Έχουν οι κότες μητρικό ένστικτο; Στενοχωριούνται όταν τους παίρνουμε τα αβγά;

Το ερώτημα για το αν οι κότες έχουν μητρικό ένστικτο και αν επηρεάζονται συναισθηματικά όταν τους παίρνουμε τα αυγά είναι κάτι που απασχολεί τόσο τους φιλόζωους όσο και εκείνους που ασχολούνται με την πτηνοτροφία. Ας δούμε τι δείχνουν οι παρατηρήσεις και η επιστήμη για αυτά τα συμπαθή πτηνά.

Οι κότες είναι πιο έξυπνες από ό,τι πολλοί φαντάζονται, με σύνθετες κοινωνικές σχέσεις και ικανότητα να επιδεικνύουν συναισθηματικές αντιδράσεις. Το μητρικό ένστικτό τους ενεργοποιείται κυρίως όταν μια κότα αποφασίσει να “κάτσει” πάνω στα αυγά της, γνωστό ως κατάσταση κλώσσας. Σε αυτή

την περίπτωση, αναπτύσσουν μια ιδιαίτερη προσήλωση στα αυγά, προστατεύοντάς τα με επιμονή από εξωτερικές απειλές. Αντίθετα, οι κότες που δεν βρίσκονται σε κατάσταση κλώσσας δεν συνδέονται μεμονωμένα με τα αυγά τους, κάτι που εξηγεί γιατί δεν αντιδρούν πάντα όταν αυτά συλλέγονται.

Η συναισθηματική αντίδραση, ωστόσο, δεν είναι πλήρως ανύπαρκτη. Οι κότες που ζουν σε φυσικό περιβάλλον και όχι σε εντατικές συνθήκες εκτροφής, δείχνουν συμπεριφορές που υποδηλώνουν ότι αντιλαμβάνονται την απουσία των αυγών. Αυτό περιλαμβάνει μικρές αλλαγές στη συμπεριφορά τους, όπως ανησυχία ή συχνότερες επισκέψεις στη φωλιά τους.

Ένα εντυπωσιακό χαρακτηριστικό του μητρικού τους ενστίκτου είναι η επικοινωνία με τα αγέννητα κοτόπουλα. Οι κότες που κλωσσούν συχνά παράγουν ήχους, σαν να συνομιλούν με τα έμβρυα μέσα στα αυγά. Τα έμβρυα, μάλιστα, ανταποκρίνονται με μικρούς ήχους, προετοιμάζοντας τη σχέση μεταξύ της μητέρας και των νεοσσών.

Ωστόσο, στις βιομηχανικές εκτροφές, το μητρικό ένστικτο καταστέλλεται, καθώς τα αυγά συλλέγονται σχεδόν αμέσως μετά την ωοτοκία και οι συνθήκες διαβίωσης δεν επιτρέπουν στην κότα να αναπτύξει φυσική σχέση με τα αυγά. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η αντίδραση των πτηνών περιορίζεται.

Γρηγόρης Κεντητός για το sportime.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα