«Σαλπάραμε – Zarpamos» στο Κέντρο Φιλοξενίας Καλλιτεχνών Cycladic Arts στην Αλυκή της Πάρου

Το Φεστιβάλ Πάρου, η καλλιτεχνική κολεκτίβα Artiatx με έδρα το Μπιλμπάο της Ισπανίας και το Κέντρο Φιλοξενίας Καλλιτεχνών Cycladic Arts παρουσιάζουν την έκθεση Σαλπάραμε – Zarpamos στην ανακαινισμένη κατοικία της κυρα-Μοσχούς και του καπετάν Κωνσταντή Σκανδάλη στην Αλυκή της Πάρου.

Στην έκθεση συμμετέχουν οι: Javier Arbizu (Ισπανία), Έλλη Βέλλιου (Ελλάδα), Marta Lorenzana (Ισπανία), Δήμητρα Σκανδάλη (Ελλάδα) και Ερατώ Ταγαρίδη (Ελλάδα).
Επιμέλεια: Cycladic Arts – Κέντρο Φιλοξενίας Καλλιτεχνών

Κυκλάδων (Ελλάδα) και Artiatx (Ισπανία).
Χρηματοδότηση Ισπανών καλλιτεχνών: Etxepare Euskal Institutua, Ισπανία.

Το κείμενο της έκθεσης υπογράφει ο Δρ Κώστας Πράπογλου:

Το Κέντρο Φιλοξενίας Καλλιτεχνών Cycladic Arts της Αλυκής της Πάρου έχει τη χαρά της συνεργασίας με την καλλιτεχνική κολεκτίβα Artiatx του Μπιλμπάο της Ισπανίας για τη συνεπιμέλεια της ομαδικής έκθεσης Σαλπάραμε – Ζarpamos πέντε καλλιτεχνών της σύγχρονης εικαστικής σκηνής. Εγκαταστάσεις και γλυπτά καταλαμβάνουν ολόκληρο τον χώρο της γκαλερί, καθώς και τον υπαίθριο χώρο του κτιρίου.

Με αφετηρία τη μακρά ιστορία του ελληνικού παραδοσιακού αλιευτικού σκάφους (καΐκι), το οποίο κάποτε συναντούσαμε συχνά στα νερά του Αιγαίου, το οπτικό λεξιλόγιο των Javier Arbizu (Ισπανία), Έλλης Βέλλιου (Ελλάδα), Marta Lorenzana (Ισπανία), Δήμητρας Σκανδάλη (Ελλάδα) και Ερατούς Ταγαρίδη (Ελλάδα) πλέει πάνω σε νοήματα πολιτιστικής μοναδικότητας, παρακμής της παράδοσης, καθώς και απώλειας αλλά και ανάκτησης της μνήμης.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών, οι κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης με στόχο την πρόληψη της υπεραλίευσης ώθησαν χιλιάδες Έλληνες αλιείς να παραδώσουν τις άδειές τους και να συμφωνήσουν να καταστρέψουν τα σκάφη τους με οικονομικό αντάλλαγμα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την καταστροφή χιλιάδων καϊκιών και την επακόλουθη μείωση συναφών επαγγελμάτων, όπως οι κατασκευαστές ιστίων, οι εργάτες ναυπηγείων και άλλοι τεχνίτες.

Τα έργα που παρουσιάζουν οι πέντε συμμετέχοντες καλλιτέχνες ανταποκρίνονται στις οπτικές υφές των διαπολιτισμικών ταυτοτήτων, της ανθρώπινης κινητικότητας, των κοινωνικών συνδέσεων, πυροδοτώντας ταυτόχρονα διάλογο για θέματα νοσταλγίας και επιβίωσης.

Η ποικιλία των μέσων και των υλικών που χρησιμοποιούν οι καλλιτέχνες, όπως ο γύψος, η άμμος, το πλαστικό, το ξύλο, καθώς και μια σειρά από αντικείμενα που βρέθηκαν στην Πάρο και τον Αμβρακικό, θα επιτρέψουν στους θεατές να αποκτήσουν πρόσβαση σε μια βαθύτερη σφαίρα πέρα από τη φυσική και να κατανοήσουν καλύτερα την ταραχώδη συνθήκη της πραγματικότητας στην οποία ζούμε.

Ενσωματώνοντας κοινές πολιτισμικές αναφορές και ανθρώπινα τοπία μεταξύ των συμμετεχόντων Ελλήνων και Ισπανών καλλιτεχνών, όλα τα έργα που εκτίθενται αποτυπώνουν την εφήμερη ποιότητα της μνήμης μας και αναδύονται ως ζωντανές μαρτυρίες της ανεκτίμητης κληρονομιάς μας και αμφισβητούν τη διαμόρφωση του μέλλοντός μας και την ευθύνη μας απέναντι στις επόμενες γενιές.

Διάρκεια έκθεσης: 8-31 Ιουλίου 2023

Ωράριο λειτουργίας: Καθημερινά εκτός Τρίτης, 19:30-22:00.

Keywords
Τυχαία Θέματα