Διπλή «προδοσία» από τον Στουρνάρα

Διπλή «προδοσία» από τον Στουρνάρα05.06.2018Πρόσωπα

Διέσυρε τη χώρα σε ξένο έντυπο και «εκβιάζει» για γραμμή στήριξης

Στο σημείο να διασύρει τη χώρα του σε ξένο έντυπο, προκειμένου να στηρίξει την εμμονή του στην προληπτική πιστωτική γραμμή, έφθασε χθες ο Γιάννης Στουρνάρας, που ουσιαστικά υποστήριξε ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να τα βγάλει πέρα στις αγορές χωρίς πιστωτική

γραμμή και ότι η ελληνική οικονομία έχει σημειώσει πρόοδο, αλλά «έχουμε ακόμη αδυναμίες όσον αφορά τους θεσμούς».

Επιπλέον, ούτε λίγο ούτε πολύ εκβίασε την κυβέρνηση, θέτοντας το δίλημμα «ή προληπτική γραμμή ή τέλος η φθηνή ρευστότητα της ΕΚΤ προς τις τράπεζες». Σε συνέντευξη που έδωσε στην ιαπωνική εφημερίδα «Nikkei», ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος υπέσκαψε την προοπτική εξόδου της Ελλάδας στις αγορές με όπλο το «μαξιλάρι» διαθεσίμων, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να γίνει και προσφυγή σε πιστωτική γραμμή.
«Η πιστωτική γραμμή είναι άλλο ένα χρήσιμο εργαλείο υπό τις παρούσες συνθήκες» είπε ο κ. Στουρνάρας.

Μολονότι παραδέχθηκε ότι «αυτή την απόφαση θα πρέπει να τη λάβει η ελληνική κυβέρνηση», επέμεινε ότι «το ταμειακό απόθεμα ασφαλείας και η προληπτική πιστωτική γραμμή δεν θα πρέπει να θεωρούνται αμοιβαίως αποκλειόμενα, αλλά συμπληρωματικά».
Οπως υποστήριξε, η λύση αυτή αφενός θα βοηθούσε τη χώρα να δανειστεί με καλύτερους όρους από τις αγορές, αφετέρου θα έδινε τη δυνατότητα στην ΕΚΤ να συνεχίσει να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο για την παροχή ρευστότητας προς τις εγχώριες τράπεζες.

Παραδείγματα

Μάλιστα, παρέπεμψε στο παράδειγμα του Μεξικού και της Πολωνίας, που είχαν ευέλικτη πιστωτική γραμμή από το ΔΝΤ και κατόρθωσαν να προσφύγουν επιτυχώς στις χρηματοπιστωτικές αγορές χωρίς να χρησιμοποιήσουν την πιστωτική γραμμή. Οσον αφορά την αβεβαιότητα που έχουν πυροδοτήσει οι εξελίξεις στην Ιταλία, ο κεντρικός τραπεζίτης εκτίμησε ότι η γειτονική χώρα «θα συμπεριφερθεί πολύ προσεκτικά και δεν θα θέσει σε κίνδυνο τη συμμετοχή της στην ευρωζώνη. Στην απίθανη περίπτωση που η Ιταλία δεν κινηθεί με αυτόν τον τρόπο, τα αποτελέσματα θα είναι ολέθρια τόσο για την ευρωζώνη όσο κυρίως για την Ιταλία και τον ευρωπαϊκό Νότο».

Keywords
Τυχαία Θέματα