«Μάζεψα με τα χέρια μου 55 σορούς στο Μάτι»

«Μάζεψα με τα χέρια μου 55 σορούς στο Μάτι»26.08.2018Πρόσωπα

Η συγκλονιστική εξομολόγηση ενός διασώστη της ΕΜΑΚ για όσα αντίκρισε στην περιοχή, αλλά και στο οικόπεδο όπου χάθηκαν 26 ψυχές

Από την
Nτίνα Ιωακειμίδου

Περισυνέλεξε με τα χέρια του 55 σορούς απανθρακωμένων συμπολιτών μας, συμπεριλαμβανομένων και πολλών παιδιών. Στις 8 η ώρα το βράδυ αυτός και η μονάδα του ήταν εκεί, στο Μάτι, και εντός μιας ώρας καταμετρούσαν νεκρούς. Εκανε ημέρες να κοιμηθεί κι ας έχουν δει τα μάτια του σκληροτράχηλου άνδρα

που υπηρετεί στην ΕΜΑΚ (Ειδική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών) εδώ και μια δωδεκαετία απίστευτες καταστροφές. Μπήκε στο «οικόπεδο του τρόμου», όπως χαρακτηρίζει ο ίδιος την οικία της οικογένειας Φράγκου, όπου βρήκαν τον θάνατο 26 άνθρωποι, και συγκλονίστηκε όταν από τις εφημερίδες αναγνώρισε τον 11χρονο γιο της οικογένειας Φύτρου· ήταν ανάμεσα στις σορούς που είχε περισυλλέξει.

«Είμαι στην ομάδα υψηλού κινδύνου για μετατραυματικό στρες» παραδέχεται ο ίδιος. Δέχθηκε να μιλήσει στην «κυριακάτικη δημοκρατία» ανώνυμα για το οδοιπορικό του θανάτου. Η περιγραφή του διακόπτεται συχνά, καθώς οι λέξεις σκαλώνουν, η μνήμη είναι νωπή και εξαιρετικά οδυνηρή. Η αφήγησή του προσλαμβάνει τον χαρακτήρα της εξομολόγησης για τον εφιάλτη που συντελέστηκε την αποφράδα ημέρα της 23ης Ιουλίου στο Μάτι. Ο λόγος ανήκει στον ίδιο.

«Υπηρετώ ως διασώστης - πυροσβέστης στην ΕΜΑΚ εδώ και 12 χρόνια. Εγώ και η μονάδα μου μεταβήκαμε στο Μάτι στις 8 το βράδυ της 23ης Ιουλίου. Είδαμε, με το που φτάσαμε, ένα βομβαρδισμένο τοπίο. Καμένα σπίτια, άλλα που καιγόντουσαν, καπνοί που σε εμπόδιζαν να δεις ακόμη και σε ελάχιστη απόσταση. Κόλαση είναι η λέξη που ταιριάζει. Αρχικά μπήκαμε σε ένα σπίτι και καταφέραμε να διασώσουμε ένα ζευγάρι γερόντων που είχε εγκλωβιστεί. Κατά την πορεία μας προς ένα ξενοδοχείο της περιοχής είδαμε τα καμένα αυτοκίνητα, τότε εντοπίσαμε τον πρώτο νεκρό κάτω από ένα αυτοκίνητο.

Από αυτό το σημείο και μετά εντοπίζουμε συνέχεια νεκρούς. Βγήκαμε σε έναν χωματόδρομο, μας ειδοποιούν ότι μια γυναίκα είναι νεκρή στην πιλοτή πολυκατοικίας. Η ομάδα μας χωρίζεται και εγώ κατευθύνομαι προς την παραλία, όπου είχε καταφύγει πολύς κόσμος και πολλά παιδιά ανάμεσά τους. Μια νέα κοπέλα λίγο πριν είχε αφήσει την τελευταία της πνοή από ασφυξία, ενώ άλλοι δύο έφεραν σοβαρά εγκαύματα. Υπήρχε και μια κυρία με σκλήρυνση κατά πλάκας, με κινητικά προβλήματα, την οποία μεταφέραμε με τα χέρια μας. Οσο και να κάνει εντύπωση, στην παραλία δεν διαδραματίστηκαν σκηνές αλλοφροσύνης. Ο κόσμος ήταν σε κατάσταση σοκ και θέλω να υπογραμμίσω ότι αντιμετώπισαν με αξιοθαύμαστη αξιοπρέπεια αυτό που έζησαν και ζούσαν. Είναι κάτι που το λέω βαθιά εντυπωσιασμένος.

Μέσα σε μία ώρα, από τις 8 το βράδυ που φτάσαμε, είχαμε εντοπίσει τους πρώτους νεκρούς. Στις 10 το βράδυ προσωπικά είχα εντοπίσει τουλάχιστον έξι νεκρούς. Χάσαμε εντελώς την αίσθηση του χρόνου στη συνέχεια. Μέσα στα αμάξια βρίσκαμε απανθρακωμένους και, δεν θα το πιστέψεις, αναγνώρισα τις επόμενες ημέρες από τις φωτογραφίες που δημοσιοποιήθηκαν στα μέσα μαζικής ενημέρωσης τον 11χρονο γιο της οικογένειας Φύτρου. Εως τις 2 το πρωί η δική μου μόνο ομάδα είχε εντοπίσει 14 νεκρούς. Πάνω κάτω εκείνη την ώρα κατέφθασαν και οι φωτογράφοι της Ελληνικής Αστυνομίας, όπως και το Ανακριτικό Τμήμα της Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών. Βάζαμε τις σορούς στους σάκους με απόλυτο σεβασμό. Χάθηκαν με τόσο οδυνηρό και άδικο τρόπο, οφείλαμε τον δέοντα σεβασμό.

Την άλλη ημέρα το πρωί οι Σαμαρείτες του Ερυθρού Σταυρού εντοπίζουν τους 26 νεκρούς στο οικόπεδο του τρόμου της οικογένειας Φράγκου. Οπως μπήκαμε μέσα είδαμε δυο τρία οχήματα καμένα. Θυμάμαι μια συρόμενη μαύρη πόρτα, ευθεία, ελαφρώς δεξιά μια μικρή πόρτα και ακολούθως ένα μονοπάτι που καταλήγει σε μερικά σκαλοπάτια σε κακή κατάσταση. Ευθεία και αριστερά υπάρχουν πάλι σκαλοπάτια. Μπαίνοντας στο οικόπεδο είδα απανθρακωμένους, τους περισσότερους νεκρούς τους εντοπίσαμε στο μπαλκόνι του σπιτιού. Απανθρακωμένα εντοπίσαμε και μικρά παιδάκια, το καταλάβαινες από τον μικρό σκελετό τους. Είδα και σφιχταγκαλιασμένους, σφιχταγκαλιασμένους μπροστά στον θάνατο. Στο μπαλκόνι του σπιτιού ήταν όλοι κολλητά ο ένας με τον άλλον. Μέσα στο σπίτι είδα δύο σορούς. Και όταν λέω σορούς εννοώ στάχτη και κόκαλα... Σε όποιο σημείο μάς ειδοποιούσαν ότι υπάρχουν νεκροί πηγαίναμε για την περισυλλογή. Με τα χέρια μου εγώ μάζεψα 55 σορούς. Εγώ, ο διασώστης, που κατέληξα συλλέκτης απανθρακωμένων ανθρώπων και μικρών παιδιών.

Το Μάτι διαθέτει ουσιαστικά δύο δρόμους, εκεί εγκλωβίστηκαν όλα τα αυτοκίνητα, ενώ γκρεμοί είναι μπροστά στην παραλία. Αν δεν έχεις ζήσει στην περιοχή και δεν τη γνωρίζεις καλά είναι αδύνατον να βρεις δίοδο διαφυγής. Πιστεύω, επίσης, ότι δεν υπήρχε δυνατότητα εκκένωσης σε αυτή την εντελώς άναρχη περιοχή. Από τη στιγμή που η φωτιά ξέφυγε και έφτασε στο Μάτι, λυπάμαι που το λέω, η καταστροφή ήταν δεδομένη. Εχεις δει εσύ να εκτελούνται σε δήμους σχέδια διαφυγής ή να εφαρμόζονται σχέδια πολιτικής προστασίας; Εχεις δει κρουνούς;»

Keywords
Τυχαία Θέματα