Η κυβέρνηση αντεπιτίθεται: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πετάει το γάντι στην αντιπολίτευση, επαναφέρει τη ρητορική περί «θεωριών συνωμοσίας»

Το σύνθημα δόθηκε ήδη από την περασμένη Κυριακή μέσω της συνέντευξης του πρωθυπουργού στην «Καθημερινή»: άμυνα τέλος, ήρθε η ώρα της αντεπίθεσης από την κυβέρνηση, μετά από μια περίοδο αμηχανίας και εμφανούς αδυναμίας άρθρωσης ενός αφηγήματος που θα μπορούσε να συσπειρώσει κόμμα και ψηφοφόρους.

Και, αν η συνέντευξη της Κυριακής ήταν η αρχή, η συζήτηση του πρωθυπουργού στο πλαίσιο του «Thessaloniki Summit 2025» αποτέλεσε την μεγάλη αντεπίθεση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αξιοποιώντας και ορισμένες υπερβολές της αντιπολίτευσης, να ασκεί δριμύτατη κριτική εφ’ όλης της ύλης, να επαναφέρει στο

προσκήνιο τη ρητορική περί «θεωριών συνωμοσίας» και να κατηγορεί τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι ούτε λίγο ούτε πολύ οδηγούν τη χώρα στην αστάθεια.

Ενδεικτικά αποσπάσματα από τα όσα είπε ο πρωθυπουργός:

•       «Όχι, δεν είναι πόλωση αυτό το οποίο βλέπουμε. Είναι μία χυδαία τοξικότητα και μία προσπάθεια να βουλιάξει η πολιτική ζωή του τόπου σε έναν βούρκο, με έναν στόχο μόνο: τελικά να υπάρχει πολιτική αποσταθεροποίηση και να πληγεί η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός προσωπικά».

•       «Έχω ακούσει πάρα πολλά, ξέρετε, στην πολιτική μου διαδρομή. Τις εποχές των μνημονίων ακούγαμε ότι είμαστε “προδότες” και “Γερμανοτσολιάδες». Έχουμε ακούσει ότι είμαστε “συμμορία παιδεραστών”, ότι είμαστε “λαθρέμποροι”. Τώρα μας είπαν μέχρι και “δολοφόνους”.  Θέλω να το πω ξεκάθαρα, όπως το αισθάνομαι: αρκετά πια με αυτή την αθλιότητα. Αυτά πρέπει να σταματήσουν. Δεν γίνεται να πορευτούμε άλλο σε αυτό το κλίμα».

•       «Ποια είναι η εναλλακτική πολιτική πρόταση η οποία υπάρχει στη χώρα σήμερα; Αν θέλουν να έρθουν στη Βουλή, να έρθουν να δοκιμάσουν να μας ρίξουν. Είμαστε όμως μία χώρα η οποία έχει θεσμούς και έχει συνταγματική τάξη και η κυβέρνηση αυτή είναι εκλεγμένη κυβέρνηση για τέσσερα χρόνια, μέχρι το 2027, και θα συνεχίσει το έργο της και θα το θέσει στην κρίση του ελληνικού λαού όταν ολοκληρωθεί ο τετραετής κύκλος διακυβέρνησης».

•       «Έχω ένα χρέος σήμερα, πρώτη μου ευθύνη είναι να κρατήσω σταθερό το σκάφος της πατρίδας μας εν μέσω αυτών των εξαιρετικά ταραγμένων καιρών. Αυτή τη δέσμευση ανέλαβα, θα τη φέρω εις πέρας. Οι υπόλοιποι μπορούν να λένε ό,τι θέλουν. Το Σύνταγμα προβλέπει σαφείς διαδικασίες. Και μιας και με ρωτήσατε για την κοινοβουλευτική τάξη, να σας πω ότι ακόμα αναμένω την πρόταση δυσπιστίας, η οποία έχει προαναγγελθεί. Περιμένω να πάμε στη Βουλή, να συζητήσουμε, να μιλήσουμε, να πέσουν οι μάσκες. Να αποδομήσουμε μία-μία όλες τις θεωρίες συνομωσίας οι οποίες διακινήθηκαν και να απαντήσουμε με ειλικρίνεια και ευθύτητα στον ελληνικό λαό».

Από το ύφος και την ένταση των λόγων του Κ. Μητσοτάκη γίνεται προφανές ότι πλέον «τα γάντια βγήκαν» και ότι η κυβέρνηση, η οποία, όπως παραδέχονται διάφορες πηγές από τη ΝΔ, παραμένει ιδιαίτερα στριμωγμένη ενόψει των νέων – και, όπως αναμένεται, πολύ μεγάλων – συλλαλητηρίων σε ολόκληρη τη χώρα για τη δεύτερη «μαύρη» επέτειο της τραγωδία των Τεμπών, επανέρχεται στη ρητορική που χρησιμοποιούσε πριν τις πρώτες μεγάλες συγκεντρώσεις:

• Από τη μία, ισχυρίζεται ότι ένα μεγάλο μέρος των όσων συζητούνται σχετικά με το αδιανόητο σιδηροδρομικό δυστύχημα είναι «θεωρίες συνωμοσίας»,

• Από την άλλη, υποστηρίζει ότι η αντιπολίτευση εργαλειοποιεί μια τραγωδία για να αποκομίσει μικροπολιτικά οφέλη, και

• Σε τρίτο επίπεδο, ταυτίζει την κυβέρνηση και τη σταθερότητά της με αυτή της χώρας, σε μια ιδιαίτερα ρευστή συγκυρία στο εξωτερικό.

Η στόχοι αυτής της ρητορικής/αφηγήματος είναι προφανείς:

• Πρωτίστως, η κυβέρνηση απευθύνεται στο εκλογικό «κοινό» της, το οποίο «μούδιασε» τόσο από τις προηγούμενες συγκεντρώσεις για τα Τέμπη όσο και από την πιο «αμυντική» συνέντευξη του πρωθυπουργού στον Alpha.

• Σε δεύτερο επίπεδο, καθιστά σαφές ότι πλέον ακόμα και οι συγγενείς των θυμάτων της τραγωδίας δεν βρίσκονται στο απυρόβλητο, παρά τα όσα είχε πει ο Κ. Μητσοτάκης στον Alpha: ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, σημείωσε ότι «από τους 100 νεκρούς που υπήρχαν στο Μάτι είδατε κανέναν από τους συγγενείς να παίζει τον ρόλο που παίζει σήμερα η κ. Καρυστιανού; Και δεν πήγε κανένας να τους παρακινήσει να κάνουν τέτοια πράγματα».

• Σε τρίτο επίπεδο, «πετάει το γάντι» στην αντιπολίτευση, γνωρίζοντας ότι είναι εξαιρετικά απίθανο (για να μην πει κάποιος αδύνατο) να περάσει πρόταση δυσπιστίας από τη Βουλή. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε και προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση, μόλις δημοσιοποιηθεί το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, στέλνοντας το μήνυμα ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να απαντήσει.

Βέβαια, όλα αυτά θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό και από το μέγεθος και τον παλμό των συγκεντρώσεων της 28ης Φεβρουαρίου, καθώς αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες που μιλούν για «λαοθάλασσα», τότε ίσως κάποια τμήματα της ρητορικής να αποσυρθούν, αν και θεωρείται δεδομένο ότι το δίπολο «σταθερότητα – χάος» θα βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης για πολύ καιρό ακόμα.

Διαβάστε επίσης:

Μητσοτάκης για Τέμπη: «Μας είπαν δολοφόνους, αρκετά πια με αυτή την αθλιότητα» – Βλέπει προσπάθεια να βουλιάξει η πολιτική ζωή σε βούρκο

Δημοσκόπηση Alco: Οργή για τα Τέμπη, πάνω από 7 στους 10 βλέπουν «συγκάλυψη» – Δεν εμπιστεύονται κυβέρνηση και Δικαιοσύνη

Αποκάλυψη Data Journalists για Τέμπη: Ο Ξιφαράς έδωσε την εντολή για το μπάζωμα

Keywords
Τυχαία Θέματα