Οδηγούμε την Yamaha MT-09 με το αυτόματο κιβώτιο Y-AMT

Η Yamaha ενσωματώνει το πρωτοποριακό αυτόματο κιβώτιο Y-AMT στη δυναμική MT-09, προσφέροντας ταχύτατες αλλαγές και κορυφαία οδηγική εμπειρία, ενώ ταυτόχρονα βελτιώνει την καθημερινότητα των αναβατών.

Η Yamaha παρουσίασε το νέο αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων Y-AMT στη θρυλική MT-09, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στην Ανάβυσσο. Το Y-AMT, η νέα τεχνολογία της Yamaha,

υπόσχεται να απογειώσει την οδηγική εμπειρία, διευκολύνοντας τον χειρισμό και ενισχύοντας την αίσθηση της μοτοσυκλέτας. Συνδυάζεται με το σύστημα quickshifter τρίτης γενιάς, το οποίο επιτρέπει αλλαγές ταχυτήτων αστραπή, χωρίς τη χρήση συμπλέκτη, κάνοντας την οδήγηση πιο εύκολη και διασκεδαστική.

Το Y-AMT χρησιμοποιεί ένα σύστημα μικρών ηλεκτρικών μοτέρ, τα οποία εξαλείφουν την ανάγκη για συμπλέκτη και συμβάλλουν στην ευκολία χειρισμού. Το σύστημα διαχειρίζεται έξυπνα τα κατεβάσματα και τα ανεβάσματα, διασφαλίζοντας βέλτιστη απόδοση του κινητήρα, ενώ ένα κουμπί στο αριστερό γκριπ δίνει στον οδηγό την δυνατότητα να έχει αν επιθυμεί τον πλήρη έλεγχο των αλλαγών ταχυτήτων.

Η επιλογή της MT-09 για την πρεμιέρα του Y-AMT δεν είναι τυχαία. Η ναυαρχίδα της Yamaha στην κατηγορία των naked bikes, με τον ισχυρό κινητήρα και τον άμεσο χειρισμό της, αποτελεί το ιδανικό πεδίο δοκιμών για το νέο αυτόματο κιβώτιο. Η MT-09, με το δυναμικό της προφίλ, ταιριάζει απόλυτα με τη φιλοσοφία του Y-AMT, καθώς επιτρέπει στον αναβάτη να επικεντρωθεί περισσότερο στην απόλαυση της διαδρομής, μειώνοντας την κόπωση που προκαλεί η συνεχής χρήση του συμπλέκτη, ειδικά σε συνθήκες κυκλοφορίας.

Η MT-09 Y-AMT διαθέτει δύο επιλογές αυτόματης οδήγησης, την “D”, που προσφέρει άνετη και είναι ιδανική για πιο “χαλαρή” οδήγηση, και τη "D+", η οποία επιτρέπει πιο σπορ αίσθηση και κρατά τις στροφές του κινητήρα ψηλά για μέγιστη απόδοση.

Στη χειροκίνητη λειτουργία, όπως αναφέραμε, ο αναβάτης έχει τον απόλυτο έλεγχο. Με το πάτημα ενός κουμπιού, αλλάζει ταχύτητες και επιλέγει ανάμεσα σε διαφορετικά προγράμματα οδήγησης, προσαρμόζοντας την MT-09 στις ανάγκες και το στυλ του. Έτσι, μπορεί να απολαύσει την ομαλή ή τη δυναμική πλευρά της μοτοσυκλέτας, εκμεταλλευόμενος στο έπακρο τον κινητήρα και τη ροπή της.

Η διαδρομή της δοκιμής, μήκους 40 χιλιομέτρων, είχε σχεδιαστεί από την ελληνική αντιπροσωπεία για να αναδείξει τα πλεονεκτήματα του Y-AMT σε όλες τις συνθήκες: από την κίνηση της πόλης με τα φανάρια, μέχρι τις γρήγορες στροφές και τις ευθείες.

Ξεκινώντας τη δοκιμή στην αυτόματη λειτουργία "D", η MT-09 Y-AMT προσφέρει μία οικεία αίσθηση οδήγησης, ακόμα και σε όσους την οδηγούν για πρώτη φορά. Η ευχρηστία και η δυνατότητα συγκέντρωσης στην οδήγηση που προσφέρει το αυτόματο κιβώτιο αναβαθμίζουν την οδηγική εμπειρία και απλοποιούν τον χειρισμό, χωρίς να θυσιάζεται η αίσθηση της απόδοσης και της δυναμικής.

Οι αλλαγές είναι γρήγορες αλλά στρωτές, αφού ανεξαρτήτως επιλογής διαρκούν μόλις 0,1 δευτερόλεπτα, με τον κινητήρα να αλλάζει σχέσεις σε νορμάλ στροφές, βάζοντας σαν προτεραιότητα την ευχρηστία. Στο D+, οι στροφές ανεβαίνουν και φτάνουν μέχρι τις κόκκινες περιοχές αν το επιθυμεί ο αναβάτης, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι το κιβώτιο προβαίνει αυτόματα σε kickdown αν απαιτηθεί περισσότερη ισχύς.

Στη χειροκίνητη λειτουργία, γίνεται κατανοητό γιατί η Yamaha επέλεξε τη MT-09 για το νέο κιβώτιο. Ο διακόπτης αλλαγής ταχυτήτων βρίσκεται σε εργονομική θέση, επιτρέποντας στον αναβάτη να ανακαλύψει ξανά τα όρια του και να εξερευνήσει καλύτερα τις δυνατότητες της μοτοσυκλέτας. Η ευχρηστία που προσφέρει το Y-AMT, επιτρέπει στον αναβάτη να κινηθεί πολύ πιο γρήγορα αλλά και με ασφάλεια σε σχέση με τον παραδοσιακό συμπλέκτη.

Αν μπορούσαμε να συνοψίσουμε την εμπειρία μας από αυτή την μικρή διαδρομή θα λέγαμε ότι το Y-AMT προσφέρει τεράστια ευελιξία, καθώς οι οδηγικές επιλογές προσαρμόζονται στις προτιμήσεις του αναβάτη, ανεξαρτήτως αν πρόκειται για έμπειρους ή νέους χρήστες που έρχονται από τον χώρο των αυτοκινήτων ή των σκούτερ.

Η Yamaha εστιάζει στο να ενσωματώσει την τεχνολογία αυτή σε μελλοντικά μοντέλα, προσελκύοντας ένα νέο κοινό στον κόσμο της μοτοσυκλέτας. Με τις καινοτόμες αυτές λειτουργίες, η MT-09 Y-AMT αποδεικνύει ότι η μοτοσυκλέτα μπορεί να διατηρήσει το διασκεδαστικό της χαρακτήρα, ενώ γίνεται πιο προσιτή και εύκολη στη χρήση για όλους.

Διαβάστε περισσότερα στο carandmotor.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα