ΙΣΠΑΝΙΑ: Η Ακροδεξιά μπαίνει στη Βουλή πρώτη φορά στη μετά Φράνκο εποχή

ΙΣΠΑΝΙΑ: Η Ακροδεξιά μπαίνει στη Βουλή πρώτη φορά στη μετά Φράνκο εποχή04.12.2018Ειδήσεις

Πήρε ακροδεξιά στροφή η... πάμφτωχη Ανδαλουσία • Μεγάλη άνοδος του κόμματος Vox, 14 έδρες έχασαν οι Σοσιαλιστές PSOE

Από τη
Θεανώ Καρούτα

Aλλάζει άρδην το πολιτικό σκηνικό στην Ανδαλουσία, στη μεγαλύτερη σε πληθυσμό και

ταυτόχρονα φτωχότερη περιφέρεια του ισπανικού κράτους, μετά τις εκλογές της Κυριακής για την ανάδειξη νέας κυβέρνησης, την κατάρρευση των Σοσιαλιστών και την παράλληλη άνοδο της Ακροδεξιάς. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) κέρδισε 33 έδρες, χάνοντας 14 από τις προηγούμενες εκλογές και πέφτοντας πρώτη φορά κάτω από το 30% (27,95%) σε τοπικές εκλογές από το 1982! Μάλιστα, πρόκειται για μια ιδιαίτερης σημειολογίας ήττα, καθώς η Ανδαλουσία «σοσιαλιστο-κρατούνταν» για 37 συναπτά έτη.

Παράλληλα, εντυπωσιακή ήταν η άνοδος του ακροδεξιού κόμματος Vox και η είσοδός του -πρώτη φορά μετά την εποχή του Φράνκο- στην τοπική Βουλή με 12 έδρες (10,97%), τριπλάσιες απ’ όσο υπολόγιζαν οι δημοσκοπήσεις. Η αναμέτρηση ανέδειξε δεύτερη δύναμη τους Συντηρητικούς (ΡΡ), που κατέλαβαν 27 έδρες (20,75%), και τρίτη τους Ciudadanos με 21 βουλευτές (18,27%). Στην τρίτη θέση ο λαός «έστειλε» με την ψήφο του την αριστερή παράταξη, που στηρίζεται από τους Podemos, «Εμπρός Ανδαλουσία» (Adelante Andalucia), με 17 έδρες (16,18%).

Τα νέα δεδομένα δεν αποκλείεται να αλλάξουν εντελώς την πολιτική ισορροπία στην περιφέρεια, αποκαθηλώνοντας τους Σοσιαλιστές της προέδρου Σουσάνα Ντίαθ, στην περίπτωση που οι δεξιοί του ΡΡ, οι κεντρώοι των Ciudadanos και το Vox αποφασίσουν να κυβερνήσουν μαζί.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η ανδαλουσιανή «μάχη» ήταν επίσης ένα crash test για τη σοσιαλιστική κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος δοκιμάζεται τόσο από τη μη έγκριση του προϋπολογισμού της Ισπανίας όσο και από την κρίση με τις αυτονομίες. Το αποτέλεσμά της μπορεί, σύμφωνα με μερίδα πολιτικών αναλυτών, να στείλει πρόωρα τον σοσιαλιστή στις κάλπες, πολύ νωρίτερα από την προβλεπόμενη για το 2020 αναμέτρηση.

Ο ίδιος, πάντως, δήλωσε χθες πως θα συνεχίσει να προωθεί μια ευρωπαϊκή, ανανεωτική ατζέντα για την Ισπανία, αποφεύγοντας να σχολιάσει ότι οι Σοσιαλιστές κινδυνεύουν να χάσουν τον έλεγχο της περιφέρειας.

Keywords
Τυχαία Θέματα