Αντεπίθεση διαρκείας της Χεζμπολλά- Δρ Ευάγγελος Βενέτης

Γράφει ο

Δρ. Ευάγγελος Βενέτης

Ειδικός σε θέματα Ισλάμ και Μέσης Ανατολής

evenetiss.wordpress.com

Μετά από το δεκαήμερο των σημαντικών πληγμάτων κατά της ηγεσίας της και της διοικητικής της δομής από το Ισραήλ, η Χεζμπολλά έχει επανακάμψει κι επανέλθει δριμύτερη τόσο στο χερσαίο μέτωπο του Ν. Λιβάνου όσο και το πυροβολικό της το βασισμένο σε ρουκέτες και πυραύλους, βαλλιστικούς, υπερηχητικούς που βάλλουν στο βόρειο και κεντρικό Ισραήλ.

Χρειάσθηκε η Χεζμπολλά μία κρίσιμη εβδομάδα για

να ανασυγκροτηθεί, κατά την διάρκεια της οποίας περιόρισε τις επιθέσεις της στο Ισραήλ, τήρησε σιγή ασυρμάτου και ενεργοποιήθηκαν οι αυτόνομες ομάδες στο νότιο Λίβανο για να απορροφήσουν τους κραδασμούς ασφαλείας που άφησε πρόσκαιρα η απώλεια του Νασράλλα, του Σαφιεντίν και της λοιπής ηγετικής δομής της οργάνωσης ενώ παράλληλα δεχόταν τους καταιγιστικούς ισραηλινούς βομβαρδισμούς στην Βηρυτό και νοτιότερα.

Μετά την απώλεια του Νασράλλα κάποιοι στην Δύση βιάστηκαν να «ξεγράψουν» την Χεζμπολλά. Διαψεύσθηκαν όμως από τις εξελίξεις.

Η οργάνωση αντικατέστησε τάχιστα και μεθοδικά τα δολοφονημένα ηγετικά μέλη της και διατήρησε άθικτα το ηθικό, το οπλοστάσιο και την ισχύ πυρός της. Σε χρόνο μηδέν επανήλθε στο επιχειρησιακό επίπεδο που βρισκόταν στον επί ένα χρόνο πόλεμο κι η ετοιμότητά της φαίνεται αυτή την στιγμή από την επιτυχημένη απόκρουση της επανειλημμένης απόπειρας χερσαίας εισβολής του Ισραήλ στο νότιο Λίβανο.

Επί ένα σχεδόν μήνα χερσαίων επιχειρήσεων η Χεζμπολλά έχει καθηλώσει τις ισραηλινές δυνάμεις στο αρχικό σημείο εκκίνησης σε όλο το μήκος του συνόρου από τα ανατολικά ως τα κεντροδυτικά. Οι Ισραηλινοί έχουν διεισδύσει σε βάθος το πολύ ενός χιλιομέτρου χωρίς προγεφύρωμα και δυνατότητα ουσιαστικής κίνησης σε μεγαλύτερο βάθος, καθώς η Χεζμπολλά έχει ναρκοθετήσει τις διόδους, έχει στήσει ενέδρες και διαθέτει ευέλικτες μηχανοκίνητες μονάδες που ξεπηδούν από τις σήραγγες στο ημιορεινό ανάγλυφο της περιοχής.

Αποτέλεσμα των έως τώρα μαχών μεταξύ του στρατού της Χεζμπολλά και του Ισραήλ είναι τουλάχιστον ενενήντα Ισραηλινοί νεκροί και επτακόσιοι τραυματίες, όπως και η καταστροφή περισσοτέρων από τριάντα τανκ Μερκάβα κι αγνώστου αριθμού ελαφρύτερων οχημάτων.

Κυρίως όμως είναι η καθήλωση των Ισραηλινών δυνάμεων στα σύνορα για παρατεταμένο διάστημα που ρίχνει το ηθικό τους κι ωθεί το Τελ Αβίβ να σκέφτεται την ολοκλήρωση της επιχείρησης σε μια εβδομάδα ώστε να αποτρέψει πιθανή κατάρρευση των ισραηλινών γραμμών ως αποτέλεσμα της παρατεταμένης καθήλωσής τους.

Δεδομένων των ανωτέρω εξελίξεων δεν θα προκαλούσε έκπληξη, εάν η Χεζμπολλά επιχειρήσει, ακόμη και βραχυπρόθεσμα, αντεπίθεση με στόχο την οπισθοχώρηση των Ισραηλινών δυνάμεων και διείσδυση της νοτίως των συνόρων. Μια τέτοια αντεπίθεση είναι στις προθέσεις της Χεζμπολλά η οποία έχει την επιχειρησιακή ευχέρεια να διεισδύσει υπέργεια κι ίσως υπόγεια στις θέσεις των Ισραηλινών. Ενδεχομένως σε αυτό το σκεπτικό να εντάσσεται κι η προειδοποίηση της Χεζμπολλά προς τους Ισραηλινούς κατοίκους της παραμεθορίου να εκκενώσουν την ευρύτερη περιοχή. Μια διείσδυση της Χεζμπολλά νοτίως του συνόρου θα άλλαζε τα έως τώρα δεδομένα στο Βόρειο Μέτωπο με στρατηγικές προεκτάσεις για τον τερματισμό του πολέμου στο Νότιο Μέτωπο της Λωρίδας της Γάζας.

--

The post Αντεπίθεση διαρκείας της Χεζμπολλά- Δρ Ευάγγελος Βενέτης appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα