Διαφωνίες Ρεν – Τόμσεν. για την δημοσιονομική προσαρμογή

11:25 3/2/2012 - Πηγή: Antinews

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εμμένει στη συνέχιση της βίαιης δημοσιονομικής προσαρμογής στην Ελλάδα, εκτιμώντας ότι η ταχύτερη μείωση του ελλείμματος θα αποκαταστήσει την αξιοπιστία της χώρας και θα φέρει βιώσιμη ανάπτυξη. Τη Δευτέρα στο Εurogroup, οι τελικές αποφάσεις για τη νέα στήριξη.

Τη θέση αυτή του αντιπροέδρου Ολι Ρεν μετέφερε χθες εκπρόσωπος της Κομισιόν, κληθείς

να σχολιάσει εάν η Επιτροπή συμμερίζεται την άποψη που εξέφρασε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Τρόικα Πολ Τόμσεν, σύμφωνα με την οποία ο πολύ γρήγορος ρυθμός δημοσιονομικής εξυγίανσης έχει φέρει την ελληνική οικονομία στα όρια της αντοχής της.

Κρατώντας σαφέστατες αποστάσεις από τις απόψεις του κ. Τόμσεν, η εκπρόσωπος απάντησε ότι η δημοσιονομική εξυγίανση μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο βραχυπρόθεσμα, αλλά είναι ουσιαστικής σημασίας γιατί μεσοπρόθεσμα θα διασφαλίσει την αποκατάσταση της αξιοπιστίας και την ανάπτυξη. Αυτά είναι και η θέση του Εurogroup, τόνισε.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε συνδυασμό με την καλύτερη χρησιμοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων και τη βοήθεια της ειδικής ομάδας υπό τον Χόρστ Ράιχενμπαχ που βρίσκεται στην Αθήνα θα οδηγήσουν σε μια βιώσιμη ανάπτυξη.

Ερωτηθείς σχετικά με το ποια είναι θέση της Επιτροπής στο θέμα της μείωσης του κατώτατου μισθού, απέφυγε στην ουσία να απαντήσει, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για ένα θέμα που χειρίζεται το κλιμάκιο της Τρόικας, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για το νέο πρόγραμμα.

Πάντως, τις τελευταίες μέρες κλιμακώνονται οι πιέσεις προς τις Βρυξέλλες, για χρονική χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής, ώστε να αναχαιτιστεί η ύφεση. Τόσο η Ιταλία όσο και η Ισπανία, μέσω των πρωθυπουργών τους Μάριο Μόντι και Μαριάνο Ραχόι αντίστοιχα, έχουν ζητήσει από τον πρόεδρο Μπαρόζο και ομολόγους τους της ευρωζώνης να δοθεί περισσότερος χρόνος για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.

Στην Ισπανία το έλλειμμα το 2011 εκτιμάται ότι κυμάνθηκε στο 8% έναντι στόχου 6% του ΑΕΠ, ενώ στο τέλος του έτους με βάση το πρόγραμμα που έχει συμφωνήσει η χώρα θα πρέπει να μειωθεί στο 4%, στόχος που είναι αδύνατον να επιτευχθεί, δεδομένου ότι το ισπανικό ΑΕΠ αναμένεται να υποχωρήσει φέτος κατά 1,3%. Ανάλογο πρόβλημα έχει και η Ιταλία.

Στην έδρα της Επιτροπής στις Βρυξέλλες αντιλαμβάνονται τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν εξαιτίας της ύφεσης οι χώρες με δημοσιονομικά προβλήματα, αλλά εμμένουν στη σκληρή στάση, λόγω των πιέσεων που ασκεί το Βερολίνο για τήρηση των δεσμεύσεων.

Η Ανγκελα Μέρκελ, που ρωτήθηκε σχετικά με το ενδεχόμενο δημοσιονομικής χαλάρωσης, εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή της, υποστηρίζοντας ότι μια τέτοια εξέλιξη θα έστελνε αρνητικό μήνυμα στις αγορές.

Τη Δευτέρα το Εurogroup πρόκειται να επικυρώσει τις αποφάσεις της συμφωνίας με εκπροσώπους των επενδυτών για το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων, καθώς και το νέο πρόγραμμα προσαρμογής. Μέχρι χθες δεν είχε αποφασιστεί εάν η συνεδρίαση θα έχει τη μορφή τηλεδιάσκεψης ή κανονικής συνεδρίασης με φυσική παρουσία των υπουργώ

Keywords
Τυχαία Θέματα