άγγλους αμυντικούς και στη συνέχεια πέρασε την μπάλα δίπλα από τον Σίλτον για να πετύχει ένα από τα ομορφότερα γκολ στην ιστορία του ποδοσφαίρου.

To γκολ ήρθε πραγματικά στον αντίποδα της αμφισβητούμενης προηγούμενης φάσης, για να βάλει κάπως τα πράγματα στη θέση τους αποδεικνύοντας την ιδιοφυΐα του Μαραντόνα.

Θρίαμβος της Αργεντινής στο Παγκόσμιο Κύπελλο

Τα δύο αυτά εκ διαμέτρου αντίθετα γκολ του Μαραντόνα ήταν καθοριστικά για τη νίκη της Αργεντινής με 2-1 επί της Αγγλίας. Το «χέρι του Θεού» και το «γκολ του αιώνα» έμειναν στην ιστορία ως καθοριστικές στιγμές εκείνου του αγώνα. Η Αργεντινή συνέχισε και κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1986, με τον Μαραντόνα να παίζει καθοριστικό ρόλο σε όλη τη διάρκεια του τουρνουά. Αγορές για το μουντιάλ μπορείτε να βρείτε στο NetBet stoixima όπως και μακροχρόνια.

Η απόδοσή του στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1986 εδραίωσε τη θέση του στην ιστορία του ποδοσφαίρου ως ένας από τους σπουδαιότερους παίκτες όλων των εποχών. Οι δυο αυτές φάσεις με την Αγγλία συμπυκνώνουν τις αντιφάσεις της καριέρας του. Το «χέρι του Θεού» ήταν ύπουλο και οριακά αντιαθλητικό, ενώ το «γκολ του αιώνα» ήταν μια καθαρή ποδοσφαιρική ευφυΐα. Μαζί, συμβόλιζαν την πολυπλοκότητα του χαρακτήρα του Μαραντόνα.

Η κληρονομιά

Το γκολ του Ντιέγκο Μαραντόνα με το «Χέρι του Θεού» συνεχίζει να συζητείται και να αναλύεται δεκαετίες αργότερα. Εγείρει διάφορα ερωτήματα αναφορικά με το αθλητικό πνεύμα, αλλά και τον ρόλο των διαιτητών σε κρίσιμους αγώνες και αποφάσεις. Ακόμη και με την έλευση της σύγχρονης τεχνολογίας, όπως το VAR (Video Assistant Referee), η στιγμή αυτή παραμένει μία από τις πιο εμβληματικές στην ιστορία του ποδοσφαίρου.

Το «χέρι του Θεού» θα είναι για πάντα χαραγμένο στην ιστορία του ποδοσφαίρου, μια απόδειξη της μαγείας και της τρέλας του όμορφου αυτού παιχνιδιού.

Keywords
Τυχαία Θέματα