Κοσμήματα με ιστορία: Η Ελευθερία Λογοθέτη συνδυάζει παράδοση 200 ετών με μοντέρνο στιλ

09:14 5/10/2024 - Πηγή: Bovary

Μπορεί ένα κόσμημα να συνδυάζει ιστορία, παράδοση και ταυτόχρονα να είναι μοντέρνο και μοναδικό; Η απάντηση είναι «ναι», και κρύβεται πίσω από το «Elixriso».

Όσοι έχουμε μεγαλώσει στην επαρχία, θυμόμαστε να βγαίνουμε κάθε απόγευμα στη γειτονιά και να παίζουμε ανέμελα με τους φίλους μας, υπό το άγρυπνο βλέμμα πάντα των μαμάδων μας, που μπορεί να μαζεύονταν στην αυλή κάποιου σπιτιού και να κεντούσαν.

Αυτά βέβαια, ανήκουν στο παρελθόν και γιατί μεγαλώσαμε αλλά και γιατί άλλαξαν τα πράγματα. Η Ελευθερία Λογοθέτη όμως, από την Λευκάδα, δεν μπόρεσε ποτέ

να ξεχάσει την γιαγιά της που κεντούσε στα σοκάκια της γειτονιάς της στη Λευκάδα, με μια πολύ ιδιαίτερη τεχνική, που ονομάζεται καρσάνικη.

Χρόνια μετά, το 2016, η Ελευθερία άκουσε το κάλεσμά της να διατηρήσει τις αναμνήσεις από τα κεντήματα της γιαγιάς της και θέλησε να δημιουργήσει μια γέφυρα μεταξύ του παρελθόντος και του παρόντος. Όχι όμως δημιουργώντας κεντήματα, αλλά κοσμήματα – μοναδικά, ιδιαίτερα, αυθεντικά και προσωποποιημένα κοσμήματα.

Τι είναι η καρσάνικη τεχνική;

Η καρσάνικη τεχνική, είναι μια τεχνική κεντήματος που μετράει πάνω από 200 χρόνια ιστορίας. Δημιουργήθηκε από την κα Μαρία Σταύρακα στην Καρυά Λευκάδας (στο ορεινό χωριό της Καρυάς από το οποίο πήρε και το όνομα της) και η οποία ήταν ανάπηρη από το ένα της χέρι και παρόλα αυτά κατάφερε και δημιούργησε μια νέα τεχνική. Η μοναδικότητά του έγκειται στον τρόπο που συναντιέται το βελόνι με το ύφασμα. Είναι ένας τρόπος κεντήματος που γίνεται από την ανάποδη πλευρά του υφάσματος, είναι επίσης γεωμετρικός που σημαίνει ότι αν χάσεις το μέτρημα δεν κλείνει το κέντημα και δεν ξεχωρίζεις την ορθή από την ανάποδη του κεντήματος.

Παράλληλα,το παραδοσιακό καρσάνικο κέντημασυμπεριλήφθηκε τον Δεκέμβριο του 2019στον κατάλογο της Άυλης ΠολιτιστικήςΚληρονομιάς της UNESCO ωςκάτι που πρέπει να διατηρηθεί.

Το κάλεσμα για τη διάδοση της παράδοσης

Η αγάπη της Ελευθερίας για την τέχνη αυτή και την καλαισθησία, την ώθησε να προσπαθήσει να παντρέψει αυτά τα δύο στοιχεία. Ήθελε να δημιουργήσει κάτι που να κοσμεί μια γυναίκα και να της δίνει παράλληλα τη δυνατότητα να εκφραστεί χωρίς λόγια. Ένα αρχοντικό κόσμημα που να σου φέρνει αναμνήσεις από την εποχή που η γιαγιά κεντούσε, έπλεκε και έραβε. Ένα κόσμημα που να μπορεί να φορεθεί από όλες τις ηλικίες.

Παρακολούθησελοιπόν κάποια σεμινάρια προκειμένουνα κατανοήσει σε βάθος τις τεχνικές καιτα υλικά και αναζήτησε παλιές κεντήστρεςτης Λευκάδας για να μάθει περισσότεραμυστικά της τέχνης αυτής.

Οιπρώτες της προσπάθειες δεν στέφθηκανκαι με μεγάλη επιτυχία, ωστόσο ότανκατάφερε να ολοκληρώσει το πρώτο τηςκόσμημα (μια μπλε ροδούλα σε ασημίκαστόνι), συνειδητοποίησε ότι είχε ένανμικρό «θησαυρό» στα χέρια της. Ένακόσμημα που έκρυβε πίσω του μια ολόκληρηιστορία 200 ετών, αυτή της καρσάνικηςβελονιάς.

Τιτο ιδιαίτερο έχουν τα κοσμήματα τουElixriso

Πρόκειταιγια κοσμήματα, όπως σκουλαρίκια,δαχτυλίδια, κολιέ, βραχιόλια αλλά καιαξεσουάρ, όπως τσάντες. Χρησιμοποιείλινά υφάσματα επάνω στα οποία κεντάειμικρά μοτίφ (όλα στο χέρι) και σε διάφοραχρώματα με μεταξωτές κλωστές από τοΣουφλί. Στη συνέχεια, προσθέτει ατσάλι,σμάλτο, ημιπολύτιμους λίθους, ζιργκόνεπιχρυσωμένα με 24Κ προκειμένου ναφτιάξει, μοναδικά, αυθεντικά, χειροποίητακοσμήματα, μοναδικά το ένα από το άλλο.

Όληαυτή η δουλειά απαιτεί φυσικά, πολλέςώρες κεντήματος, αλλά όπως μας λέει, τοπάντρεμα της παράδοσης με τις μοντέρνες,νέες τεχνικές, είναι που καθιστούν τακοσμήματα του Elixriso ελκυστικά.Κάτι που μπορείς να δεις και από τιςαντιδράσεις του κόσμου και τα σχόλιακάτω από τις αναρτήσεις στην σελίδα τηςστο Instagram, elixriso_creations.

Χαζεύοντας κάποιος στην σελίδα της – τουλάχιστον όσον αφορά εμένα – πραγματικά, ένιωσα αυτή τη γλυκιά νοσταλγία των παιδικών μου χρόνων, αλλά και τη μοναδικότητα και την ομορφιά που όντως μπορούν να χαρίσουν σε κάθε γυναίκα.

Τα κοσμήματα του Elixriso μπορείτε να τα βρείτε είτε στο φυσικό κατάστημα, Αγίων Αναργύρων 3, Λευκάδα, είτε να τα παραγγείλετε μέσω e-shop (elixrisolefkada.gr). Η Ελευθερία Λογοθέτη μπορεί να φτιάξει για εσάς το κόσμημα που λαχταράτε και που ταιριάζει στο δικό σας στυλ και ύφος.

Διαβάστε περισσότερα στο bovary.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα