Golden visa και μέσω των startups με €250.000- Οι ενστάσεις

Golden visa για όσους επενδύουν τουλάχιστον 250.000 ευρώ σε startups θεσπίζει η κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα (16/9) ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Ανακοίνωσε συγκεκριμένα πως «από 1/1/2025 θα χορηγείται άδεια παραμονής υπό τη μορφή golden visa για επένδυση ποσού διακοσίων πενήντα χιλιάδων (250.000) σε startup επιχείρηση»,

Μοναδικός όρος είναι η επιχείρηση να είναι μέλος του Elevate Greece.

Θυμίζουμε πως ήδη υπάρχει η δυνατότητα χορήγησης Golden visa για εισφορά κεφαλαίου, ποσού 400.000 ευρώ τουλάχιστον, σε εταιρεία η οποία έχει έδρα ή εγκατάσταση στην Ελλάδα.

Η απόφαση της κυβέρνησης να επεκτείνει την Golden visa στις startups και μάλιστα με χαμηλότερο ποσό προκαλεί, πάντως, ενστάσεις.

Η εμπειρία της golden visa στα ακίνητα απέδειξαν πως μπήκαν στην αγορά διαφοροί "παίκτες" με αμφιλεγόμενα κίνητρα και υποτίθεται ότι οι startups αντιπροσωπεύουν καινοτόμες ιδέες των νέων Ελλήνων. Ίσως πρέπει να υπάρξουν πιο αυστηρά κριτήρια πέρα από το ποσό της επένδυσης που δεν είναι και ιδιαίτερα υψηλό.

Γιατί διαφορετικά η συγκεκριμένη ρύθμιση μοιάζει περισσότερο με "παραθυράκι" για όσους έχασαν την Golden Visa μέσω των ακινήτων.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

#startups #ΕΛΛΑΔΑ #νέοι #ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ #ELEVATE
Keywords
Τυχαία Θέματα