Πώς η Γερμανία προσπαθεί να αποτρέψει το Brexit

Μια ειδική ομάδα με έδρα το Βερολίνο εργάζεται για να εξομαλύνει τις συνομιλίες σχετικά με τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις της Βρετανίας στην ΕΕ.

Η Γερμανία έχει αναδειχθεί σε έναν διαμεσολαβητή μεταξύ της Βρετανίας και άλλων χωρών της ΕΕ, σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί το Brexit. Αξιωματούχοι αναφέρουν ότι το Βερολίνο σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει την επιρροή του σε άλλες χώρες για την επίλυση πιθανών διαφορών όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις που το Ηνωμένο Βασίλειο απαιτεί πριν από

ένα δημοψήφισμα σχετικά με την παραμονή του στην ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου και του ολοένα και πιο προβληματικού ζητήματος της μεταναστευτικής πολιτικής.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δεν κρύβει την ισχυρή επιθυμία της να κρατήσει τη Βρετανία στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η κυβέρνησή της έχει δημιουργήσει μια ειδική ομάδα για το Brexit με έδρα το Βερολίνο, με σκοπό να αντιμετωπίσει τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις. Ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον έχει ήδη καθορίσει τα όρια της επερχόμενης συζήτησης, λέγοντας σε άλλους ηγέτες της ΕΕ ότι αν θέλουν να κρατήσουν τη Βρετανία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το μπλοκ θα πρέπει να κάνει περισσότερα για να δοθεί ώθηση στην ανταγωνιστικότητα, να δώσει στις χώρες που δεν είναι στην ευρωζώνη μεγαλύτερο λόγο στην οικονομική πολιτική, να ενισχύσει τον ρόλο των εθνικών κοινοβουλίων και να δώσει στη Βρετανία μία «εξαίρεση» από την αναφορά της Συνθήκης της Λισαβόνας για μια «διαρκώς στενότερη ένωση».

Αλλά οι συζητήσεις μέσα στις επόμενες εβδομάδες και μήνες θα είναι ακανθώδεις, ιδιαίτερα απέναντι στην απαίτηση του Κάμερον για τον περιορισμό των κοινωνικών παροχών στους μετανάστες της ΕΕ που μεταβαίνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, κάτι το οποίο οι επικριτές λένε ότι θα αποτελούσε παραβίαση της ελεύθερης κυκλοφορίας των πολιτών της ΕΕ, όπως κατοχυρώνεται στη Συνθήκη της Λισαβόνας.

Η εμπειρία της Γερμανίας στην εξεύρεση γρήγορων λύσεων σε αυτά τα θέματα μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμη και διπλωμάτες λένε ότι οι Βρετανοί θέλουν αυτή την εμπειρία. Σε ένα τέτοιο παράδειγμα, το Βερολίνο πέτυχε το 2010 να πιέσει την ΕΕ να θεσπίσει έναν μόνιμο μηχανισμό επίλυσης οικονομικών κρίσεων, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Αυτό αφορούσε μια σχετικά απρόσκοπτη αλλαγή στη Συνθήκη, χωρίς την επικύρωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αλλά μάλλον μέσω μιας απλουστευμένης διαδικασίας που δεν χρειαζόταν να πείσει τους ψηφοφόρους στις χώρες της ΕΕ. Οι βρετανοί θέλουν να ακολουθήσουν αυτό το μοντέλο στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με μια πηγή της Ντάουνινγκ Στριτ.

Μπλοκάροντας προϋπολογισμούς

Εκείνη την εποχή, ορισμένες χώρες της ΕΕ εμπόδισαν τη Μέρκελ όταν πρότεινε να ανοίξει τη συνθήκη, αλλά οι Γερμανοί το προώθησαν κερδίζοντας την υποστήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας. Χρειάστηκε λίγο περισσότερο από ένα χρόνο για να το επικυρώσουν. Η task force του Βερολίνου για το Brexit καθοδηγείται από τον Klaus Zillikens, επικεφαλής του τμήματος της Βόρειας Ευρώπης στο Υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας.

Ο Zillikens - πρώην επικεφαλής του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην αποστολή της Ευρώπης στην ανατολική Ουκρανία το 2014 – συναντήθηκε με τα μέλη της μονάδας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, που είναι υπεύθυνη για αλλαγές στη Συνθήκη εντός του Γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών. Ο στόχος ήταν να καταλήξουν σε προτάσεις μεταρρύθμισης που ο Κάμερον μπορεί να περάσει στο εσωτερικό, αποτρέποντας μια αλλαγή στη συνθήκη της ΕΕ, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν τις συζητήσεις.

Η ομάδα έχει συνεργαστεί στενά με το Ηνωμένο Βασίλειο προκειμένου να αναζητήσει λύσεις όπως η αλλαγή του πρωτοκόλλου και της δευτερογενούς νομοθεσίας. Εκτός από το να αναζητά τρόπους για να αντιμετωπίσει τις βρετανικές προτάσεις μεταρρύθμισης, εξετάζει επίσης τα χειρότερα σενάρια, αν οι ψηφοφόροι του Ηνωμένου Βασιλείου τελικά καταψηφίσουν την παραμονή στην ΕΕ, σύμφωνα με πηγές. Ένας εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών αρνήθηκε να σχολιάσει σχετικά με την ομάδα εργασίας.

Ένας διπλωμάτης της ΕΕ που γνωρίζει τις συνομιλίες, δήλωσε ότι η Γερμανία αναμένεται να συσπειρώσει πολλές χώρες για να ωθήσει το Ηνωμένο Βασίλειο να παραιτηθεί από το σταθερό κράτημα του στον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ, γνωστό ως πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο, το οποίο μπλοκάρει κάθε χρόνο από το να επεκταθεί, σε αντάλλαγμα για τα όρια σχετικά με την ελεύθερη κυκλοφορία των εργαζομένων.

Για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των προσφύγων, η Επιτροπή θα πρέπει να δαπανήσει 10 έως 20 δις ευρώ τα επόμενα 10 χρόνια και θα χρειαστεί μια συμφωνία από τη Βρετανία για να αυξήσει τον προϋπολογισμό της ΕΕ αναλόγως. «Οτιδήποτε σχετικά με τη δαπάνη περισσότερων χρημάτων στις Βρυξέλλες πρόκειται να έχει άσχημη εξέλιξη», δήλωσε ο Martin Callanan, μέλος των Συντηρητικών στη Βουλή των Λόρδων. Ο επικεφαλής του προσωπικού του Κάμερον, Ed Llewellyn, συναντάται τακτικά με τον ανώτατο σύμβουλο της Μέρκελ, Peter Altmaier, για να συζητήσει τον συντονισμό των απαντήσεων με τους Βρετανούς.

Όχι με οποιοδήποτε κόστος

Η Μέρκελ έχει επίσης αναθέσει στους γερμανούς ευρωβουλευτές David McAllister και Manfred Weber να συνεργαστούν με Βρετανούς βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το θέμα του δημοψηφίσματος. Ο Weber, ο πρόεδρος της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, συναντήθηκε στο Λονδίνο με τον Κάμερον για να συζητήσουν πιθανές μεταρρυθμίσεις. «Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία μοιράζονται ένα κοινό σύνολο αξιών και πολιτικών ιδεών. Η Γερμανία θέλει σίγουρα το Ηνωμένο Βασίλειο να παραμείνει ένας ισχυρός εταίρος στην ισχυρή και ενεργή Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο McAllister. «Η καγκελάριος δήλωσε στον Ντέιβιντ Κάμερον ότι ‘όπου υπάρχει θέληση, υπάρχει και τρόπος’».

Ο Stephan Mayer, εκπρόσωπος των εσωτερικών υποθέσεων της Χριστιανικής Κοινωνικής Ένωσης στο γερμανικό κοινοβούλιο, συνεργάζεται επίσης με Βρετανούς Βουλευτές. «Οι Γερμανοί είναι πολύ δραστήριοι στη διπλωματία στο Λονδίνο», δήλωσε ο βουλευτής του Βρετανού Συντηρητικού Chris Heaton-Harris, ο οποίος είναι επικεφαλής της Fresh Start Project, μιας ομάδας που εξετάζει το πώς θα μπορούσε να αλλάξει η βρετανική σχέση με την ΕΕ. «Οι Γερμανοί είναι αυτοί που ασχολούνται περισσότερο και έχουν αυξήσει τη συμμετοχή τους» είπε ο Heaton-Harris, προσθέτοντας ότι οι εκπρόσωποι από τη γερμανική πρεσβεία στο Λονδίνο συχνά συμμετέχουν σε εκδηλώσεις και συναντήσει με τους βουλευτές τους.

Το Ηνωμένο Βασίλειο θεωρεί την Γερμανία έναν σύμμαχο φιλικό προς τις επιχειρήσεις και το ελεύθερο εμπόριο στην Ευρώπη. Αλλά κάποιοι λένε ότι ακόμα κι αν είναι προς το συμφέρον της Γερμανίας να κρατήσει τη Βρετανία στην ΕΕ, αυτό δεν σημαίνει ότι το Βερολίνο θα είναι διατεθειμένο να δώσει ώθηση σε μεταρρυθμιστικές προτάσεις που δεν έχουν καμία πιθανότητα να εγκριθούν από άλλες χώρες.

Παρόλα αυτά, η ομάδα εργασίας είναι ένα σημάδι της σοβαρότητας με την οποία η Γερμανία αντιμετωπίζει το ζήτημα της παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Γαλλία δεν έχει μια ανάλογη ομάδα, σύμφωνα με ένα διπλωμάτη της ΕΕ. «Η Γερμανία θέλει να τους κρατήσει εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τους όρους της ΕΕ, και όχι με οποιοδήποτε τίμημα»», δήλωσε ο Γερμανός ευρωβουλευτής Elmar Brok, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων. «Η Γερμανία είναι μόνο ένα μέρος του παιχνιδιού. Υπάρχουν 28 χώρες. Δεν πρέπει να πιστέψουμε ότι η Γερμανία θα εγκαταλείψει τις ευρωπαϊκές πεποιθήσεις και αρχές».

politico.eu

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα