Συμφωνία των υπουργών Εξωτερικών για το εμπάργκο στο Ιράν

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ κατέληξαν σε συμφωνία για την επιβολή εμπάργκο στην εισαγωγή, αγορά και μεταφορά ιρανικού αργού και προϊόντων του κατά τη σύνοδό τους στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ που επικαλούνται Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Ωστόσο, η πλήρης εφαρμογή του εμπάργκο αναμένεται να αναβληθεί μέχρι την 1η Ιουλίου. Σύμφωνα με

το ΑΠΕ-ΜΠΕ η αναβολή εφαρμογής του μέτρου μέχρι την 1η Ιουλίου για προϋφιστάμενα συμβόλαια οφείλεται σε πιέσεις της Ελλάδας, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου για την κάλυψη των ενεργειακών της αναγκών. Εξάλλου, αναμένεται ειδική ανακοίνωση για την Ελλάδα.

«Η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα δεν είναι η καλύτερη αυτή τη στιγμή και δικαίως μας ζητούν να τους βοηθήσουμε να βρουν μια λύση», επισήμανε νωρίτερα διπλωματική πηγή στο Reuters.

Στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων μεταξύ των 27 χωρών-μελών της ΕΕ, η Ελλάδα και άλλες νοτιοευρωπαϊκές χώρες άσκησαν ισχυρές πιέσεις, ζητώντας περίοδο χάριτος για να περιορίσουν το δικό τους οικονομικό κόστος.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Δήμας, είχε τονίσει τις επιφυλάξεις και τις ανησυχίες της Ελλάδας για τις συνέπειες του μέτρου στις ευρωπαϊκές οικονομίες, καθώς η Ελλάδα και άλλες χώρες της Ευρώπης εισάγουν μεγάλο ποσοστό των αναγκών τους σε πετρέλαιο από το Ιράν.

Το Συμβούλιο, ανταποκρινόμενο στις ανησυχίες που είχε διατυπώσει η χώρα μας για τις επιπτώσεις του εμπάργκο στην ελληνική αγορά, αναμένεται να υιοθετήσει ισχυρή ρήτρα αναθεώρησης, ενσωματωμένη στη σχετική απόφαση, βάσει της οποίας, μέχρι την 1η Μαΐου τα εν λόγω μέτρα θα αξιολογηθούν, με βάση τη διαθεσιμότητα προμηθειών και τις οικονομικές συνθήκες σε τρίτες, πλην του Ιράν, χώρες, με γνώμονα τη διασφάλιση ομαλής προμήθειας πετρελαίου και πετρελαϊκών προϊόντων για τις χώρες της Ευρώπης που εισάγουν μεγάλο ποσοστό των πετρελαϊκών προμηθειών τους από το Ιράν.
H σύνοδος ενέκρινε επίσης την επιβολή κυρώσεων εναντίον της ιρανικής Κεντρικής Τράπεζας με στόχο τη διακοπή της χρηματοδότησης του πυρηνικού προγράμματος.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον δήλωσε ότι ελπίζει οι οικονομικές κυρώσεις να συμβάλουν ώστε να πειστεί η Τεχεράνη να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

«Επιθυμώ η πίεση από τις κυρώσεις να οδηγήσει σε διαπραγματεύσεις. Επιθυμώ να δω το Ιράν να έρχεται πίσω στο τραπέζι και είτε να αρχίσει από τις ιδέες που αφήσαμε στο τραπέζι πέρυσι ή να έρθει με τις δικές του προτάσεις», δήλωσε η Αστον.

Keywords
Τυχαία Θέματα