Άδωνις Γεωργιάδης: Πρόστιμα μαμούθ για παράνομες συνταγογραφήσεις

Παθολόγος στη Γλυφάδα συνταγογραφούσε 221 διαφορετικά φάρμακα στη μητέρα της, συνολικά 1.621 κουτιά και όλα εκτελέστηκαν στο ίδιο φαρμακείο.

Στο Κέντρο Υγείας της Μυτιλήνης, παθολόγος συνταγογραφούσε από τις 21.00 έως τις 03.00 τα ξημερώματα 705 φάρμακα στον άνδρα της και τις δύο της κόρες της. Συνολικά 1.818 τεμάχια φαρμάκων.

Αυτά είναι μόνο δύο από τα δεκάδες παραδείγματα παράνομης συνταγογράφησης το τελευταίο οκτάμηνο, που έχει εντοπίσει το υπουργείο Υγείας μέσω των ψηφιακών μηχανισμών της ΗΔΙΚΑ και τους ελέγχους του ΕΟΠΥΥ.

Τα παραπάνω ανέφερε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε σήμερα παρουσία της Διοικήτριας του ΕΟΠΥΥ Θεανώ Καρποδίνη και της διοικητριας της ΗΔΙΚΑ Νίκης Τσούμα.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, ήδη 100 γιατροί από όλη την Ελλάδα έχουν εντοπιστεί να κλέβουν ουσιαστικά το Κράτος και «θα πληρώσουμε πρόστιμα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ».

Ενδεικτικά όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης, εντοπίστηκαν δύο σοβαρές περιπτώσεις με παράνομη συνταγογράφηση 2 εκατομμυρίων ευρώ και η ποινή που έχει επιβληθεί είναι 800.000 ευρώ σε κάθε έναν γιατρό.

Οι ποινές για ψευδή συνταγογράφηση δεν αφορά μόνο τα φάρμακα. Σύμφωνα με την κυρία Καρποδίνη έχουν επιβληθεί πρόστιμα σε 15 γιατρούς που συνταγογραφούσαν παράνομα βιταμίνες όπως D, μαγνήσιο κλπ. Παράλληλα σε 51 φαρμακεία έχουν δοθεί πρόστιμα ύψους 800.000 ευρώ.

«Εννοείτε ότι εάν αυτά τα φάρμακα τα κατανάλωναν οι ασθενείς, δεν θα ήταν στη ζωή. Εδώ μπαίνει και το θέμα της παράνομης παράλληλης συνταγογράφηση, της φοροδιαφυγής κλπ που ήδη ελέγχονται μέσω των διωκτικών αρχών» ειπε η κυρία Καρποδίνη.

Από την πλευρά της η Διοικήτρια της ΗΔΙΚΑ Νίκη Τσούμα, ανέφερε ότι πλέον ο ψηφιακός μετασχηματισμός στην Υγεία, μας επιτρέπει να έχουμε εικόνα σε πραγματικό χρόνο αναφορικά με το ποιος γιατρός συνταγογραφεί, ποια και πόσα φάρμακα και σε ποιους και πόσους ασθενείς.

«Με τα ψηφιακά εργαλεία ελέγχου, την Τεχνητή Νοημοσύνη και όλα τα συστήματα πληροφορικής μπορούμε πλέον να έχουμε σε πραγματικό χρόνο κωδικοποιημένα και ποιότητα δεδομένα και έτσι παρακολουθούμε οποιαδήποτε συναλλαγή από οποιοδήποτε γιατρό και φαρμακοποιό σε όλη τη χώρα».

Οι ποινές

Αναφορικά με τις ποινές στους επίορκους γιατρούς, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι εκτός από τα τσουχτερά χρηματικά πρόστιμα και τον αυτόματο αποκλεισμό τους από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση θα πρέπει και οι ιατρικοί σύλλογοι με τα αρμόδια πειθαρχικά τους όργανα, να αναλάβουν δράση.

Κλείνοντας τη συνέντευξη ο υπουργός έστειλε μήνυμα στους λίγους όπως είπε επίορκους γιατρούς να σταματήσουν τα γράφουν παράνομες συνταγογραφήσεις φαρμάκων και διαγνωστικές εξετάσεις καθώς πλέον όλα ελέγχονται ηλεκτρονικά.

Διαβάστε επίσης:

ESMO 2024: Όλες οι τελευταίες εξελίξεις για τον καρκίνο του ουροποιητικού συστήματος

Το «αντικαρκινικό» φρούτο που προστατεύει την καρδιά και κάνει το δέρμα να… λάμπει!

SOS στην Πολιτεία από «Το χαμόγελο του παιδιού»: 699 υποθέσεις αυτοκτονικού ιδεασμού παιδιών και ενηλίκων μέσα σε ενάμιση χρόνο

Keywords
Τυχαία Θέματα
Άδωνις Γεωργιάδης, Πρόστιμα,adonis georgiadis, prostima