Η έρευνα που έδειξε ότι τα τρολς του internet πάσχουν από σαδισμό, ψυχοπάθεια και μακιαβελλισμό. Οκ, αλλά τι είναι ο μακιαβελλισμός;

Το τρολάρισμα στο διαδίκτυο συχνά αντιμετωπίζεται ως ένα ενοχλητικό, αλλά αβλαβές φαινόμενο. Όμως, τι θα γινόταν αν σου έλεγαν ότι οι πιο ακραίοι τρολ δεν είναι απλώς άνθρωποι που βαριούνται, αλλά άτομα που εμφανίζουν σαδιστικές και ψυχοπαθητικές τάσεις; Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Personality and Individual Differences κατέληξε στο ότι τα τρολ του διαδικτύου συχνά εμφανίζουν χαρακτηριστικά σαδισμού, ψυχοπάθειας και μακιαβελλισμού—μια συνδυαστική συμπεριφορά που τους καθιστά επικίνδυνα χειριστικούς.

Ο σαδισμός τους εκδηλώνεται μέσα από την απόλαυση που νιώθουν όταν

προκαλούν πόνο και αναστάτωση στους άλλους. Η ψυχοπάθεια τούς επιτρέπει να λειτουργούν χωρίς ενσυναίσθηση, αδιαφορώντας για τις συνέπειες των πράξεών τους. Και ύστερα, έρχεται ο μακιαβελλισμός, ίσως το λιγότερο κατανοητό από τα τρία, αλλά εξίσου σκοτεινό.

Ο όρος “μακιαβελλισμός” προέρχεται από τον Νικολό Μακιαβέλλι, τον Ιταλό πολιτικό φιλόσοφο της Αναγέννησης, που στο βιβλίο του Ο Ηγεμόνας περιέγραψε πώς η εξουσία μπορεί να επιβληθεί με χειρισμό, εξαπάτηση και στρατηγική ψυχρότητα. Στη σύγχρονη ψυχολογία, ο όρος χρησιμοποιείται για να περιγράψει άτομα που είναι υπολογιστικά, χειριστικά και απολύτως εστιασμένα στη δική τους επιτυχία, ακόμα και αν χρειαστεί να εκμεταλλευτούν τους άλλους.

Τα τρολ που παρουσιάζουν μακιαβελλιστική συμπεριφορά δεν τρολάρουν απλώς για διασκέδαση, αλλά έχουν έναν σκοπό: να προκαλέσουν σύγχυση, να φέρουν διχασμό και να ασκήσουν έλεγχο μέσω του χάους. Δεν έχουν την ανεξέλεγκτη παρορμητικότητα ενός ψυχοπαθή, αλλά λειτουργούν με στρατηγική και στόχο. Χειραγωγούν, παίζουν με τα συναισθήματα των θυμάτων τους και απολαμβάνουν να βλέπουν άλλους να πέφτουν στις παγίδες τους.

Το πιο ανησυχητικό είναι ότι το διαδίκτυο δίνει σε αυτούς τους ανθρώπους ένα ιδανικό πεδίο δράσης. Η ανωνυμία τούς προστατεύει, η απόσταση μειώνει τις επιπτώσεις της συμπεριφοράς τους και το γεγονός ότι δεν βλέπουν άμεσα τις αντιδράσεις των θυμάτων τους τούς κάνει ακόμα πιο αδίστακτους. Τα τρολ δεν είναι απλώς κάποιοι που «έχουν πολύ ελεύθερο χρόνο». Για κάποιους από αυτούς, το να βλάπτουν και να ελέγχουν άλλους μέσα από την οθόνη τους είναι η μόνη πραγματική τους ικανοποίηση.

Γρηγόρης Κεντητός για το sportime.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα