Κερκόπορτα στην ιδιωτική ασφάλιση από τις Βρυξέλλες

Κερκόπορτα στην ιδιωτική ασφάλιση από τις Βρυξέλλες14.02.2019Οικονομία

Τι σημαίνει η απόφαση για τις νέες ατομικές συντάξεις. Υπερταμείο σχεδιάζουν από κοινού ΓΣΕΕ και εργοδοτικοί φορείς!

Ρεπορτάζ
Νάσος Χατζητσάκος

Tο πράσινο φως για τις νέες ατομικές συντάξεις άναψαν στις Βρυξέλλες.

Πλέον, το νέο Πανευρωπαϊκό Συνταξιοδοτικό Προϊόν (ΠΕΣΠ ή Pan European Personal Pensions) μπαίνει στην τελική ευθεία υλοποίησής του, αλλάζοντας τα δεδομένα στη δημόσια ασφάλιση σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Στην Ελλάδα τις νέες ατομικές συντάξεις, επικουρικού χαρακτήρα, αναμένεται να αναλάβει από το 2022 το νέο επικουρικό επαγγελματικό Υπερταμείο, το οποίο σχεδιάζουν από κοινού ΓΣΕΕ και εργοδοτικοί φορείς και στο οποίο θα ενταχθούν οι περίπου 2.000.000 εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα.

Χθες το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ανακοίνωσε την επίτευξη συμφωνίας για το νέο Πανευρωπαϊκό Συνταξιοδοτικό Προϊόν, επιβεβαιώνοντας τα σχετικά αποκλειστικά δημοσιεύματα της «δημοκρατίας» (19 Αυγούστου και 28 Δεκεμβρίου 2018). Οι μόνιμοι αντιπρόσωποι στην Ε.Ε. ενέκριναν τη συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ της Προεδρίας και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 13 Δεκεμβρίου 2018 για το Πανευρωπαϊκό Συνταξιοδοτικό Προϊόν, που αποτελεί μια νέα κατηγορία ατομικής σύνταξης! Τα ΠΕΣΠ θα έχουν τα ίδια τυποποιημένα χαρακτηριστικά σε όλη την Ευρώπη και θα προσφέρονται κυρίως από ασφαλιστικές εταιρίες, τράπεζες, ιδρύματα επαγγελματικών συνταξιοδοτικών παροχών και επενδυτικές εταιρίες.

Το κείμενο της συμφωνίας θα λάβει την τελική διατύπωσή του από τους τεχνοκράτες των Βρυξελλών. Στη συνέχεια το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο θα το εγκρίνουν και στα επόμενα χρόνια θα πρέπει να αποτελέσει νόμο σε κάθε κράτος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Στην Ελλάδα αναμένεται να αναλάβει τις νέες ατομικές συντάξεις το νέο επαγγελματικό Ταμείο, τη σύσταση του οποίου εξετάζουν η ΓΣΕΕ και οι εργοδοτικοί φορείς, όπως συμφωνήθηκε με την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση 2018. Καθοριστικό ρόλο για τον νέο φορέα θα διαδραματίσουν τα δεδομένα που θα προκύψουν από την αναλογιστική μελέτη, η οποία θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2019. Τα συμπεράσματά της θα αποτελέσουν τη βάση για τη διαμόρφωση των εισφορών, τους όρους χορήγησης των παροχών και τις πιθανές φοροελαφρύνσεις.

Στόχος είναι το νέο Ταμείο να λειτουργήσει έως το 2022. Θα έχει κεφαλαιοποιητικό σύστημα καθορισμένων εισφορών («ατομικές μερίδες») και η ασφάλιση θα είναι υποχρεωτική για τους μισθωτούς. Οι συντάξεις και οι παροχές θα προκύπτουν με βάση τις εισφορές που θα έχουν καταβληθεί και από τις αποδόσεις που θα επιτυγχάνονται από τις επενδύσεις των αποθεματικών.

Keywords
Τυχαία Θέματα