Ποια ήταν η Eurovision των Αρχαίων; Τι ομοιότητες είχε με τη σημερινή;

Όσο κι αν η Eurovision φαίνεται ένα σύγχρονο φαινόμενο, η αλήθεια είναι ότι η ιδέα ενός διεθνούς καλλιτεχνικού διαγωνισμού έχει βαθιές ρίζες στην ιστορία. Αν υπήρχε μια αντίστοιχη εκδήλωση στην αρχαία Ελλάδα, αυτή θα ήταν τα Πύθια, ένας από τους τέσσερις μεγάλους πανελλήνιους αγώνες, που διοργανώνονταν κάθε τέσσερα χρόνια στους Δελφούς προς τιμήν του Απόλλωνα.

Πύθια: Ο αρχαίος καλλιτεχνικός διαγωνισμός

Τα Πύθια ξεκίνησαν τον 6ο αιώνα

π.Χ. και ήταν αφιερωμένα στον Απόλλωνα, τον θεό της μουσικής, της ποίησης και των τεχνών. Ήταν ο δεύτερος σημαντικότερος αγώνας μετά τους Ολυμπιακούς και προσέλκυε συμμετοχές από ολόκληρο τον αρχαίο ελληνικό κόσμο. Σε αντίθεση με τους Ολυμπιακούς, που επικεντρώνονταν στα αθλητικά αγωνίσματα, τα Πύθια έδιναν τεράστια έμφαση στις καλλιτεχνικές και μουσικές επιδόσεις, καθιστώντας τα ένα αρχαίο αντίστοιχο της Eurovision.

Τι περιλάμβαναν τα Πύθια;

Ο βασικός διαγωνισμός ήταν η μουσική αναμέτρηση στην οποία διαγωνίζονταν ποιητές και μουσικοί που συνόδευαν τους ύμνους τους με τη λύρα ή τον αυλό. Αργότερα, ενσωματώθηκαν και άλλα είδη αγωνισμάτων, όπως:

Δραματικοί διαγωνισμοί με απαγγελίες ποίησης και τραγωδίες.Χορευτικοί αγώνες με συνοδεία μουσικής.Αγωνιστικά αγωνίσματα όπως τρέξιμο, πάλη και αρματοδρομίες, που προστέθηκαν σταδιακά για να προσελκύσουν μεγαλύτερο κοινό.Ομοιότητες με τη Eurovision

Αν και υπάρχουν 2500 χρόνια διαφορά, τα Πύθια μοιράζονται εντυπωσιακές ομοιότητες με τον σύγχρονο μουσικό διαγωνισμό της Eurovision:

Διεθνής Συμμετοχή – Όπως σήμερα ανταγωνίζονται χώρες από όλη την Ευρώπη και την Αυστραλία, έτσι και τότε συμμετείχαν καλλιτέχνες από ελληνικές πόλεις-κράτη και αποικίες, από την Ιωνία μέχρι τη Σικελία.

Σαφής Διαγωνιστικός Χαρακτήρας – Οι μουσικοί και ποιητές δεν διαγωνίζονταν απλά για τη δόξα, αλλά για μια στέφανη από δάφνη, που θεωρούνταν εξαιρετικά τιμητική, παρόμοια με το σημερινό “τρόπαιο” της Eurovision.

Καλλιτεχνική Ποικιλομορφία – Όπως η Eurovision περιλαμβάνει διαγωνιζόμενους με διαφορετικά μουσικά στυλ, έτσι και τα Πύθια συνδύαζαν διαφορετικά είδη μουσικής και ποίησης, από παραδοσιακούς ύμνους μέχρι καινοτόμα ποιητικά έργα.

Μεγάλο Κοινό – Τα Πύθια ήταν κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός για την εποχή τους, όπως η Eurovision είναι ένα από τα μεγαλύτερα τηλεοπτικά γεγονότα στον σύγχρονο κόσμο.

Σκάνδαλα και Πολιτικές Εντάσεις – Στη Eurovision, οι ψήφοι των χωρών συχνά επηρεάζονται από πολιτικές συμμαχίες. Στα Πύθια, επίσης, υπήρχαν περιπτώσεις πολιτικών αντιπαραθέσεων και ακόμα και κατηγορίες για μεροληπτικές κρίσεις από τους κριτές.Τα Πύθια και η σύγχρονη κουλτούρα

Παρόλο που τα Πύθια έπαψαν να διοργανώνονται μετά τη ρωμαϊκή εποχή, η επίδρασή τους παραμένει. Η σύγχρονη Eurovision βασίζεται στην ίδια ανάγκη για διεθνή πολιτιστική έκφραση, ανταγωνισμό και εντυπωσιακή μουσική σκηνή. Μπορούμε να φανταστούμε έναν αρχαίο Έλληνα να κοιτάζει σήμερα τη Eurovision και να αναγνωρίζει το ίδιο πάθος για τη μουσική και τον ανταγωνισμό που χαρακτήριζε τα Πύθια πριν από χιλιάδες χρόνια.

Γρηγόρης Κεντητός για το sportime.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα