Φάρμακο με παράπλευρες... ωφέλειες!

Φάρμακο με παράπλευρες... ωφέλειες!24.09.2019Νέα

Έρευνα έδειξε ότι σκεύασμα που χορηγείται για την υπερπλασία του προστάτη βοηθά σημαντικά στην επιβράδυνση του Πάρκινσον

Με έναν σμπάρο δυο τρυγόνια» λέει ο σοφός λαός, ρητό που φαίνεται να ταιριάζει απόλυτα με την είδηση ότι ένα φάρμακο για τη θεραπεία της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη στους άνδρες φαίνεται να βοηθά και στην επιβράδυνση της ανίατης νόσου του Πάρκινσον.

Σύμφωνα με έρευνα Αμερικανών και Κινέζων επιστημόνων, με επικεφαλής τoν καθηγητή ιατρικής Μάικλ Γουέλς του πανεπιστημίου της Αϊοβα,

το φάρμακο με την ουσία τεραζοσίνη, που χαλαρώνει τους μυς της ουροδόχου κύστης και του προστάτη, διευκολύνοντας την ούρηση, φαίνεται να έχει και άλλη θεραπευτική δράση, αυτή στα εγκεφαλικά κύτταρα που έχουν υποστεί ζημιά λόγω Πάρκινσον. Το φάρμακο πιθανώς μπορεί να «φρενάρει» την επιδείνωση της νόσου, κάτι που έως τώρα κανένα άλλο φάρμακο δεν έχει πετύχει.

Μέχρι σήμερα οι υπάρχουσες θεραπείες βοηθούν μόνο στην αντιμετώπιση ορισμένων συμπτωμάτων της ανίατης νόσου, αλλά ούτε επιβραδύνουν ούτε αναστρέφουν την απώλεια νευρώνων.

Η τεραζοσίνη ενεργοποιεί ένα ένζυμο (PGK1) που ενισχύει την παραγωγή κυτταρικής ενέργειας και έτσι βοηθά να αποτραπεί ο θάνατος των εγκεφαλικών κυττάρων, «φρενάροντας» τη νευροεκφύλιση. Η μείωση της παραγωγής ενέργειας στα κύτταρα λόγω της γήρανσης του ανθρώπου συνιστά βασικό παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση Πάρκινσον.

Οι ερευνητές από τις ΗΠΑ και την Κίνα μελέτησαν 2.800 ασθενείς με Πάρκινσον που έπαιρναν τεραζοσίνη για τον προστάτη τους, καθώς και άλλους 15.400 με Πάρκινσον, που όμως έκαναν διαφορετική φαρμακευτική θεραπεία για την υπερπλασία του προστάτη (η οποία δεν επιδρούσε στο ένζυμο PGK1).

Από τη συγκριτική μελέτη διαπιστώθηκε ότι οι ασθενείς που λάμβαναν τεραζοσίνη εμφάνισαν καλύτερη διαχρονικά εξέλιξη όσον αφορά τα συμπτώματα και τις επιπλοκές της νόσου Πάρκινσον. Επειτα από αυτό οι ερευνητές ανακοίνωσαν ότι το εν λόγω φάρμακο αξίζει να δοκιμαστεί σε μια μεγαλύτερη κλινική μελέτη, την οποία σκοπεύουν να αρχίσουν φέτος.

Σύμφωνα ωστόσο με τον Γουέλς, είναι πρόωρο να μιλήσει κανείς για θεραπεία, όμως τα πρώτα ευρήματα είναι ενθαρρυντικά και δείχνουν ότι το εν λόγω φάρμακο μπορεί σε μερικά χρόνια να αλλάξει τη ζωή των ασθενών με Πάρκινσον.

Keywords
Τυχαία Θέματα