Οι παθήσεις του θυρεοειδούς

Στις μέρες μας, προβλήματα με το θυρεοειδή εμφανίζονται σ’ ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων, εκ των οποίων αρκετοί δεν το γνωρίζουν.

Οθυρεοειδής είναι ένας ενδοκρινής αδένας, ο οποίος βρίσκεται στη βάση του λαιμού και έχει σχήμα πεταλούδας.
Παράγει τρεις βασικές ορμόνες τη θυροξίνη (γνωστή και ως Τ4), την τριιωδοθυρονίνη (γνωστή και ως Τ3) και την καλσιτονίνη. Οι T3 και TA ορμόνες χρησιμεύουν στον οργανισμό μας κυρίως για τη ρύθμιση του μεταβολισμού, ενώ η καλσιτονίνη παίζει μεγάλο ρόλο στη ρύθμιση του μεταβολισμού του ασβεστίου. Ως μεταβολικός θερμοστάτης, ο θυρεοειδής

ελέγχει τη θερμοκρασία του σώματος, τα επίπεδα της ενέργειας και τη διαδικασία της ανάπτυξης στην παιδική ηλικία. Στέλνει χημικά μηνύματα μέσω των ορμονών σε κάθε κύτταρο, διατηρώντας τη θερμοκρασία του σώματος, τον καρδιακό παλμό και τη λειτουργία των οργάνων σε φυσιολογικά επίπεδα.

ΟΙ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ
Οι πιο συχνά εμφανιζόμενες παθήσεις του θυρεοειδούς είναι ο υπερθυρεοειδισμός και ο υποθυρεοειδισμός. Στην πρώτη περίπτωση έχουμε υπερλειτουργία του θυρεοειδούς με υπερέκκριση ορμονών του θυρεοειδή και στη δεύτερη υπολειτουργία με μειωμένη έκκριση ορμονών.

ΥΠΕΡΘΥΡΕΟΕΙΔΙΣΜΟΣ
Στην περίπτωση του υπερθυρεοειδισμού τα συμπτώματα που σχετίζονται με τη διατροφή είναι:

Αύξηση του βασικού μεταβολισμού, με αποτέλεσμα να παρατηρείται απώλεια βάρους ακόμα και αν ο πάσχων καταναλώνει μεγάλες ποσότητες τροφήςΣε ορισμένες περιπτώσεις οστεοπόρωσηΔιάρροια

Οι ασθενείς με υπερθυρεοειδισμό παρουσιάζουν ευερεθιστότητα, υπερκινητικότητα, νευρικότητα, μυϊκή αδυναμία και εύκολη κόπωση. Παράλληλα, ο ασθενής έχει εξάψεις και δεν ανέχεται τη ζέστη.
Θεραπεία. Τα θεραπευτικά όπλα για τον υπερθυρεοειδισμό περιλαμβάνουν φάρμακα που καταστέλλουν τη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα, το ραδιενεργές ιώδιο και τη χειρουργική επέμβαση για αφαίρεση του αδένα.

ΥΠΟΘΥΡΕΟΕΙΔΙΣΜΟΣ
Στην περίπτωση του υποθυρεοειδισμού τα συμπτώματα που σχετίζονται με τη διατροφή είναι:

Μείωση του βασικού μεταβολισμού, με αποτέλεσμα να παρατηρείται αύξηση βάρους ακόμα και αν ο ασθενής καταναλώνει μικρές ποσότητες τροφήςΔυσκοιλιότητα

Ο υποθυρεοειδισμός δεν έχει ειδικά συμπτώματα. Αυτό σημαίνει ότι τα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού εμφανίζονται και σε άλλες ασθένειες και ότι όλοι οι ασθενείς δεν εμφανίζουν τα ίδια συμπτώματα.
Εκδηλώνεται με σωματική κόπωση και πνευματική νωθρότητα, υπνηλία και δυσκολία έγερσης το πρωί, με αύξηση του βάρους. Οι γυναίκες μπορεί να παρουσιάζουν διαταραχές περιόδου.
Άλλα συμπτώματα αφορούν το καρδιαγγειακό σύστημα, το αναπνευστικό και το μυϊκό σύστημα.
Θεραπεία. Για τον υποθυρεοειδισμό γίνεται με χορήγηση θυροξίνης εφ’ όρου ζωής.

ΤΡΟΦΕΣ ΚΑΙ ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

Ιώδιο: Αποτελεί συστατικό στοιχείο των ορμονών του θυρεοειδούς αδένα και έτσι η έλλειψή του οδηγεί σε μειωμένη παραγωγή ορμονών.
Τρόφιμα όπως θαλασσινά και φύκια, καθώς και το ελληνικό ιωδιούχο αλάτι είναι πηγές πλούσιες σε ιώδιο.Σελήνιο: Είναι ένα απαραίτητο στοιχείο για την παραγωγή των ορμονών του θυρεοειδούς, καθώς και για τη μετατροπή της θυροξίνης (Τ4) σε τριιωδοθυρονίνη (Τ3). Πηγές: Ξηροί καρποί, δημητριακά, μοσχάρι, αυγά, ψάρια, τόνος, καβούρια, αστακός.Ψευδάργυρος: Η νόσος τού θυρεοειδούς συχνά οδηγεί σε ανεπάρκεια ψευδαργύρου. Πλούσιες πηγές είναι τα θαλασσινά, τα ψάρια, το συκώτι, το κρέας, τα αυγά, τα μανιτάρια και τα σύκα.

ΥΓΕΙΑ
Ο θυρεοειδής ελέγχει τη θερμοκρασία του σώματος, τα επίπεδα της ενέργειας και τη διαδικασία της ανάπτυξης στην παιδική ηλικία

ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΣΩΚΡΑΤΟΥΣ
κλινική διαιτολόγος – διατροφολόγος, RD, margarita@margaritasocratous.com, info@ieatwise.com

Keywords
Τυχαία Θέματα