Ερωτηματικά για τον «άνθρωπο που εισέβαλε στο Άουσβιτς»

Το 2011, η αυτοβιογραφία του Denis Avey με τίτλο Ο άνθρωπος που εισέβαλε στο Άουσβιτς έγινε διεθνές μπεστ σέλερ. Σε αυτήν, ο Avey αφηγούνταν το πώς έσωσε τη ζωή ενός Εβραίου κρατούμενου στο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς, παίρνοντας τη θέση του και θέτοντας τη δική του ζωή σε κίνδυνο. Επτά χρόνια μετά τον θάνατό του, το κατά πόσον ο Avey έλεγε την αλήθεια τίθεται υπό έντονη αμφισβήτηση.

Σύμφωνα με τον ερευνητή Alon Shapira, η ιστορία του Avey είναι γεμάτη κενά. Ο «άνθρωπος που εισέβαλε στο Άουσβιτς» είχε αρχικά ισχυριστεί ότι πήρε

τη θέση ενός κρατουμένου στο Μπίρκεναου. Αργότερα, αναθεώρησε την τοποθεσία του στρατοπέδου συγκέντρωσης, μιλώντας για ένα στρατόπεδο εργασίας, ενώ άλλαξε και το όνομα του ανθρώπου που έσωσε. Επιπλέον, ενώ ο Avey υποστήριζε πως δε γνώριζε τίποτα για τα όσα πέρασε ο πατέρας του στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο Shapira εντόπισε στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ο Avey και ο πατέρας του είχαν συνυπάρξει κρατούμενοι πολέμου στη φυλακή Ε715, στην οποία πάντως υπήρχαν εκατοντάδες κρατούμενοι και άρα θεωρητικά είναι πιθανό να μη γνώριζε ο ένας την παρουσία του άλλου εκεί. Ένα ακόμα στοιχείο που εγείρει αμφιβολίες είναι η ύπαρξη ενός βιβλίου στο οποίο περιγράφεται μια παρόμοια ιστορία, με πρωταγωνιστή τον αμφιλεγόμενο Charles Coward. Μάλιστα, στο βιβλίο αυτό γίνεται επίσης αναφορά στον «άνθρωπο που εισέβαλε στο Άουσβιτς», γεννώντας υποψίες ότι ο Avey ίσως να οικειοποιήθηκε την ιστορία κάποιου άλλου.

Πάντως, οι αμφιβολίες που εγείρουν τα ευρήματα του Shapira ήταν αρκετές για να βάλουν σε σκέψεις τον εκδοτικό οίκο Hodder & Stoughton, που σχεδιάζει σε μελλοντική επανέκδοση του βιβλίου να προσθέσει σημειώσεις σχετικά με τα ερωτηματικά που πλανώνται γύρω από το αφήγημα του Avey.

Keywords
Τυχαία Θέματα