Χειρουργείο με ολογράμματα διά χειρός Ελληνα ακτινολόγου

Χειρουργείο με ολογράμματα διά χειρός Ελληνα ακτινολόγου06.02.2018Πρόσωπα

«Βλέπει» τη θέση των οστών και των αγγείων κάτω από το δέρμα ο δρ Δημ. Αμυράς

Μια νέα, πρωτοποριακή τεχνολογία με την ικανότητα να «βλέπει» τις θέσεις των αιμοφόρων αγγείων και των οστών κάτω από το δέρμα του ασθενούς ανέπτυξαν ερευνητές από τη Βρετανία, με επικεφαλής ακτινολόγο ελληνικής καταγωγής.

Συνδυάζοντας την τεχνολογία επαυξημένης πραγματικότητας HoloLens της Microsoft

με ειδικό λογισμικό έκαναν την πρώτη σειρά επανορθωτικών χειρουργικών επεμβάσεων στο νοσοκομείο St Mary's του Λονδίνου.

Οι επεμβάσεις έγιναν σε ασθενείς που είχαν υποστεί σοβαρά κατάγματα ή τραύματα από τροχαία στα κάτω άκρα, όπου η μεγάλη πρόκληση για τους χειρουργούς είναι η σωστή σύνδεση των αιμοφόρων αγγείων του επανορθωτικού ιστού με τα αγγεία που ήδη υπάρχουν στο σημείο του τραύματος.

Σε πρώτη φάση γίνεται «χαρτογράφηση» στα πόδια των ασθενών με τομογραφία και ο δρ Δημήτρης Αμυράς από το τμήμα Ακτινολογίας του Imperial College δημιουργεί τρισδιάστατα ψηφιακά μοντέλα για κάθε πόδι με τη βοήθεια λογισμικού.

Στη συνέχεια, με άλλο λογισμικό τα μοντέλα μετατρέπονται σε εικόνες για τη συσκευή HoloLens. Φορώντας τη συσκευή HoloLens, ο χειρουργός «βλέπει» στο χειρουργείο ένα ολόγραμμα με το εσωτερικό του ποδιού (αγγεία, οστά κ.ά.) ακριβώς πάνω στο πόδι ασθενούς. «Με το HoloLens κοιτάζεις το πόδι και ουσιαστικά βλέπεις μέσα σε αυτό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Χειρουργικής του Imperial College δρ Φίλιπ Πρατ.

Βελτίωση

«Χρησιμοποιώντας το HoloLens, μπορούμε να εντοπίσουμε στον τρισδιάστατο χώρο πού βρίσκονται τα αιμοφόρα αγγεία και να χρησιμοποιήσουμε εικονικά τρισδιάστατα βέλη, για να καθοδηγήσουμε τον χειρουργό.

Προς το παρόν, η προετοιμασία των ψηφιακών δεδομένων είναι μια χρονοβόρα διαδικασία, στο μέλλον όμως μπορεί να αυτοματοποιηθεί» δήλωσε ο κ. Αμυράς. Ασφαλώς, η νέα τεχνολογία δεν πρόκειται να αντικαταστήσει τους έμπειρους χειρουργούς, αναμένεται όμως να απλοποιήσει την επανορθωτική χειρουργική, μειώνοντας σημαντικά τον χρόνο αναισθησίας των ασθενών και την πιθανότητα λάθους.

Μάλιστα, οι ερευνητές δηλώνουν αισιόδοξοι ότι η νέα μέθοδος σύντομα θα επεκταθεί και σε άλλους τομείς της επανορθωτικής χειρουργικής, όπως η ανάπλαση του στήθους έπειτα από μαστεκτομή.

Keywords
Τυχαία Θέματα