Covid-19:Η ψυχολογική πίεση, το burnout και η φροντίδα των εργαζομένων
Άρθρο της Τατιάνας Τούντα, CEO της Hellas EAP.
Το δεύτερο κύμα της πανδημίας του Covid-19 είναι πλέον εδώ. Αν και, θεωρητικά, είμαστε πιο προετοιμασμένοι να διαχειριστούμε την καθημερινότητά μας, ένα από τα κύρια γνωρίσματα που χαρακτηρίζουν την τρέχουσα περίοδο, είναι αυτό της ψυχολογικής κόπωσης. Η νέα καραντίνα μας βρίσκει κουρασμένους, βιώνοντας συνθήκες που αποκτούν χρονιότητα και που σχετίζονται τόσο με την
Η Πανδημία COVID-19 έχει φέρει δραστικές και σημαντικές αλλαγές στους χώρους εργασίας, αλλά και πολύ υψηλές προσδοκίες για άμεση και αποτελεσματική ανταπόκριση και προσαρμογή των οργανισμών στις νέες αυτές συνθήκες.
Εστιάζοντας στο επαγγελματικό περιβάλλον, η πανδημία επιδρά, αρκετά συχνά, με εξαιρετικά αρνητικό τρόπο στην ψυχική ευημερία και την αποτελεσματικότητα των εργαζομένων, οδηγώντας τους σε εξουθένωση σε πολλά επίπεδα. Αυτό που, σήμερα, γίνεται επιτακτική ανάγκη είναι να κατανοήσουν οι οργανισμοί ότι η «κόπωση της Πανδημίας» συνδέεται άμεσα με το σύνδρομο burnout (εξάντλησης) και ότι εκθέτει σε κίνδυνο τόσο τους εργαζόμενους όσο και τους ίδιους τους οργανισμούς.
Η εξάντληση που έχουν αρχίσει να αισθάνονται οι εργαζόμενοι είναι αποτέλεσμα της σωματικής και συναισθηματικής κόπωσης λόγω του παρατεταμένου άγχους που βιώνουν και το οποίο αποτελεί ισχυρότατη απειλή για την παραγωγικότητα, την αποτελεσματικότητά τους και κυρίως για την υγεία τους.
Σύμφωνα με την ανατροφοδότηση που λαμβάνουμε από τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους κατά την υλοποίηση των υπηρεσιών μας, κάποια από τα κύρια προβλήματα που τους απασχολούν τους τελευταίους μήνες, είναι οι πολλές ώρες εργασίας από το σπίτι, η δυσκολία εναρμόνισης της προσωπικής και της επαγγελματικής ζωής, η ανησυχία για την υγεία της οικογένειας και η οικονομική αβεβαιότητα που δημιουργεί η πανδημία. Η επίδραση της πανδημίας στην αύξηση του στρες είναι τεράστια, όπως τεράστιες είναι και οι πολλαπλές και ποικίλες επιπτώσεις του τόσο σε βραχυπρόθεσμο όσο και σε μακροπρόθεσμο επίπεδο. Χρειάζεται, επομένως, να κατανοήσουμε ότι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις των επόμενων ετών, θα είναι η εξομάλυνση της καμπύλης της επιδείνωσης της ψυχικής υγείας των εργαζομένων.
Η αντίδραση των Οργανισμών, επιβάλλεται να είναι άμεση κι η προσοχή τους στραμμένη στο μέλλον. Οι συνθήκες, τους υποχρεώνουν να θωρακιστούν απέναντι σε όσα επηρεάζουν την ψυχική υγεία των εργαζομένων και να προχωρήσουν σε ριζικές αλλαγές. Πρόκειται για φροντίδα που θα πρέπει να παρέχεται με συνέπεια, δέσμευση και διαχρονικότητα, αποτελώντας στρατηγική προτεραιότητα όλων των επιχειρήσεων προς διασφάλιση της βιωσιμότητάς τους.
Τι μπορούν να κάνουν οι Οργανισμοί;
Να δώσουν μεγαλύτερη προτεραιότητα στην ψυχική υγεία και να εντάξουν στις παροχές των εργαζομένων, προγράμματα ψυχολογικής υποστήριξης, προσφέροντάς τους άμεση και 24ωρη πρόσβαση σε εξειδικευμένους επαγγελματίες του χώρου.Να ενισχύσουν μια κουλτούρα τακτικής επικοινωνίας των επικεφαλής με τις ομάδες τους. Η επικοινωνία και η προσωπική σύνδεση μέσω ατομικών ή ομαδικών διαδικτυακών συναντήσεων αποδεικνύεται πιο κρίσιμη από ποτέ, καθώς η εργασία από απόσταση δημιουργεί δυσκολίες στο να γίνει έγκαιρα αντιληπτό ότι ένας συνεργάτης αντιμετωπίζει έντονο στρες και ανησυχία.Να ακολουθήσουν στρατηγική περαιτέρω ευαισθητοποίησης γύρω από τα θέματα ευεξίας και ψυχικής υγείας, συμβάλλοντας στην καταπολέμηση του στίγματος και ενδυναμώνοντας τους εργαζόμενους να αισθάνονται άνετα να αναζητούν βοήθεια, όποτε νιώθουν ότι χρειάζονται υποστήριξη ή ενδυνάμωση.Να επενδύσουν εντατικότερα στην εκπαίδευση και στην ανάπτυξη των γνώσεων και των δεξιοτήτων των Επικεφαλής ομάδων, ώστε εκείνοι να μπορούν να αναγνωρίζουν την αξία της υγείας και της ευημερίας στον εργασιακό χώρο, να εντοπίζουν έγκαιρα τα προειδοποιητικά σημάδια των επιπτώσεων στην ψυχική και σωματική υγεία των ιδίων ή και της ομάδας τους, να έχουν την ικανότητα και την αυτοπεποίθηση να κάνουν ευαίσθητες συζητήσεις, να κατευθύνουν τους εργαζόμενους στις κατάλληλες πηγές βοήθειας και να προωθούν ενεργά και έμπρακτα τις έννοιες της ευεξίας και της καλής ψυχικής υγείας και του «νοιάζομαι και φροντίζω».Τατιάνα ΤούνταHellas EAPκορονοιόςπανδημίαΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙκόπωσηεπαγγελματικό περιβάλλον- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Παγώνη: Μετά τα Χριστούγεννα το 3ο κύμα κορονοϊού - Νοσηλεύονται νέοι 18-20 χρονών
- Πότε ανοίγουν σχολεία και λιανεμπόριο - Στο τέλος της εβδομάδας οι κρίσιμες αποφάσεις της κυβέρνησης
- Μπιλ Γκέιτς: «Βλέπει» αποτελεσματικά σχεδόν όλα τα εμβόλια- Τι λέει για τα κρούσματα
- Ακίνητα: Σε…προπολεμικά επίπεδα οι μισθώσεις λόγω της πανδημίας!
- Ανοίγει η πλατφόρμα για επανένταξη στις 100-120 δόσεις
- Πότε θα καταβληθεί η αποζημίωση των €800 για τον Νοέμβριο- Πόσο κόβεται το Δώρο Χριστουγέννων – Μέχρι πότε θα καταβληθεί
- Click away: Μπαίνει στη ζωή μας μετά το lockdown (video)
- Ζώδια: Οι αστρολογικές προβλέψεις για σήμερα Δευτέρα, 23 Νοεμβρίου 2020
- Πριν προσγειωθεί, απογειώνεται!
- Εκτοξεύεται το παγκόσμιο χρέος
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Reporter
- Click away: Μπαίνει στη ζωή μας μετά το lockdown (video)
- Ο Μητσοτάκης... ξεδιπλώνει το σχέδιο Ανάπτυξης της Επιτροπής Πισσαρίδη
- Διευρύνεται το ωράριο εξυπηρέτησης στις εφορίες
- ΗΠΑ: Άντονι Μπλίνκεν, ο «εκλεκτός» του Μπάιντεν για το ΥΠΕΞ
- Covid-19:Η ψυχολογική πίεση, το burnout και η φροντίδα των εργαζομένων
- Marketplaces:Μάχη για την Black Friday οι «Made in Greece» πλατφόρμες
- Λέιν (ΕΚΤ): Παρά τα εμβόλια, θα υπάρξει ζημιά διαρκείας
![Covid-19 Η,Covid-19 i](https://images32.inewsgr.com/3940/39402568/Covid-19i-psychologiki-piesi-to-burnout-kai-i-frontida-ton-ergazomenon-160.jpg)
- Τελευταία Νέα Reporter
- Covid-19:Η ψυχολογική πίεση, το burnout και η φροντίδα των εργαζομένων
- Διευρύνεται το ωράριο εξυπηρέτησης στις εφορίες
- Marketplaces:Μάχη για την Black Friday οι «Made in Greece» πλατφόρμες
- Λέιν (ΕΚΤ): Παρά τα εμβόλια, θα υπάρξει ζημιά διαρκείας
- ΗΠΑ: Άντονι Μπλίνκεν, ο «εκλεκτός» του Μπάιντεν για το ΥΠΕΞ
- Ο Μητσοτάκης... ξεδιπλώνει το σχέδιο Ανάπτυξης της Επιτροπής Πισσαρίδη
- Click away: Μπαίνει στη ζωή μας μετά το lockdown (video)
- Κορονοϊός-Ελλάδα: Η εφιαλτική καμπύλη των θανάτων-Λιγότερα κρούσματα με λιγότερα τεστ
- Για πού προορίζει η κυβέρνηση τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης
- Ιταλία: 562 θάνατοι και μείωση κρουσμάτων, αλλά με λιγότερα τεστ
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Συνθήκη Ανοικτοί Ουρανοί: Τερματίστηκε και επίσημα η συμμετοχή των ΗΠΑ
- Γρίπη των πτηνών: Θανατώθηκαν περίπου 190.000 πουλερικά στην Ολλανδία
- Vivartia: Τα 75 εκατ. ευρώ που έφεραν κοντά CVC-Τράπεζες
- Οι πρίγκιπες Χάρι και Ουίλιαμ χαιρετίζουν την έρευνα για τη συνέντευξη - «βόμβα» της Νταϊάνα
- Alibaba: Απαραίτητες οι ρυθμίσεις για την αντιμονοπωλιακή συμπεριφορά στο διαδίκτυο
- ΕΝΤΕΚΑ: Επένδυση 6 εκατ. για υδροπονικό θερμοκήπιο στη Βοιωτία
- Black Friday: 2 εκατ. καταναλωτές σχεδιάζουν να αγοράσουν την φετινή Black Friday
- Μπιλ Γκέιτς: «Βλέπει» αποτελεσματικά σχεδόν όλα τα εμβόλια- Τι λέει για τα κρούσματα
- Σοκάρει το δραματικό διάγγελμα του Σουηδού πρωθυπουργού: «Η Σουηδία δοκιμάζεται»
- Σε τρεις φάσεις η άρση των μέτρων στην Ελλάδα: Πότε και ποια καταστήματα θα ανοίξουν πρώτα- Τι θα γίνει με τα σχολεία