Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης για την Ανατολική Ευρώπη ετοιμάζει το ΝΑΤΟ
Εν μέσω προειδοποιήσεων της ουκρανικής ηγεσίας για «έναν μεγάλο πόλεμο» με τη Ρωσία, οι ηγέτες του ΝΑΤΟ συναντώνται στην Ουαλία αυτή την εβδομάδα (4 -5 Σεπτεμβρίου) και αναμένεται να εγκρίνουν μία πιο συγκεκριμένη απάντηση στην αυξημένη στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία: την ίδρυση μιας δύναμης ταχείας αντίδρασης που θα είναι σε θέση να αναπτυχθεί γρήγορα προς την Ανατολική Ευρώπη.
Η νέα
Η αίσθηση του επείγοντος τονίστηκε από τα γεγονότα στην Ουκρανία τη Δευτέρα, καθώς ο πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο κατηγόρησε τη Ρωσία για στρατιωτική επιθετικότητα. «Μία άμεση, απροκάλυπτη επίθεση έχει ξεκινήσει εναντίον της Ουκρανίας από μια γειτονική χώρα» δήλωσε σύμφωνα με την προεδρική ιστοσελίδα. «Αυτό αλλάζει ριζικά την κατάσταση στην περιοχή της σύγκρουσης». Ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Βαλέρι Γκελετέι, ήταν πιο κατηγορηματικός. «Ένας μεγάλος πόλεμος έχει φτάσει στο κατώφλι μας, κάτι που η Ευρώπη δεν έχει δει από τον Β 'Παγκόσμιο Πόλεμο», δήλωσε σε μια δημοσίευση στο Facebook. Η Ρωσία αρνείται την αποστολή στρατευμάτων στην ανατολική Ουκρανία.
Για τον Ομπάμα, το ταξίδι είναι μια ευκαιρία να δείξει στους Ευρωπαίους ότι ο ίδιος είναι αφοσιωμένος στο ΝΑΤΟ, σε μια στιγμή που η Ρωσία αμφισβητεί την μεταπολεμική ευρωπαϊκή τάξη. Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ θα προσπαθήσουν να καθησυχάσουν τους συμμάχους, ότι η δέσμευση για συλλογική άμυνα, στο άρθρο 5 του ΝΑΤΟ, είναι σταθερή. Η συμμαχία θέλει να δείξει ότι εννοεί αυτά που λέει και θα έχει τη δυνατότητα να υπερασπιστεί τα πιο ευάλωτα μέλη της έναντι της επιθετικότητας της Ρωσίας.
Η ατζέντα της συνόδου
«Το πραγματικά ειρωνικό στοιχείο εδώ είναι ότι η εκ νέου ενεργοποίηση και ενίσχυση του ΝΑΤΟ είναι ο χειρότερος εφιάλτης του Βλαντιμίρ Πούτιν και όμως είναι οι τακτικές του που έχουν οδηγήσει ακριβώς σε αυτό» δήλωσε ο Τζέιμς Σταυρίδης, ο οποίος ήταν διοικητής του ΝΑΤΟ την περίοδο 2009-2013 και είναι κοσμήτορας της Σχολής Fletcher του Πανεπιστημίου Tufts. Είναι επίσης μια ευκαιρία για τον Ομπάμα, ο οποίος πλήττεται από μια σειρά διεθνών κρίσεων, να συσπειρώσει τους Ευρωπαίους σε αυτό που ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι έχει αποκαλέσει μια «παγκόσμια συμμαχία», για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης τρομοκρατικής απειλής από το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και τη Συρία και άλλες ριζοσπαστικές ισλαμικές ομάδες στην Αφρική.
Αν και η ISIS δεν είναι στην επίσημη ατζέντα για τη σύνοδο κορυφής, ο Κέρι και ο υπουργός Άμυνας Τσακ Χέιγκελ θα συζητήσουν με τους Ευρωπαίους ομολόγους τους την ανάπτυξη μιας στρατηγικής για την καταπολέμηση της ISIS.
Πάντως η έμφαση θα δοθεί αναμφισβήτητα στην Ρωσία. Δεδομένου ότι και οι αμερικανοί και οι ευρωπαίοι ηγέτες σκέφτονται πρόσθετες κυρώσεις εναντίον της Μόσχας ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν δήλωσε τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, ότι η νέα δύναμη ταχείας αντίδρασης «θα διασφαλίσει ότι έχουμε τις σωστές δυνάμεις και τον κατάλληλο εξοπλισμό στο σωστό μέρος, τη σωστή στιγμή». Πολλοί ηγέτες των χωρών του ΝΑΤΟ έχουν δηλώσει ότι οποιαδήποτε ελπίδα επίτευξης «στρατηγικής εταιρικής σχέσης» με τη Ρωσία που οραματίζονταν το 1990, έχει πεθάνει λόγω της προσάρτησης της Κριμαίας και της εισβολής στην ανατολική Ουκρανία. Παρ 'όλα αυτά, το ΝΑΤΟ προσέχει ώστε να μην παραβιάσει την Ιδρυτική Πράξη ΝΑΤΟ-Ρωσίας, τη συμφωνία του 1997 με τη Μόσχα σύμφωνα με την οποία το ΝΑΤΟ δεσμεύτηκε να μην έχει μόνιμα σημαντικές δυνάμεις στην Ανατολική Ευρώπη.
Η συμβιβαστική λύση θα προκύψει από μια τακτική εναλλαγή των στρατευμάτων και της τοποθέτησης του εξοπλισμού και των προμηθειών, συμπεριλαμβανομένων των όπλων, των πυρομαχικών και των καυσίμων, στην Ανατολική Ευρώπη. Ο Ράσμουσεν δήλωσε ότι θα απαιτήσει, επίσης, και την εγκατάσταση εμπειρογνωμόνων, «έτσι ώστε αυτή η δύναμη να μπορεί να ταξιδεύει χωρίς πολλά βάρη, αλλά να χτυπά σκληρά όποτε χρειαστεί». Η «επιθετική συμπεριφορά» της Ρωσίας, είπε, θα σήμαινε «μια πιο ορατή παρουσία του ΝΑΤΟ στην Ανατολή για όσο χρονικό διάστημα απαιτείται». Το ΝΑΤΟ προς το παρόν δεν φαίνεται διατεθειμένο να εγκαταλείψει επίσημα το Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας που ιδρύθηκε το 2002, αν και η συμμαχία ανέστειλε τη «συνεργασία» με τη Ρωσία τον Μάιο.
Οι κινήσεις, σε συνδυασμό με περισσότερες στρατιωτικές ασκήσεις και ενισχυμένες εναέριες περιπολίες πάνω από τις χώρες της Βαλτικής, την Πολωνία και τη Ρουμανία προορίζονται να αποτρέψουν τη Ρωσία και να καθησυχάσουν τα νεότερα μέλη.
«Αυτή είναι μια σύνοδος αξιοπιστίας» δήλωσε ο Robin Niblett, διευθυντής του Chatham House, ενός ερευνητικού ινστιτούτου πολιτικής που εδρεύει στο Λονδίνο. «Όταν λέμε ότι είμαστε σε θέση να κάνουμε κάτι, πρέπει να έχουμε την πολιτική βούληση και την ικανότητα να το κάνουμε». Η σύνοδος κορυφής θα έχει ως στόχο, σημειώνει, «οι κυβερνήσεις να ευαισθητοποιήσουν τους λαούς τους για το γεγονός ότι ζούμε σε έναν όλο και πιο επικίνδυνο κόσμο με πραγματικές απειλές για την ευημερία και την ασφάλειά μας, και ότι περισσότερα χρήματα θα πρέπει να δαπανηθούν για τον σκοπό αυτό».
Το μήνυμα Ομπάμα
Ο Ποροσένκο θα παραστεί στη σύνοδο κορυφής για να συζητήσει τρόπους με τους οποίους το ΝΑΤΟ μπορεί να βοηθήσει την Ουκρανία. Το ΝΑΤΟ αναμένεται να δημιουργήσει νέα trust fundsγια να ενισχύσει την Ουκρανία. Η βοήθεια αναμένεται να έρθει με τη μορφή εφοδίων, από καύσιμα ως ανταλλακτικά, άμυνα σε περίπτωση κυβερνοεπίθεσης, βελτίωση των υπηρεσιών πληροφοριών, της διοίκησης και του ελέγχου και το σημαντικότερο, βοήθεια όσον αφορά τις πληρωμές των βετεράνων. Το μήνυμα του Ομπάμα προς το ΝΑΤΟ θα είναι: «Είμαστε μαζί σας, το άρθρο 5 αποτελεί μια απόλυτη εγγύηση της ασφάλειας σας» δήλωσε ο Charles Kupchan, ανώτερος διευθυντής για την Ευρώπη στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας. Το μήνυμα του Ομπάμα προς τη Ρωσία, είπε, είναι απλό: «Μην σκεφτείτε καν να ανακατευθείτε στην Εσθονία ή σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή της Βαλτικής, όπως κάνατε με την Ουκρανία».
Ο Ομπάμα θα χρησιμοποιήσει τη συνεδρίαση της Ουαλίας για να παροτρύνει τους Ευρωπαίους να δαπανήσουν περισσότερα για την άμυνα και πιο αποτελεσματικά.
Είναι μια πολύ πιο δύσκολη ατζέντα για τον Ομπάμα από ό,τι αναμενόταν την περασμένη άνοιξη, όταν η σύνοδος κορυφής ήταν επικεντρωμένη στην αποχώρηση του ΝΑΤΟ από το Αφγανιστάν.
http://www.nytimes.com/2014/09/02/world/europe/nato-to-create-a-rapid-response-force-for-eastern-europe-officials-say.html?_r=0
Διαβάστε περισσότερα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Blogs
- Φιλοθέη: το συγκινητικό αντίο της συντρόφου του Αντώνη Βαρδή [φωτο]
- Γεμισε φιδια η Αλεξανδρουπολη...VIDEO
- Μεχρι 14% τηλεθεαση εφτασε η εκπομπη του λιατσου στο kontra!
- ΒΙΝΤΕΟ-Ορκίστηκε η νέα βουλευτής με... βαθύ ντεκολτέ
- Επικυρωμενα αντιγραφα τελος...
- Σπαρακτικά μηνύματα από τη σύντροφο του Αντώνη Βαρδή, Φιλοθέη [εικόνες]
- Hλίας Ψινάκης: oι απολαυστικές ατάκες του δημάρχου στους υπαλλήλους
- «Λύγισε» ο αδερφός του Αντώνη Βαρδή: Δείτε τα συγκλονιστικά λόγια του...
- Αυτή είναι η πλουσιότερη Κύπρια του κόσμου: Η κόμησα Βανέσσα Κώστα Pomponi [εικόνες]
- Πως οι κλέφτες μαθαίνουν το PIN του τραπεζικού σας λογαριασμού: Μέτρα προστασίας... [video]
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Antinews
- Τελευταία Νέα Antinews
- Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης για την Ανατολική Ευρώπη ετοιμάζει το ΝΑΤΟ
- Σύννεφα πολέμου στον ΣΥΡΙΖΑ
- Νίκη στο Παρίσι βλέπει η κυβέρνηση
- Αισιοδοξία για νίκη στο Παρίσι στην κυβέρνηση
- Τα Πασόκια τραγουδούν ακόμα
- Τελικά το Ποτάμι θέλει να κυβερνήσει
- Κλείδωσε η έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ για ξενοίκιαστα, μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα
- Η στρατηγική του Πούτιν στην Ουκρανία και τι αποκαλύπτει
- Τι θα γινόταν εάν οι ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας ήταν εραστές;
- Παραίτηση Κουκοδήμου: Υπάρχει ακόμη φιλότιμο στην πολιτική
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Blogs
- «Πράσινο φως» από το υπουργείο Ανάπτυξης για το Πάτρα-Πύργος!
- Βοήθεια από τους... Αμερικανούς ζητάνε οι Ρώσοι στην Ουκρανία
- Πρωτοφανή ύψη βροχής σε Ήπειρο και Πελοπόννησο (χάρτες)
- Καραμπόλα με οκτώ αυτοκίνητα και λεωφορείο του ΟΑΣΘ
- 8 φωτογραφίες του Ryan Gosling που θα σε εμπνεύσουν να διαβάσεις
- Νέες «φωτιές» στο ΠΑΣΟΚ λόγω Facebook
- Μαχητής ο Αντώνης Βαρδής : πάλευε 23 χρόνια με τον καρκίνο
- «Σιγά την μεταγραφή»
- Χρυσοβελώνη: Υποκριτή στάση του κ. Αθανασίου