Η πρόκληση «νερό»

16:54 14/3/2012 - Πηγή: Econews

Το νερό είναι πολύτιμο: μόνο το 60% του πληθυσμού της Γης έχει κανονική πρόσβαση σε πόσιμο νερό και ούτε στην Ευρώπη δεν είναι η πρόσβαση αυτή εγγυημένη για όλους πάντα.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συζήτησε το θέμα της πρόσβασης στο πόσιμο νερό με ειδικούς του τομέα που προσεκλήθησαν να καταθέσουν σε ημερίδα της επιτροπής Περιβάλλοντος στις 8 Μαρτίου.

Στην ίδια ημερίδα μάλιστα, παρουσιάσθηκε μελέτη του ΕΚ για το μέλλον της διαχείρισης των υδάτινων πόρων της Ένωσης, στην οποία καταγράφονται τα προβλήματα του νότου (λόγω ξηρασίας) αλλά και του βορρά (λόγω μεγάλης πληθυσμιακής πυκνότητας

και εντατικής βιομηχανικής παραγωγής).

Στη συζήτηση που έγινε στην επιτροπή περιβάλλοντος, ο εισηγητής, Αυστριακός ευρωβουλευτής του ΕΛΚ, Richard Seeber, υπενθύμισε ότι αν το «γαλάζιος πλανήτης» διαθέτει περίπου 2,3 δισεκατομμύρια κυβικά χιλιόμετρα νερού, μόνο τα 35 εκατομμύρια ή το 2,5% είναι αξιοποιήσιμο από τον άνθρωπο.

«Η ΕΕ έχει ήδη ουσιαστικό νομοθετικό πλαίσιο» σημείωσε η σκιώδης εισηγήτρια των Σοσιαλιστών, Edite Estrella (Πορτογαλία), αλλά «πολλά απομένουν να γίνουν», καθώς οι κλιματικές αλλαγές και οι απαιτήσεις της ηλεκτροπαραγωγής και της γεωργίας δημιουργούν προβλήματα λειψυδρίας σε ολοένα και περισσότερες περιοχές της Ευρώπης.

Για το λόγο αυτό άλλωστε, η ΕΕ αναθεωρεί τώρα τη νομοθεσία της για να εκσυγχρονίσει τον τρόπο εφαρμογής της αλλά και για να περιλάβει νέες απειλές, όπως είναι η διάχυση νέων χημικών αποβλήτων όπως είναι τα αντιβιοτικά, οι ορμόνες ή τα απόβλητα των φαρμακοβιομηχανιών στους υδάτινους πόρους.

Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα ξεκίνησε τις εργασίες του στη Μασσαλία το 6ο Παγκόσμιο Φόρουμ για το Νερό .

Την Πέμπτη το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα συζητήσει στο πλαίσιο του Φόρουμ για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων της ίδιας της Ένωσης.

Το Παγκόσμιο Φόρουμ για το νερό, πραγματοποιείται ανά τριετία από το 1997, με συμμετοχή χιλιάδων άμεσα ενδιαφερομένων.

Ενδεικτικά, φέτος συμμετέχουν περίπου 25.000 άτομα, συμπεριλαμβανομένων 140 κυβερνητικών αντιπροσωπειών και άλλων εκπροσώπων συνολικά 180 κρατών με στόχο το νερό και η διαχείρισή του να καταλάβουν τη σωστή θέση στις προτεραιότητες των κυβερνήσεων για να υλοποιηθεί αν μη τι άλλο και η περυσινή δέσμευση που συνυπέγραψαν 189 κράτη μέλη του ΟΗΕ πέρυσι για το «Δικαίωμα στο Νερό», όλων, παντού.

Στο μεταξύ, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα δημοσιεύτηκε νέα έκθεση των Ηνωμένων Εθνών για το νερό, που κρούει των κώδωνα του κινδύνου καθώς τα παγκόσμια αποθέματα περιορίζονται εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και της αύξησης των αναγκών για τροφή, ενέργεια και υπηρεσίες υγείας.

Όπως επισημαίνουν οι συντάκτες της έκθεσης, η ζήτηση για νερό από τον αγροτικό τομέα, που ήδη καταναλώνει το 70% του γλυκού νερού παγκοσμίως, ενδέχεται να αυξηθεί μέχρι και 19% μέχρι το 2050, λόγω της αύξησης του πληθυσμού.

Υπολογίζεται μάλιστα ότι οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι θα χρειάζεται να αυξήσουν την παραγωγή τους κατά 70% για να καλύψουν τις διατροφικές ανάγκες του π

Keywords
Τυχαία Θέματα