Υποχρεωτικά τα θρησκευτικά, στα ρωσικά σχολεία

Υποχρεωτικό μάθημα γίνονται από φέτος τα θρησκευτικά για τους μαθητές της τέταρτης τάξης του Δημοτικού, στα Ρωσικά σχολεία. Εκπρόσωποι θρησκευτικών δογμάτων θεωρούν ότι το γεγονός μπορεί να συσπειρώσει την κοινωνία, αλλά ταυτόχρονα χρειάζεται μια σοβαρή προσέγγιση, τόσο στην κατάρτιση των εκπαιδευτικών, όσο και στην συγγραφή των σχολικών βιβλίων.

Από τον περασμένο  Φεβρουάριο  η ρωσική κυβέρνηση είχε εγκρίνει το πρόγραμμα εισαγωγής του μαθήματος: “Οι βάσεις

των θρησκευτικών πολιτισμών και της κοσμικής ηθικής”, από το ακαδημαϊκό έτος 2012/2013, σε όλα τα ιδρύματα της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στην χώρα.

Η συζήτηση σχετικά με το, αν θα ήταν σκόπιμη η εισαγωγή ενός υποχρεωτικού μαθήματος για την θρησκεία στο σχολείο και για όλα τα παιδιά, είχε ξεκινήσει από τις αρχές της δεκαετίας του 2000. Τέλος  στη συζήτηση έβαλε ο Πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ, τον Ιουλιο του 2009, υποστηρίζοντας την ιδέα των ιεραρχών, για διδασκαλία βασικών στοιχείων των θρησκευτικών πολιτισμών και της κοσμικής ηθικής στα ρωσικά σχολεία, και  προτείνοντας τη διεξαγωγή πειραματικών μαθημάτων, σε 21 περιοχές της χώρας. Το πείραμα κατά την διάρκεια δύο ετών, θεωρήθηκε επιτυχές, και  έτσι το νέο μάθημα εισήχθη στα σχολεία όλης της χώρας.

Τα μαθήματα με αντικείμενο κάποια από τις παραδοσιακές θρησκείες της Ρωσίας προτείνονται κατ΄ επιλογήν.  Ορθοδοξία, Ισλάμ, Ιουδαϊσμός και Βουδισμός. Εκτός από αυτά υπάρχει και η επιλογή του μαθήματος για όλες τις θρησκείες, καθώς  και  η επιλογή  για τις αρχές της ηθικής.

Η διευθύντρια της Υπηρεσίας για την κρατική πολιτική στον τομέα της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Υπουργείου Ελένα Νιζιένκο, δήλωσε πως η μελλοντική πορεία του μαθήματος θα κριθεί μόλις αποτιμηθούν τα αποτελέσματα της διδασκαλίας του, στην τέταρτη τάξη. Πρόσθεσε επίσης, ότι δεν αποκλείεται το μάθημα να συμπεριληφθεί στο πλαίσιο του μαθήματος “πνευματικοί πολιτισμοί του κόσμου” ή άλλων μαθημάτων, ή ακόμη και να παραμείνει αυτόνομο.

Ποιοι και πώς θα διδάσκουν το μάθημα;

Ο επικεφαλής του Ορθόδοξου πολιτισμού του Συνοδικού Τμήματος Θρησκευτικής Παιδείας και Κατήχησης της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Γκέρμαν Ντεμίντοφ, πιστεύει ότι, όπως έδειξε η διετής εμπειρία της πειραματικής εφαρμογής,  η σχολική διδασκαλία  των θρησκευτικών δεν θα διχάζει, αλλά αντιθέτως θα ενώνει το σχολείο, την οικογένεια και την κοινωνία.

Επίσης,  θεωρεί ότι οι βάσεις του μαθήματος πρέπει να διδάσκονται από τους φορείς των αντίστοιχων θρησκευμάτων και πως οι καταρτισμένοι για την νέα σχολική χρονιά “γενικοί” διδάσκοντες αποτελούν ένα προσωρινό φαινόμενο. Εκτιμά ακόμη ότι αποτελεί πρόβλημα η διδασκαλία διαφορετικών ενοτήτων από έναν διδάσκοντα.

Όσον αφορά στα σχολικά βιβλία, οι εκπρόσωποι της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας υποστηρίζουν ότι : “Μόνο τα βιβλία που έχουν εγκριθεί από αντίστοιχες θρησκευτικές οργανώσεις επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται στα σχολεία”.

Την άποψη, ότι το νέο σχολικό μάθημα δεν θα διχάσει αλλά θα ενώσει την νεότερη γενιά,

Keywords
Τυχαία Θέματα