Χειμερινός Τουρισμός: Το «στοίχημα» του ΕΟΤ με την καμπάνια σε 15 χώρες

Είναι η πρώτη φορά που το υπουργείο Τουρισμού και ο ΕΟΤ ξεκινούν την προσπάθεια προβολής της χώρας ως προορισμού για το χειμώνα. 

Εντύπωση ανάμεσα στους φορείς του τουρισμού προκάλεσε τις προηγούμενες ημέρες η ανακοίνωση από τον Γεν. Γραμματέα του ΕΟΤ Δημήτρη Φραγκάκη για το λανσάρισμα -για πρώτη φορά στα ελληνικά τουριστικά χρονικά- ολοκληρωμένης διαφημιστικής καμπάνιας από πλευράς του οργανισμού

με στόχο τους επισκέπτες του χειμώνα στη χώρα μας, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του Δεκεμβρίου σε μεγάλες χώρες-στόχους για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του BusinessNews.gr, η καμπάνια θα περιλαμβάνει συνολική προσέγγιση των πιθανών επισκεπτών μέσω σποτ, εντύπων και Social media, ενώ θα επικεντρωθεί κυρίως σε 15 χώρες, με τις οποίες έχει απευθείας αεροπορική σύνδεση η χώρα μας.

Εξάλλου, από τον ΕΟΤ επισημαίνουν ότι στόχος της συγκεκριμένης διαφημιστικής προβολής είναι και οι Έλληνες ταξιδιώτες, μεγάλο ποσοστό των οποίων έχουν άδεια, λόγω επαγγέλματος, κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου ή του χειμώνα και με αυτόν τον τρόπο θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν άγνωστες περιοχές της χώρας μας.

Αυτή τη φορά, κατά τον οργανισμό, «πρωταγωνιστές» στην καμπάνια αυτή δεν θα είναι οι θερινοί τουριστικοί προορισμοί ή τα νησιά της Ελλάδας, αλλά περιοχές οι οποίες έχουν να επιδείξουν πολύ καλής ποιότητας τουριστικό προϊόν για τους χειμερινούς μήνες, όπως η Κεντρική Μακεδονία, η Ήπειρος, η Θεσσαλία και η Πελοπόννησος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τις προηγούμενες εβδομάδες είχε προηγηθεί και το λανσάρισμα των αποκαλούμενων «Non Stop προγραμμάτων προβολής και επικοινωνίας», τα οποία προωθούν την Ελλάδα στις αγορές του κόσμου μέχρι τα τέλη του 2021 (κυρίως στο δίμηνο Οκτωβρίου – Νοεμβρίου¬), χωρίς όμως να δίνουν έμφαση, αποκλειστικά, στον χειμερινό τουρισμό.

Την ώρα που τα έσοδα από τον χειμερινό τουρισμό εξακολουθούν να είναι σε μονοψήφιο ποσοστό, αυτή η προσπάθεια λαμβάνει χώρα προκειμένου, εν μέσω υγειονομικής κρίσης, να υπάρξει αύξηση κερδών, όχι μόνο το καλοκαίρι, αλλά και κατά τη διάρκεια του χειμώνα και όχι μόνο στις πόλεις, αλλά και σε προορισμούς που έχουν χειμερινές ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις και βρίσκονται κοντά σε χιονοδρομικά κέντρα.

Όλο αυτό λαμβάνει χώρα, δε, όταν το 80% των ξενοδοχείων στους λεγόμενους τουριστικούς προορισμούς από τον Οκτώβριο μέχρι τον Μάρτιο παραμένουν κλειστά.

Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται αυτή η προσπάθεια, όμως, είναι ίσως η πρώτη που γίνεται με σχέδιο και συντονισμένα από πλευράς Υπουργείου Τουρισμού και των συνδέσμων.
Κατά τους φορείς του κλάδου, υπήρξαν απόπειρες για την προώθηση του χειμερινού τουρισμού της Ελλάδας, ακόμα και κατά τη δεκαετία του ‘80, όμως αγκυλώσεις της εποχής δεν βοήθησαν στην ευόδωσή του, ενώ παράλληλα προωθούνταν κατά κόρον το μοντέλο ‘’ήλιος και θάλασσα».

Παρόλαυτα φορείς του ΕΟΤ υποστηρίζουν ότι πρόκειται για μια δύσκολη προσπάθεια, η οποία θα πρέπει να έχει διάρκεια και στα επόμενα χρόνια, καθώς το brand της χώρας μας είναι ο θερινός τουρισμός και αυτό θα χρειαστεί πολύ καιρό για να αλλάξει τόσο στη συνείδηση των επισκεπτών, όσο και των μεγάλων tour operators.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, την κινητικότητα σε σχέση με την προβολή του χειμερινού τουρισμού της χώρας χαιρετίζουν οι φορείς του κλάδου.

Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Μανώλη Τσακαλάκη «είναι κάτι που το επιθυμούσαμε καιρό και γίνεται πραγματικότητα, πρόκειται για μια ενέργεια που πραγματικά έχει ανάγκη ο ελληνικός τουρισμός. Όλα, δε, τα σημάδια αυτή τη στιγμή ευνοούν αυτή την κινητικότητα προς αυτή την κατεύθυνση και εκτιμούμε ότι είναι κάτι που θα πετύχει, ειδικά αν γίνεται μακροπρόθεσμα και όχι σαν πυροτέχνημα».
Κατά τον ίδιο, η Ελλάδα είναι μια χώρα που μπορεί να λειτουργήσει ολιστικά σαν μια προσέγγιση διακοπών 365 ημέρες το χρόνο. «Από τη Θεσσαλονίκη έως και την Κρήτη, υπάρχουν εξαιρετικές υποδομές για να πάρει μπροστά ο χειμερινός τουρισμός, που μπορεί να βρει πολλούς οπαδούς, καθώς αν στο μεγαλύτερο ποσοστό των επισκεπτών αρέσει η θάλασσα, σε άλλο τόσο, αρέσουν τα βουνά, το σκι, τα χιονοδρομικά μας κέντρα που είναι σύγχρονα και πληρούν όλες τις προϋποθέσεις».
Επιπρόσθετα, ο κ. Τσακαλάκης επισημαίνει ότι η έναρξη προώθησης του χειμερινού τουρισμού μπορεί να δώσει ώθηση και στους επιχειρηματίες του κλάδου να κρατήσουν ανοιχτά τα ξενοδοχεία τους δέκα ή και δώδεκα μήνες το χρόνο. «Ίσως είναι μια καλή ευκαιρία για να δούμε ότι ο τουρισμός, πλέον, δεν η παραδοσιακή «σεζόν των έξι μηνών το χρόνο» και ότι η χώρα μας προσφέρει δυνατότητες για να εξελίξουμε ακόμα περισσότερο αυτό που μπορούμε να προσφέρουμε. Αν οι ξενοδόχοι, εξάλλου, διαπιστώσουν ότι όντως υπάρχει κινητικότητα και ενδιαφέρον, εκτιμώ ότι είναι έτοιμοι να ανοίξουν τα καταλύματά τους για να δεχθούν επισκέπτες, ακόμα και μέσα σε τρεις μέρες»

Πάντως, ο χειμερινός τουρισμός φαίνεται ότι πάει να γίνει τάση στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, αφού και το Υπουργείο Τουρισμού της Κύπρου εμφανίζεται έτοιμο να δώσει έμφαση στην προώθησή του.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το υφυπουργείο Τουρισμού της χώρας θα προχωρήσει μέσα στο 2022 σε ψηφιακή καμπάνια για 12 μήνες το χρόνο αντί 6 μήνες όπως γινόταν μέχρι σήμερα, εστιάζοντας στους μήνες μη αιχμής με στόχο τον περαιτέρω περιορισμό της εποχικότητας.
Εξάλλου, μακροπρόθεσμος στόχος του υφυπουργείου Τουρισμού είναι η αύξηση του χειμερινού τουρισμού από το 25%, στο 40%, κάτι που, σύμφωνα με τον προγραμματισμό της χώρας, αναμένεται να επιτευχθεί μέχρι το 2030.

Λύσανδρος Τσιλίδης, Πρόεδρος FedHatta: «Ήρθε η ώρα να γίνει πράξη»

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Εν Ελλάδι Ταξιδιωτικών Γραφείων (FEDHATTA) Λύσανδρος Τσιλίδης επισημαίνει στο BusinessNews.gr ότι επί της ουσίας αυτή η καμπάνια είναι το επιστέγασμα προσπαθειών που έχουν ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια από πλευράς των φορέων του τουρισμού προς την πολιτεία: «Ήταν κάτι το οποίο λέγαμε εδώ και αρκετά χρόνια, φαίνεται πως πλέον ήρθε η ώρα να γίνει πράξη, καθώς η χώρα μας έχει όλα τα στοιχεία εκείνα που μπορούν να την κάνουν προορισμό όχι μόνο για το καλοκαίρι, αλλά και για τον χειμώνα, για την ακρίβεια και για τους 12 μήνες του χρόνου, 365 ημέρες. Ήδη, εμείς, σαν Ομοσπονδία, τα τελευταία χρόνια είχαμε καθιερώσει το «12» δηλαδή τον τουρισμό 12 μήνες το χρόνο στους δικούς πελάτες».

Οι μεγάλες πόλεις της Ελλάδας ως City break προορισμοί

Παράλληλα, εκτός από την έναρξη προβολής των χειμερινών προορισμών της χώρας μας από τον Δεκέμβριο, από τη νέα χρονιά και συγκεκριμένα από τον Ιανουάριο του 2022 ξεκινά καμπάνια από τον ΕΟΤ και για το λανσάρισμα του ολιγοήμερου ταξιδιού (city break) στις πόλεις της Ελλάδας μέχρι το καλοκαίρι, ξεκινώντας από την Αθήνα και στοχεύοντας σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας.

Για την Αθήνα ως προορισμό city break μιλά στο BusinessNews.gr η Εμμανουέλα Μουσαμά, Experience & Communications Director του ξενοδοχειακού ομίλου «Αντώνης Α. Μουσαμάς Α.Ε. (ξενοδοχεία Crowne Plaza & Holiday Inn) «Είναι ευχάριστη εξέλιξη η προβολή της Αθήνας και όχι μόνο ως προορισμός city break. Έχουμε τις προδιαγραφές να γίνουμε ακόμα καλύτεροι και από το Βερολίνο, το οποίο είναι κατεξοχήν χειμερινός προορισμός για city break. Εκτός από όλα τα εξαιρετικά μουσεία και μνημεία πολιτισμού, έχουμε ωραιότατες παραλίες εντός Αττικής και ένα τόσο γλυκό κλίμα που μπορούμε να κολυμπάμε τουλάχιστον 9 μήνες το χρόνο. Έχουμε υψηλού επιπέδου ξενοδοχειακές μονάδες, πολύ καλό φαγητό και πολλές εναλλακτικές μορφές διασκέδασης. Με την ολοκλήρωση και του αναπτυξιακού έργου στο Ελληνικό η Αθήνα θα προσφέρει ακόμη περισσότερα στους επισκέπτες της. Υπάρχουν όμως και κάποια βήματα που πρέπει γίνουν για τη βελτίωση της Αθήνας ως city break προορισμό.

Τονίζει, ωστόσο, όμως ότι «χρειάζεται ανάπτυξη σε υποδομές όπως ένα μεγάλο συνεδριακό κέντρο, βελτίωση των μέσων μαζικής μεταφοράς και περισσότερη καθαριότητα. Λόγω της θέσης της η Αθήνα είναι πιο δύσκολα προσβάσιμη με αυτοκίνητο από άλλες Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Για το λόγο αυτό, για να διατηρήσει το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα πρέπει να πληροί προδιαγραφές υψηλού επιπέδου».

Keywords
Τυχαία Θέματα