Το περίεργο με τους πολυδισεκατομμυριούχους: Από τους 21, οι 19 έγιναν μετά το 2020

Πώς γίνεται οι περισσότεροι από τους ανθρώπους με περιουσίες που ξεπερνούν τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια να έχουν αναδειχθεί τα τελευταία τρία χρόνια; Από τους 21 πολυδισεκατομμυριούχους παγκοσμίως, οι 19 κατάφεραν να φτάσουν σε αυτό το επίπεδο μετά το 2020. Αν το σκεφτείς, είναι πραγματικά περίεργο, ειδικά αν θυμηθείς τι συνέβη σε αυτό το διάστημα: παγκόσμια πανδημία, lockdowns, οικονομική ύφεση, ακόμα και πόλεμοι.

Τι συνέβη από το 2020 και μετά;
Με την πανδημία του COVID-19, η παγκόσμια οικονομία φάνηκε να μπαίνει σε αναταραχή. Εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τις δουλειές τους, πολλές

επιχειρήσεις κατέρρευσαν και ο κόσμος βίωσε πρωτόγνωρες οικονομικές δυσκολίες. Την ίδια στιγμή, όμως, μερικοί άνθρωποι όχι μόνο επέζησαν οικονομικά, αλλά είδαν τις περιουσίες τους να εκτοξεύονται σε απίστευτα επίπεδα.

Οι κλάδοι που εκτοξεύτηκαν
Οι τεχνολογικές εταιρείες έπαιξαν τον μεγαλύτερο ρόλο. Η ανάγκη για τηλεργασία, ηλεκτρονικό εμπόριο και ψηφιακές υπηρεσίες δημιούργησε μια αγορά που δεν είχε προηγούμενο. Ο Elon Musk της Tesla και της SpaceX, ο Jeff Bezos της Amazon και ο Mark Zuckerberg της Meta είδαν τις περιουσίες τους να αυξάνονται με ρυθμούς ρεκόρ. Ακόμα και η άνοδος του κρυπτονομίσματος και των πλατφορμών ηλεκτρονικών πληρωμών συνέβαλαν στη δημιουργία νέων πολυδισεκατομμυριούχων.

Ο ρόλος των αγορών και των κυβερνήσεων
Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε τον ρόλο που έπαιξαν οι κυβερνήσεις και οι κεντρικές τράπεζες. Με τα μέτρα τόνωσης της οικονομίας, όπως η εκτύπωση χρήματος και τα πακέτα βοήθειας, το χρήμα άρχισε να κυκλοφορεί γρηγορότερα, και οι αγορές είδαν τεράστια κέρδη. Οι μετοχές των εταιρειών τεχνολογίας απογειώθηκαν, ανεβάζοντας τους ιδιοκτήτες τους στην κορυφή της λίστας πλουσίων.

Συμπτώσεις ή κάτι παραπάνω;
Αυτό που κάνει το φαινόμενο ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι το πόσο γρήγορα συνέβησαν όλα αυτά. Είναι απλώς σύμπτωση ότι η πανδημία δημιούργησε τις ιδανικές συνθήκες για να συγκεντρωθεί ο πλούτος στα χέρια λίγων; Ή μήπως υπήρξαν στρατηγικές αποφάσεις που εκμεταλλεύτηκαν την κρίση; Δεν υπάρχει κάποια απτή απόδειξη για συνωμοσία, αλλά είναι δύσκολο να αγνοήσεις το γεγονός ότι ορισμένοι φαίνεται να γνώριζαν πώς να παίξουν το παιχνίδι σωστά.

Το μοτίβο συνεχίζεται
Με τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη συνεχιζόμενη ενεργειακή κρίση, παρατηρούμε πάλι μια παρόμοια τάση: οι περιουσίες ορισμένων ανθρώπων αυξάνονται ακόμα και σε περιόδους αβεβαιότητας. Οι κρίσεις μοιάζουν να λειτουργούν ως ευκαιρίες για εκείνους που ξέρουν να εκμεταλλεύονται τα δεδομένα.

Το ερώτημα, λοιπόν, δεν είναι μόνο πώς έγινε αυτό, αλλά και τι μας λέει για την οικονομική πραγματικότητα του μέλλοντος. Ίσως τα επόμενα χρόνια να δούμε ακόμα περισσότερες ανατροπές, με νέους πολυδισεκατομμυριούχους να εμφανίζονται από το πουθενά.

Γρηγόρης Κεντητός για το sportime.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα