«Η περίπτωση Σαμαρά και η επικρατούσα συνταγματική εκτροπή»-Νικήτας Χιωτίνης

Γράφει ο

Νικήτας Χιωτίνης

Ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην αρχηγός της ΝΔ Κος Σαμαράς, έδωσε συνέντευξη σε εφημερίδα, όπου κατέκρινε την πολιτική του σημερινού πρωθυπουργού και σημερινού αρχηγού του κόμματος του οποίου είναι βουλευτής και διεγράφη.

Με το παρόν σημείωμα δεν θέλουμε να κρίνουμε  αν ο Κος

Σαμαράς είχε δίκιο ή άδικο γι’ αυτά που έλεγε και που εξόργισαν τον σημερινό πρωθυπουργό. Απλώς μας δίνεται η ευκαιρία να διαπιστώσουμε, για άλλη μια φορά, την κατάδηλη αντιδημοκρατικότητα όχι μόνο του τρόπου οργάνωσης των πολιτικών κομμάτων, τουλάχιστον της Βουλής, αλλά την αντιδημοκρατικότητα  του ίδιου του πολιτικού συστήματος της χώρας. Το ισχύον   πολιτικό σύστημα της χώρας μας, τουλάχιστον στην πράξη,  περιφρονεί τις διατάξεις του Συντάγματος, Βρισκόμαστε καταδήλως ενώπιον συνταγματικής εκτροπής,  που αλλοιώνει το πολίτευμα της χώρας  και για την οποίαν εκτροπή  υπεύθυνοι είναι όλοι οι μέχρι τώρα πολιτικοί αρχηγοί και όλοι οι πολιτικοί παράγοντες, που δείχνουν να εξυπηρετούνται από αυτήν.

Ένας πρώην πρωθυπουργός, με πολυετή και σημαντική, άρα εξασφαλισμένη, πολιτική παρουσία και  οικονομική επιφάνεια,  έκρινε δημοσίως την πολιτική της κυβερνήσεως. Ίσως, στη συγκεκριμένη προφανώς, υπάρχουν και άλλοι βουλευτές που δεν συμφωνούν με την πολιτική του κόμματός τους, είτε αυτό κυβερνά είτε βρίσκεται σε ρόλο αντιπολιτεύσεως. Όμως δεν ομιλούν, γιατί κινδυνεύουν να διαγραφούν και να χάσουν την καριέρα τους και το μοναδικό ίσως επάγγελμά τους, που είναι η πολιτική. Ή να χάσουν και την επιθυμία τους και μόνο, να είναι βουλευτές.  Τούτο γιατί η διαγραφή ενός πρώην πρωθυπουργού,  δείχνει με τρόπο γλαφυρό πως ο πρωθυπουργός, ο εκάστοτε πρωθυπουργός, μπορεί να διαγράψει όποιον θέλει. Ωσάν το κόμμα να ήταν δικό του. Ουδείς δικαιούται ιδίας γνώμης, αντίθετης με τη «γραμμή» του κόμματός του, ιδιοκτήτης της οποίας «γραμμής» είναι ο (εκάστοτε) πρωθυπουργός.

Ενισχύστε το militaire.gr ,δείτε γιατί ΕΔΩ

Εύλογο ερώτημα θα ήταν γιατί αυτή η κριτική, προς την ακολουθούμενη πολιτική, δεν αποτελεί εσωτερικό ζήτημα του κόμματος ή γιατί δεν τίθεται  στις συζητήσεις στη   Βουλή, στην οποίαν οι βουλευτές, εκ του Συντάγματος,  βουλεύονται. Τούτο γιατί δυστυχώς:  α)  η τοποθέτηση του ζητήματος στα μέλη του κόμματος, που θα έπρεπε να συνεδριάζουν τακτικά για όλα τα θέματα,  δεν πρόκειται να έχει κανένα αποτέλεσμα, ίσως μάλιστα και να μη το μάθουν ποτέ όλοι έχουν λόγο στη διαμόρφωση της πολιτικής πρακτικής του κόμματός τους και β) η Βουλή δεν «βουλεύεται» και δεν αποτελεί παρά πρόσχημα της αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς της εκάστοτε κυβέρνησης (όλων των κυβερνήσεων, ίσως απαρχής του νεοελληνικού κράτους). Η  πολιτική πρακτική στη χώρα μας δεν υπακούει στο Σύνταγμα και το πολίτευμά της. Όπως λέει  ο Γιώργος Κοντογιώργης, δεν είναι αντιπροσωπευτική δημοκρατία, αλλά είναι εκλεγόμενη μοναρχία.

Δεν  μπορούμε να είμαστε σίγουροι γι’ αυτά που  συμβαίνουν μέσα στα κόμματα, καίτοι έχουμε πληροφορίες, καίτοι αυτό που  συμβαίνει σήμερα στο ΣΥΡΙΖΑ είναι ενδεικτικό της επικρατούσης πρακτικής.  Όλοι όμως ξέρουμε τι συμβαίνει στη Βουλή. Ως γνωστόν, η Βουλή αποτελεί την Νομοθετική Εξουσία, δηλαδή εκεί οι βουλευτές συντάσσουν  τους νόμους. Βάσει του Συντάγματος,  οι βουλευτές  μιλούν εκεί ελεύθερα και  διαβουλεύονται,  ως ανεξάρτητες προσωπικότητες. Αυτό δεν δικαιούνται μόνο να το κάνουν, υποχρεούνται να το κάνουν. Όμως αυτό δεν συμβαίνει. Όταν η κυβέρνηση καταθέτει ένα νόμο προς ψήφιση, όλοι ανεξαιρέτως οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος,  συχνά χωρίς να  έχουν καν διαβάσει τον προς  ψήφιση νόμο -π.χ.  νυν υπουργός είχε δηλώσει πως ψήφισε το «μνημόνιο» χωρίς να το έχει διαβάσει- υποχρεούνται να τον ψηφίσουν.  Αν δεν το κάνουν, την άλλη ημέρα θα γίνουν πρωτοσέλιδο στις εφημερίδες και κινδυνεύουν να διαγραφούν. Άλλοι έτσι θα χάσουν το ψωμί τους, κάποιοι άλλοι  την ψυχολογική ανάγκη τους.  Τελικώς οι βουλευτές δεν λειτουργούν ως αντιπρόσωποι αυτών που τους ψήφισαν, λειτουργούν ως αντιπρόσωποι της κυβερνήσεως, δηλαδή του πρωθυπουργού, που την ελέγχει και τους ελέγχει απολύτως.

Τελικώς δεν χρειάζεται η Βουλή να συνεδριάζει για να ψηφίζει τους νόμους. Αρκεί να κατατίθεται ο νόμος και με ένα κομπιουτεράκι να προκύπτει η ψήφισή του. Είναι χαρακτηριστικό του ρόλου των βουλευτών, πως σε κάποιες περιπτώσεις το «κόμμα», δηλαδή ο πρωθυπουργός, δηλώνει πως τους αφήνει να ψηφίσουν «κατά συνείδηση». Δηλαδή τις άλλες φορές δεν ψηφίζουν «κατά συνείδηση» ;   Αυτό δεν αποτελεί μόνο καταστρατήγηση του Συντάγματος, αποτελεί και ευθύ  εξευτελισμό των βουλευτών.

Δεν είναι όμως μόνο η Βουλή που καταστρατηγεί το Σύνταγμα. Η συνταγματική εκτροπή είναι γενικευμένη: δεν ισχύει η συνταγματικώς κατοχυρωμένη   διάκριση  των Εξουσιών, βασική πρόβλεψη της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας. Όταν έθεσαν οι Γάλλοι διαφωτιστές την ανάγκη η Νομοθετική Εξουσία, η Δικαστική και η Εκτελεστική     να είναι διακριτές εξουσίες και άρα ανεξάρτητες και έτσι αλληλο-ελεγχόμενες, ήταν για να διαχυθεί η εξουσία στο λαό, κατά το δυνατόν βεβαίως. «Θεμέλιο του πολιτεύματος είναι η λαϊκή κυριαρχία», αναφέρεται στο πρώτο άρθρο του Συντάγματός μας και επειδή δεν μπορούμε να εγκαθιδρύσουμε άμεση δημοκρατία, προσπαθούμε να την διαχέουμε όσο το δυνατόν περισσότερο προς το λαό,   εγκαθιδρύοντας έτσι και σύστημα αυτοελέγχου της εκάστοτε πολιτικής εξουσίας. Όμως στην πράξη τα πάντα ελέγχονται από τη Βουλή, δηλαδή τον εκάστοτε πρωθυπουργό.

Ενισχύστε το militaire.gr ,δείτε γιατί ΕΔΩ

Έτσι, επικεφαλής των οργάνων της Εκτελεστικής Εξουσίας τίθενται κατά κανόνα  βουλευτές , ως υπουργοί. Από την κυβέρνηση διορίζονται και οι επικεφαλής των Δημοσίων Οργανισμών. Με άλλα λόγια απόλυτη υπαγωγή της Εκτελεστικής Εξουσίας στη Νομοθετική (δηλ. στον εκάστοτε πρωθυπουργό). Είναι χαρακτηριστικό πως συχνά-πυκνά καλούνται στα τηλεοπτικά κανάλια υπουργοί για να εξαγγείλλουν τι θα γίνει με τα αντικείμενα του υπουργείου τους, δηλαδή τι νόμοι θα ψηφιστούν:  θεωρούν δεδομένο πως ότι νόμο κι’ αν  προτείνουν θα ψηφιστεί. Επισημαίνουμε εδώ πως το 2000 είχε υιοθετηθεί από τη ΝΔ η πρόταση του κ. Βαρβιτσιώτη περί μη υπουργοποίησης των βουλευτών και όταν αυτοί τεθούν επικεφαλής υπουργείων να παραιτηθούν από βουλευτές, χωρίς να έχουν δικαίωμα να θέσουν υποψηφιότητα στις επόμενες εκλογές. Προφανώς η ΝΔ το έχει ξεχάσει. (https://www.tovima.gr/2008/11/24/politics/iwannis-barbitsiwtis/  https://www.kathimerini.gr/opinion/757263/asymvivasto-voyleytikoy-kai-ypoyrgikoy-axiomatos/)

Συχνά επισείεται και το ζήτημα της «δεδηλωμένης», ως εκβιασμός. Όμως η «δεδηλωμένη»,  αφορά μόνο στην έκφραση εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση. Εγκαθιδρύθηκε  όταν οι βασιλείς μπορούσαν «να διορίσουν πρωθυπουργό τον κηπουρό τους», τυπικώς σήμερα και οι Πρόεδροι της Δημοκρατίας. Η «δεδηλωμένη» δεν αίρεται με την μη   ψήφιση, π.χ., του ποσοστού του ΦΠΑ στα νησιά ή τη μη ψήφιση του νόμου απαγόρευσης στους βοσκούς να πηγαίνουν τα   αιγοπρόβατά τους  προς βόσκηση σε μικρά νησιά. Δεν μπορεί δηλαδή με το παραμικρό να επισείεται η «δεδηλωμένη» ως απειλή   έκπτωσης του κυβερνώντος κόμματος, τόσο από το ίδιο το κυβερνών κόμμα όσο και από τα αντιπολιτευόμενα.

Όσον αφορά τώρα στη Δικαστική Εξουσία, αυτή ομοίως υπάγεται στην Βουλή, το έχουμε πολλάκις διαπιστώσει. Άλλωστε η Βουλή διορίζει και τους επικεφαλής της, ενίοτε τους κάνει και Προέδρους Δημοκρατίας.

Ίσως το σοβαρότερο ζήτημα είναι πως μεμονωμένα πολιτικά πρόσωπα, με σωστές ή λάθος απόψεις, θέτουν με τρόπο θορυβώδη και μεσσιανικό, κρισιμότατα πολιτικά ζητήματα και εμείς ως τέτοιες  σχολιάζουμε τις παρεμβάσεις τους. Ίσως αυτοί το κάνουν γιατί οποιοδήποτε άλλος τρόπος έκφρασης της γνώμης τους, δεν θα είχε νόημα. Έτσι όμως και μείς, σιωπηρώς,  αποδεχόμαστε τη  δυσλειτουργία του πολιτικού μας συστήματος.  Πολιτικά ζητήματα -και μάλιστα κρίσιμα για την ίδια την χώρα-, που πρέπει να αντιμετωπίζονται από πραγματικούς αντιπροσώπους του λαού, με τρόπο δημοκρατικό  μέσω θεσμών και με σεβασμό στο Σύνταγμα της χώρας,  δεν θα πρέπει να αποτελούν αντικείμενο μεμονωμένων ατόμων, έστω πρώην πρωθυπουργών.

Πολύπλοκο και δύσκολο το πρόβλημά μας, αλλά πρέπει κάποτε να επιλυθεί.

Ενισχύστε το militaire.gr ,δείτε γιατί ΕΔΩ

The post «Η περίπτωση Σαμαρά και η επικρατούσα συνταγματική εκτροπή»-Νικήτας Χιωτίνης appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Σαμαρά, -Νικήτας Χιωτίνης,samara, -nikitas chiotinis