Το μυθιστόρημα «Τρεις όροφοι» του Εσκόλ Νεβό στη μεγάλη οθόνη από τον Νάνι Μορέτι

Ο καταξιωμένος σκηνοθέτης Νάνι Μορέτι (Αγαπημένο μου ημερολόγιο, Το δωμάτιο του γιου μου) μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη το μυθιστόρημα του Εσκόλ Νεβό Τρεις όροφοι, που στα ελληνικά κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Καστανιώτη, σε μετάφραση

της Λουίζας Μιζάν. Ο τίτλος της ταινίας είναι ελαφρώς παραλλαγμένος, Τα τρία πατώματα, ενώ έχει αλλάξει και ο τόπος δράσης: έχει μεταφερθεί από το Ισραήλ στην Ιταλία, και συγκεκριμένα στη Ρώμη.

Πρόκειται για μια συγκινητική, δραματική ιστορία για τρεις οικογένειες που ζουν στο ίδιο κτίριο. Οι προσωπικές ιστορίες τους συνυφαίνονται και συνταρακτικές εξελίξεις αλλάζουν ριζικά τη ζωή τους. Το βιβλίο, όπως και η ταινία, πραγματεύεται πανανθρώπινα θέματα, όπως είναι η μοναξιά, η ματαίωση και η ενοχή.

Ο συγγραφέας Εσκόλ Νεβό (γενν. 1971, Ιερουσαλήμ) έχει μεταφραστεί σε πολλές ευρωπαϊκές γλώσσες, ενώ οι Τρεις όροφοι είναι το πρώτο του βιβλίο που μεταφράστηκε στα ελληνικά. Για την κινηματογραφική μεταφορά του δήλωσε: «Tο μυθιστόρημα δεν γράφτηκε κάτω από τη σκιά της πανδημίας. Και η εκπληκτική μεταφορά του Νάνι Μορέτι ολοκληρώθηκε πριν οι λέξεις απομόνωση και λοκντάουν γίνουν καθημερινές. Παρ’ όλα αυτά, όταν είδα την ταινία σκέφτηκα αμέσως ότι η προβολή της στο Φεστιβάλ Καννών πραγματοποιήθηκε την πιο κατάλληλη εποχή. Για ενάμιση χρόνο υποχρεωθήκαμε να κρατάμε αποστάσεις, να χωριστούμε από τους γονείς και τους φίλους μας επ’ αόριστον. Η ταινία μάς θυμίζει πόσο ευλογημένες και πόσο δύσκολες είναι οι στενές σχέσεις, είτε οι συντροφικές, είτε οι σχέσεις παιδιού και γονιού, είτε οι γειτονικές…»

Ο Νάνι Μορέτι σημειώνει: «Σε μια εποχή όπου όλοι μιλάμε για το επιβαρυμένο περιβάλλον του πλανήτη που αφήνουμε πίσω για τα παιδιά μας, λίγα λέγονται πια για την ηθική κληρονομιά μας. Κάθε χειρονομία μας, ακόμα και η πιο ιδιωτική εντός της οικογενειακής εστίας, έχει συνέπειες στις μελλοντικές γενιές. Καθένας από εμάς πρέπει να αναγνωρίσει αυτό το γεγονός και να αναλάβει την ευθύνη του: τις πράξεις μας τις κληροδοτούμε στα παιδιά μας. Αυτή η ιστορία περιγράφει πώς τείνουμε να ζούμε απομονωμένοι από την έννοια της κοινότητας, που είτε αγνοούμε είτε θεωρούμε ότι είναι αναλώσιμη».

Η ταινία προβάλλεται από τις 30 Ιουνίου στους κινηματογράφους από τη Feelgood.

Keywords
Τυχαία Θέματα