Εξαιρετικά δύσκολη η πρόσβαση των ελληνικών μικρών επιχειρήσεων σε χρηματοδότηση
Την όξυνση του προβλήματος ρευστότητας των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων στην Ελλάδα, αλλά και τη δυσκολία πρόσβασης σε χρηματοδότηση, αναδεικνύει η Ετήσια Έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πρόσβαση των επιχειρήσεων σε χρηματοδότηση.
Η Έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 14.055 επιχειρήσεων στα κράτη - μέλητης ΕΕ-27 και καλύπτει το διάστημα Απριλίου-Σεπτεμβρίου 2020. Όπως σημειώνει ηΓΣΕΒΕΕ, τα βασικά σημεία της έρευνας επιβεβαιώνουν, για την περίπτωση της Ελλάδας,το διαχρονικό πρόβλημα του λεγόμενου «χρηματοδοτικού κενού»
Τα στοιχεία είναι άκρως ανησυχητικά, επισημαίνει ηΣυνομοσπονδία των ΕΒΕ και παραθέτει μια σειρά δεδομένων: «Ενώ η πρόσβαση σε χρηματοδότηση κρίνεται από τις ελληνικέςεπιχειρήσεις του δείγματος ως το βασικότερο πρόβλημα (22%), στη Γερμανία και τηΓαλλία είναι προτελευταίο ζήτημα (9%), ενώ ο μ.ο. ανέρχεται σε 10% σε επίπεδοΕΕ-27. Σε άλλες χώρες δε που εφήρμοσαν μνημονιακά προγράμματα δεν αποτελείπρώτιστο πρόβλημα: στην Ιρλανδία το ποσοστό είναι 7% (προτελευταίο πρόβλημα), όπωςκαι στην Πορτογαλία (9%) και την Ισπανία (9%) είναι τελευταίο πρόβλημα.
Στην ερώτηση “πόσο σημαντικόπρόβλημα είναι η πρόσβαση σε χρηματοδότηση κατά τους τελευταίους 6 μήνες” σεσχέση με άλλα θέματα (π.χ. ανταγωνισμός, πρόσβαση αγορές), η Ελλάδα καταγράφειεπίσης μια από τις υψηλότερες τιμές (6,6) σε σχέση με τη μέση τιμή τωνκρατών-μελών (4,8) και συγκριτικά με χώρες όπως Ιρλανδία (4,8), Πορτογαλία(5,8), Ισπανία (5,4), Ρουμανία (5,9), Μάλτα (5,4) και Σλοβενία (4,8).
Σε συνάρτηση με τα παραπάνω, η έρευνακαταγράφει ότι το 30% των επιχειρήσεων του δείγματος στην Ελλάδα δήλωσε ότι δενχρησιμοποίησε τραπεζικό δάνειο τους τελευταίους 6 μήνες (μ.ο. 29% σε ΕΕ-27),ένα ποσοστό 14% δηλώνει ότι αξιοποίησε τραπεζικό δανεισμό κατά την ίδιαπερίοδο, ενώ ποσοστό 54% δηλώνει ότι αυτή η μορφή χρηματοδότησης δεν είναισυμβατή με την επιχείρηση (“not relevant to enterprise”) (50% σε επίπεδοEE-27).
Ειδικότερα, το 30% των επιχειρήσεωνπου υπέβαλλαν αίτημα για δάνειο, δανειοδοτήθηκε με το σύνολο του ποσού πουαιτήθηκε, όταν το αντίστοιχο ποσοστό στην ΕΕ-27 ανέρχεται σε 70%. Αντίστοιχα,ένα ποσοστό 20% των ΜμΕ στο συνολικό δείγμα, δεν κατάφερε να δανειοδοτηθεί μετο ποσό που αιτήθηκε σε επίπεδο ΕΕ-27, ενώ στην Ελλάδα το ίδιο ποσοστόανέρχεται σε 38%. Σε επίπεδο ΕΕ-27, το 6% απορρίφθηκε, ενώ το αντίστοιχοποσοστό απόρριψης στο δείγμα των ελληνικών επιχειρήσεων ανέρχεται σε 20%.
Εξίσου ανησυχητικό όμως είναι ότιένα ποσοστό 30% των ελληνικών ΜμΕ του δείγματος, δηλώνει ότι ο κύριος λόγος πουο δανεισμός δεν είναι συμβατός με την επιχείρηση είναι τα υψηλά προσφερόμενατραπεζικά επιτόκια. το ποσοστό αυτό καταγράφεται ως μακράν το υψηλότερο σε όλητην ΕΕ (μ.ο. ΕΕ-27: 8%). Το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό για τις ελληνικέςεπιχειρήσεις εντοπίζεται στον παράγοντα των εξασφαλίσεων (ποσοστό 9% σε σχέσημε τον μ.ο. ΕΕ-27: 4%).
Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί τογεγονός ότι η μείωση του κύκλου εργασιών των ελληνικών ΜμΕ είναι από τιςυψηλότερες ( ποσοστό 71% δηλώνει επιδείνωση) στο σύνολο του δείγματος (-59% netbalance). Σημειώνεται ότι ο μ.ο. των κρατών - μελών καταγράφει μείωση στο 44%,ενώ υψηλότερη μείωση καταγράφεται, σε επίπεδο ΕΕ, μόνο στην Ιρλανδία (-62%) καιτη Μάλτα (-64%). Συνεπακόλουθα, η ίδια μείωση σημειώνεται και στα κέρδη για τιςελληνικές επιχειρήσεις, με το 74% να δηλώνει επιδείνωση του δείκτη κερδών (-66%net balance, μ.ο. ΕΕ - 27: 59% και 45% αντίστοιχα).
Αντίστοιχα, στην ερώτηση εάν αξιοποιήθηκαν επιχορηγήσεις ή επιδοτούμενος δανεισμός (grants or subsidised bank loan) κατά τους τελευταίους 6 μήνες, το 27% των ελληνικών επιχειρήσεων δηλώνει ότι αξιοποίησε σχετικά εργαλεία, το 28% ότι δεν αξιοποίησε και το 45% ότι δεν είναι συμβατά με την επιχείρηση (“not relevant to enterprise”)».
[Πηγή: gsevee.gr]
The post Εξαιρετικά δύσκολη η πρόσβαση των ελληνικών μικρών επιχειρήσεων σε χρηματοδότηση appeared first on MeatNews.gr.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Έμα Κόριν: «...ο Κάρολος αγαπούσε μια γυναίκα...»
- Η τριετία Σαμαρά, το χαντάκι και οι καταθέσεις
- Πώς αντιμετωπίζεται ένας τραμπούκος;
- Τζόκερ: Πήρε 2,4 εκατ. ευρώ με το “12”
- Σε τρεις δόσεις το δώρο Χριστουγέννων: Εξόφληση μέχρι 15 Ιανουαρίου σε όσους μπήκαν σε αναστολή
- Τροπολογία για ρύθμιση 120 δόσεων για ασφαλιστικές οφειλές – Απαιτητές οι δόσεις για Νοέμβριο και Δεκέμβριο
- Τον έβγαλαν με γερανό από το σπίτι του
- ΣΕΚ: Ακόμη περιμένουν το 4ευρω περισσότεροι από 4.000 αιγοπροβατοτρόφοι που δεν το έλαβαν
- DPort Services:Βασικό μέλημα η απρόσκοπτη λειτουργία του εμπορικού λιμένα Πειραιά
- Με σπασμένα «φρένα» σε νέα ρεκόρ η Wall Street
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις meatnews
- Τελευταία Νέα meatnews
- Εξαιρετικά δύσκολη η πρόσβαση των ελληνικών μικρών επιχειρήσεων σε χρηματοδότηση
- ΣΕΚ: Ακόμη περιμένουν το 4ευρω περισσότεροι από 4.000 αιγοπροβατοτρόφοι που δεν το έλαβαν
- Διαδικτυακό σεμινάριο για την ασφάλεια τροφίμων στην εποχή της COVID-19
- Σύμφωνο συνεργασίας για τον αγροδιατροφικό τομέα υπέγραψαν Πατούλης, Βορίδης, Πιερρακάκης
- Μ. Δατσέρης: «Και αυτές τις γιορτές, δίπλα στους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη»
- Λιακούλη, ΚΙΝ.ΑΛ.: Χωρίς την κορωνο-ενίσχυση οι αμιγώς αιγοτρόφοι της Θεσσαλίας
- GIview: Με ένα κλικ, όλες οι πληροφορίες για προϊόντα Γεωγραφικών Ενδείξεων
- Με ποιες πολιτικές θα αντιμετωπιστούν οι χρόνιες αδυναμίες του αγροδιατροφικού τομέα
- Δικαιούχοι της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 4 και οι αγρότες
- Τι προτείνει για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις η έκθεση της Επιτροπής Πισσαρίδη
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Έμα Κόριν: «...ο Κάρολος αγαπούσε μια γυναίκα...»
- Προεραιτικά η απογευματινή βαρδια σε ορισμένες ΔΟΥ
- Με το δεξί ο Δεκέμβριος στο Χ.Α.
- Γουλιάνος - Ρέντα: Πώς η Doitforme έγινε το δεξί χέρι του μικρομεσαίου ελεύθερου επαγγελματία
- Τζόκερ: Πήρε 2,4 εκατ. ευρώ με το “12”
- Η λογική της περιβαλλοντικής υπανάπτυξης της Περιφέρειας και ο «Κάλαμος» προβληματικών συμπεριφορών
- Το μεγαλύτερο σερί ανόδου για φέτος καταγράφει το Χρηματιστήριο – 10,8 δισ. plus σε 23 συνεδριάσεις στην αξία της αγοράς
- DPort Services:Βασικό μέλημα η απρόσκοπτη λειτουργία του εμπορικού λιμένα Πειραιά
- Η τριετία Σαμαρά, το χαντάκι και οι καταθέσεις
- Σε τρεις δόσεις το δώρο Χριστουγέννων: Εξόφληση μέχρι 15 Ιανουαρίου σε όσους μπήκαν σε αναστολή