Ραγδαία αύξηση τιμών τροφίμων από το χωράφι στο ράφι

Οι καταναλωτές έρχονται αντιμέτωποι με μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων, ιδίως στα φρούτα και τα λαχανικά. Οι αυξήσεις αυτές αποδίδονται από παράγοντες της αγοράς σε ελλείψεις ορισμένων προϊόντων λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, όπως η ξηρασία. Ωστόσο, η αύξηση των τιμών από το σημείο παραγωγής μέχρι το ράφι του καταστήματος είναι υπερβολική, με διαφορές που φτάνουν έως και το 250% σε προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, σύμφωνα με ειδικούς, γεγονός που αποδίδεται σε κερδοσκοπικές πρακτικές.

Οι τιμές των οπωροκηπευτικών έχουν αυξηθεί σημαντικά τον τελευταίο καιρό, με τις ντομάτες να σημειώνουν

αύξηση 25%, ενώ τα κολοκύθια πωλούνται 30% ακριβότερα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του πληθωρισμού, οι τιμές των λαχανικών αυξήθηκαν κατά 7,3% τον Σεπτέμβριο σε σχέση με τον Αύγουστο, ενώ στα φρούτα η αύξηση φτάνει το 9,1%.

Κερδοσκοπικές πρακτικές και ελλείψεις εκτινάσσουν τις τιμές των προϊόντων

Παράλληλα, η διαφορά τιμών μεταξύ του κόστους παραγωγής και της τελικής τιμής στο ράφι διευρύνεται συνεχώς, με τις τιμές σε κάποια προϊόντα να τριπλασιάζονται. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι πιπεριές Φλωρίνης, που πωλούνται από τους παραγωγούς στα 1,17 ευρώ το κιλό, αλλά καταλήγουν στους καταναλωτές στα 4,2 ευρώ το κιλό.

Ο πρόεδρος της ΙΝΚΑ, Γιώργος Λεχουρίτης, επισήμανε ότι η υπερβολική αύξηση της τιμής των προϊόντων οφείλεται σε μεσάζοντες που καρπώνονται μεγάλο μέρος της διαφοράς και ζήτησε τον καθορισμό ενός ανώτατου κέρδους για να περιοριστεί αυτή η πρακτική. Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ενώ οι τιμές παραγωγού μειώθηκαν κατά 14,4% τον Αύγουστο, οι τιμές στη λιανική παρουσίασαν αύξηση κατά 3,1%.
Πηγή: ertnews.gr

Keywords
Αναζητήσεις
ragdaia-afxisi-timon-trofimon-apo-to-chorafi-sto-rafi.htm
Τυχαία Θέματα