Τι θα κρίνει τις αμερικανικές εκλογές

Οι αμερικανικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 5 Νοεμβρίου. Οι δύο υποψήφιοι Κάμαλα Χάρις και Ντόναλντ Τραμπ δίνουν μια μάχη κυριολεκτικά στήθος με στήθος, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις.

Στην αμερικανική πολιτική σκηνή σοβεί εδώ και αρκετό καιρό μια πραγματικά πρωτοφανής ένταση ενόψει των εκλογών του 2024. Η προεκλογική κούρσα ξεκίνησε με τον τέως Πρόεδρο Τραμπ να διεκδικεί για τρίτη φορά την προεδρία των ΗΠΑ

αντιπαρατιθέμενος στην αρχή με τον απερχόμενο Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν. Οι εκλογές είναι ιστορικές, όχι μόνο εξαιτίας των προσώπων τα οποία άλλαξαν εν μέσω της προεκλογικής περιόδου, αλλά και λόγω των τεράστιων διαφορών που έχουν οι ατζέντες των δύο υποψηφίων στα κοινωνικοοικονομικά ζητήματα.

Από τα ντιμπέιτ μέχρι τις προεκλογικές εκδηλώσεις και τα σκάνδαλα που έχουν έρθει στην επιφάνεια, η πορεία προς τις κάλπες έχει ήδη στιγματιστεί από μοναδικά γεγονότα που έχουν επηρεάσει την κοινή γνώμη. Η πόλωση ανάμεσα στους Αμερικανούς πολίτες είναι τεράστια, στα όρια του διχασμού, κι αυτό αντικατοπτρίζεται και στις δημοσκοπήσεις.

Όλος ο πλανήτης είναι στραμμένος σε αυτήν την εκλογική αναμέτρηση καθώς η Αμερική είναι η χώρα που μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τις παγκόσμιες οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις. Το «Ποντίκι», μια εβδομάδα πριν από τις αμερικανικές εκλογές, κάνει μια ανασκόπηση αυτής της έντονης προεκλογικής περιόδου.

Οι αγεφύρωτες διαφορές

Μέχρι την αντικατάσταση του Μπάιντεν από τη Χάρις ως υποψήφια των Δημοκρατικών, η αμερικανική προεκλογική περίοδος ήταν γεμάτη εξελίξεις που σημάδεψαν την κούρσα μεταξύ του Τραμπ και του Μπάιντεν. Οι διαφορές των δύο είναι αγεφύρωτες στα οικονομικά, κοινωνικά, υγειονομικά θέματα, στις διεθνείς σχέσεις και στα θέματα εθνικής ασφάλειας.

Η οικονομία είναι πάντα καθοριστικός παράγοντας στις αμερικανικές εκλογικές αναμετρήσεις και αυτές οι εκλογές δεν αποτελούν εξαίρεση. Τα δύο βασικά θέματα που κυριάρχησαν στις προεκλογικές συζητήσεις είναι η αύξηση του πληθωρισμού και οι δυσκολίες της μεσαίας τάξης λόγω του υψηλού κόστους διαβίωσης. Ο Μπάιντεν προώθησε πρωτοβουλίες για την καταπολέμηση της οικονομικής ανισότητας και τη στήριξη των εργαζόμενων, ενώ ο Τραμπ επικέντρωσε την κριτική του στα σχέδια των Δημοκρατικών για την πράσινη ενέργεια, θεωρώντας τα υπεύθυνα για την επιδείνωση της οικονομίας.

Στο εμπορικό σκέλος, η εμμονή του Τραμπ με την Κίνα είναι γνωστή κι έτσι παρέμεινε πιστός στις θέσεις του για την επιβολή δασμών στα εισαγόμενα προϊόντα, όπως ένας οικουμενικός δασμός 10% – 20%, στοχεύοντας στη μείωση των εμπορικών σχέσεων με την Κίνα. Θεωρεί ότι αυτό θα προστατεύσει τις αμερικανικές θέσεις εργασίας και θα βελτιώσει την οικονομία, αν και πολλοί οικονομικοί αναλυτές εξηγούν ότι αυτές οι πολιτικές ενδέχεται να οδηγήσουν σε αυξημένο πληθωρισμό.

Υγεία και πανδημία

Η διαχείριση της υγειονομικής κρίσης έγινε «βούτυρο στο ψωμί» των Δημοκρατικών, καθώς ο Μπάιντεν αλλά και η διάδοχός του Χάρις επιτέθηκαν στον Τραμπ για την «πρόχειρη» και ανεπαρκή διαχείριση της πανδημίας.

Ο Τραμπ αντιμετώπισε την αρχική έξαρση της πανδημίας με σκεπτικισμό και ανησυχίες για την οικονομία, εστιάζοντας στην ανάγκη λιγότερων περιοριστικών μέτρων και μεγαλύτερης ελευθερίας επιλογής. Καθυστέρησε να επιβάλει αυστηρά μέτρα, με αποτέλεσμα οι πρώτοι μήνες της πανδημίας να χαρακτηρίζονται από περιορισμένες κυβερνητικές παρεμβάσεις και αμφιλεγόμενες δηλώσεις του ίδιου.

Πιο συγκεκριμένα, προτίμησε να αφήσει τις αποφάσεις για λοκντάουν και περιορισμούς στις πολιτείες, κάτι που οδήγησε σε αναποτελεσματικά μέτρα σε εθνικό επίπεδο. Επιπλέον ήταν επιφυλακτικός σχετικά με τη χρήση της μάσκας και τη σημασία των εμβολίων στα πρώιμα στάδια.

Παρόλα αυτά και έπειτα από πίεση, ο Τραμπ υποστήριξε ενεργά την πρωτοβουλία «Operation Warp Speed», η οποία επιτάχυνε την ανάπτυξη των εμβολίων κατά της λοίμωξης Covid-19. Μέχρι το τέλος της θητείας του τα πρώτα εμβόλια είχαν εγκριθεί, αν και η διανομή τους δεν είχε ακόμη ξεκινήσει πλήρως.

Αυτές οι καθυστερήσεις στοίχισαν μέχρι τον Ιανουάριο του 2021, οπότε ανέλαβε την εξουσία ο Μπάιντεν, περίπου 400.000 ζωές λόγω Covid-19! Δυστυχώς η παραπληροφόρηση και οι θεωρίες συνωμοσίας για τα εμβόλια στην Αμερική ήταν τεράστια και αυτό είχε τραγικό κόστος σε ανθρώπινες ζωές, καθώς, όταν επιτέλους τα εμβόλια διατέθηκαν μαζικά στο κοινό από την κυβέρνηση Μπάιντεν, πολλοί αρνήθηκαν να τα κάνουν. Αυτή η διάδοση fake news κόστισε τη ζωή σε 1.000.000 πολίτες στην Αμερική (400.000 επί Τραμπ, 600.000 επί Μπάιντεν)…

Στις διεθνείς σχέσεις και στα θέματα εθνικής ασφάλειας οι σχέσεις με την Κίνα και τη Ρωσία, αλλά και οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή, αποτέλεσαν σημαντικά ζητήματα στην προεκλογική ατζέντα. Ο Μπάιντεν επιδίωξε μια πολυμερή προσέγγιση, ενώ ο Τραμπ κατηγόρησε τις πολιτικές αυτές ως «αδύναμες» και «επικίνδυνες», προτάσσοντας μια πιο απομονωτική στάση για την ασφάλεια της Αμερικής. Αυτές οι διαφωνίες συνεχίζονται μέχρι σήμερα και με τον Μπάιντεν, αλλά και με τη Χάρις.

Αλλαγή σκυτάλης στους Δημοκρατικούς

Το ποτήρι ξεχείλισε με το καθοριστικό debate στις 30 Σεπτεμβρίου, όπου ο Μπάιντεν είχε μια αποκαρδιωτική εμφάνιση, ενώ ο Τραμπ πιάστηκε ουκ ολίγες φορές να λέει ψέματα αφήνοντας πολλούς σχολιαστές να αναρωτιούνται «Είναι αυτή η Αμερική που αξίζουμε»;

Η αντικατάσταση του Μπάιντεν από τη Χάρις ήταν ένα δραματικό σημείο καμπής. Οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι ο Μπάιντεν είχε χάσει μέρος της υποστήριξης λόγω ηλικίας και ορισμένων κριτικών για την απόδοσή του, ιδίως σε οικονομικά ζητήματα. Η Χάρις, ως η πρώτη γυναίκα υποψήφια αφροαμερικανικής και ασιατικής καταγωγής, αναμένεται να προσελκύσει εκ νέου υποστήριξη από τις κοινωνικές ομάδες που επηρεάζονται από τα ζητήματα κοινωνικής δικαιοσύνης και ισότητας.

Η δυναμική που έφερε η Χάρις στην εκστρατεία άλλαξε όλο το προεκλογικό σκηνικό και οι Δημοκρατικοί επέστρεψαν με αξιώσεις στην προεκλογική κούρσα. Στόχος της νέας υποψήφιας είναι να ενισχυθεί η στήριξη από νέους ψηφοφόρους, γυναίκες και μειονότητες, υπογραμμίζοντας τη δέσμευση για κοινωνική πρόοδο και δικαιοσύνη.

Οι κρίσιμες πολιτείες

Οι πολιτείες – κλειδιά που μπορούν να καθορίσουν το εκλογικό αποτέλεσμα βρίσκονται πλέον στο στόχαστρο των δύο υποψηφίων.

Από τις πιο σημαντικές είναι η Πενσυλβάνια (Φιλαδέλφεια), η οποία έχει τεράστιο βάρος στο εκλεκτορικό σώμα. Η Φιλαδέλφεια, η μεγαλύτερη πόλη της πολιτείας, είναι παραδοσιακά προπύργιο των Δημοκρατικών. Ωστόσο το ποσοστό συμμετοχής σε αυτήν την πόλη συχνά καθορίζει αν οι Δημοκρατικοί μπορούν να καλύψουν τα κενά σε πιο αγροτικές, συντηρητικές περιοχές της Πενσυλβάνια. Έπειτα η Τζόρτζια (Ατλάντα) έχει αναδειχθεί σε πολιτεία – κλειδί στις εκλογές του 2020 και του 2022. Η Ατλάντα είναι η μητρόπολη Αφροαμερικανών και νέων ψηφοφόρων, οι οποίοι τείνουν προς τους Δημοκρατικούς.

Το Ουισκόνσιν (Μιλγουόκι) είναι μια από τις πολιτείες του λεγόμενου «Μπλε Τείχους» (Blue Wall) και αναδείχθηκε σε κρίσιμη πολιτεία στις προηγούμενες εκλογές. Η συμμετοχή στο Μιλγουόκι μπορεί να επηρεάσει άμεσα τις δημοσκοπικές τάσεις της πολιτείας. Σε συνδυασμό με τις αγροτικές περιοχές που τείνουν να υποστηρίζουν Ρεπουμπλικάνους, το ποσοστό συμμετοχής στο Μιλγουόκι είναι καθοριστικός παράγοντας για το αποτέλεσμα.

Τέλος, η πολιτεία του Μίσιγκαν ήταν από τις πιο κρίσιμες το 2016, με τους Ρεπουμπλικάνους να κερδίζουν με οριακή διαφορά, ενώ το 2020 η κατάσταση άλλαξε υπέρ των Δημοκρατικών. Το Ντιτρόιτ, με μεγάλο ποσοστό Αφροαμερικανών ψηφοφόρων και συνήθως υψηλή συμμετοχή υπέρ των Δημοκρατικών, είναι καθοριστικό για το αποτέλεσμα της πολιτείας.

Εξίσου σημαντικές είναι και οι πολιτείες Νεβάδα, Αριζόνα, Φλόριντα και Βόρεια Καρολίνα.

Τα μείζονα ζητήματα

Η προεκλογική εκστρατεία επικεντρώθηκε σε μείζονα ζητήματα, όπως η οικονομία, η μετανάστευση και η άμβλωση. Μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου να καταργήσει το δικαίωμα στην άμβλωση, το θέμα αυτό απέκτησε ιδιαίτερη βαρύτητα για τους Δημοκρατικούς, ενώ οι Ρεπουμπλικανοί εστίασαν κυρίως στη μετανάστευση και την οικονομία, με τον Τραμπ να εμφανίζεται ισχυρότερος σε αυτά τα πεδία χωρίς όμως να παρουσιάζει ένα συγκεκριμένο σχέδιο δράσης.

Νομικές διαμάχες και αμφιλεγόμενα ζητήματα

Η προεκλογική περίοδος επισκιάστηκε επίσης από τις συνεχείς νομικές αντιπαραθέσεις του Τραμπ και τις κατηγορίες για τη διαχείριση κρατικών εγγράφων. Επιπλέον, υπήρξαν συνεχείς εικασίες για πιθανή εξωτερική παρέμβαση από τη Ρωσία, ενώ οι σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας βρέθηκαν στο προσκήνιο λόγω εμπορικών και τεχνολογικών αντιπαραθέσεων.

Φυσικά τα νομικά μπλεξίματα του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου δεν σταμάτησαν εκεί. Ο Τραμπ αντιμετώπιζε 34 κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα για παραποίηση επιχειρηματικών αρχείων σε σχέση με τα χρήματα που δόθηκαν στην πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές του 2016. Οι ένορκοι απεφάνθησαν ότι ο τέως Πρόεδρος των ΗΠΑ είναι ένοχος για όλες τις κατηγορίες. Ο Τραμπ καταδικάστηκε για παραποίηση αρχείων με σκοπό να καλύψει το σεξουαλικό σκάνδαλο που απείλησε την είσοδό του στον Λευκό Οίκο το 2016. Οι εισαγγελείς έκαναν λόγο για «απάτη εις βάρος του αμερικανικού λαού».

Είναι ο πρώτος Αμερικανός Πρόεδρος που βρίσκεται ένοχος για απάτη, «ένα στίγμα που θα κουβαλά καθώς θα προσπαθεί να κερδίσει εκ νέου την προεδρία» σχολιάζουν οι «New York Times».

Το τελευταίο ντιμπέιτ

Μπορεί το πρώτο ντιμπέιτ ανάμεσα στον Μπάιντεν και τον Τραμπ να ήταν καταστροφή, όμως τα πράγματα ήταν διαφορετικά όταν μπήκε στην κούρσα η Χάρις. Κατά τη διάρκεια του ντιμπέιτ Χάρις – Τραμπ, οι δύο υποψήφιοι εστίασαν στην εξωτερική πολιτική.

Ο Τραμπ επέκρινε τον χειρισμό της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία από την κυβέρνηση Μπάιντεν λέγοντας ότι η κυβέρνησή του θα είχε αποτρέψει εντελώς τον πόλεμο (υποθετικά πάντα). Η Χάρις υποστήριξε ότι η προσέγγιση του Τραμπ θα ενθάρρυνε τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να καταλάβει το Κίεβο, υπονομεύοντας έτσι πιθανώς την επιρροή του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στην Ευρώπη. Αυτή η «ανταλλαγή πυρών» υπογράμμισε την ευρύτερη προσέγγιση κάθε υποψηφίου στις διεθνείς σχέσεις και την ασφάλεια.

Η Μέση Ανατολή δεν θα μπορούσε να λείπει από το τραπέζι, ειδικά η σύγκρουση Ισραήλ – Χαμάς. Ο Τραμπ υποστήριξε ότι η κρίση δεν θα είχε συμβεί αν ήταν ακόμα στην εξουσία, υποστηρίζοντας ότι η στάση της Χάρις θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο το μέλλον του Ισραήλ. Η Χάρις, ωστόσο, υπερασπίστηκε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, αλλά τόνισε την ανάγκη για μια διπλωματική λύση ανάμεσα στις δύο περιοχές, με στόχο την εξισορρόπηση της ασφάλειας του Ισραήλ και ταυτόχρονα τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων. Αυτή η προσέγγιση αποτελεί παράδειγμα των διαφορετικών στρατηγικών τους, με τον Τραμπ να εστιάζει σε ισχυρές μονομερείς ενέργειες, ενώ η Χάρις υποστηρίζει μια ισορροπημένη προσέγγιση που βασίζεται στη διπλωματία.

Ένα ζήτημα που θα παίξει καθοριστικό ρόλο στο εκλογικό αποτέλεσμα είναι εκείνο των αμβλώσεων. Ο Τραμπ έδωσε έμφαση στη διαφύλαξη του «δικαιώματος στη ζωή». Ο ίδιος, ως Πρόεδρος, τοποθέτησε τρεις συντηρητικούς δικαστές στο Ανώτατο Δικαστήριο, κάτι που συνέβαλε στην απόφαση του δικαστηρίου να ακυρώσει την υπόθεση Roe vs. Wade το 2022, αφήνοντας τη ρύθμιση των αμβλώσεων στις πολιτείες.

Μετά την ανατροπή της Roe vs. Wade πολλές πολιτείες υιοθέτησαν αυστηρούς περιορισμούς ή πλήρεις απαγορεύσεις στις αμβλώσεις, με αποτέλεσμα ορισμένες γυναίκες να μην έχουν πρόσβαση σε ασφαλείς ιατρικές επιλογές ενώ πολλές γυναίκες έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια παράνομων αμβλώσεων ή όταν έχασαν το παιδί και χρειάστηκε να κάνουν απόξεση.

Οι διαφορές μεταξύ των υποψηφίων είναι σαφείς και αντιπροσωπεύουν βαθιές διαχωριστικές γραμμές που έχουν αναπτυχθεί στην κοινωνία.

Οι πολιτείες – κλειδιά και οι πόλεις με ποικιλόμορφες κοινότητες θα παίξουν κεντρικό ρόλο, ενώ το ποσοστό συμμετοχής θα κρίνει πολλά. Από την επόμενη διοίκηση οι πολίτες προσδοκούν να δουν συγκεκριμένα μέτρα και πολιτικές που θα αντιμετωπίσουν τις ανάγκες τους. Ως εκ τούτου, οι φετινές εκλογές θα αποτελέσουν πιθανότατα σημείο καμπής για το μέλλον της Αμερικής και θα επηρεάσουν τις διεθνείς σχέσεις και τη σταθερότητα σε παγκόσμιο επίπεδο. Αναμένουμε…

Διαβάστε επίσης:

Εκλογές ΗΠΑ: Η μάχη Χάρις – Τραμπ για τις ψήφους των Αφροαμερικανών και οι κρίσιμες διαρροές στη Τζόρτζια

Κομισιόν: Επίσημη έρευνα κατά της Temu για παραβίαση των κανόνων προστασίας των καταναλωτών

Οι αδελφοί Μενέντεζ ζητούν χάρη από τον κυβερνήτη της Καλιφόρνια, 35 χρόνια μετά τη δολοφονία των γονιών τους (photos/videos)

Keywords
εκλογες, εκλογες 2012, new york times, new york, δημοσκοπηση, ηπα, speed, fake, news, ρωσία, εμφάνιση, μπλε, blue, συμμετοχή, ντιτρόιτ, συγκεκριμένο, york, times, επιρροή, νατο, λύση, wade, μυστικες δημοσκοπησεις, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, σταση εργασιας, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, τραπεζα της ανατολης, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, 600 δις, αλλαγη ωρας 2012, εκλογες ηπα, τελος του κοσμου, κοινωνια, ρωσία, το θεμα, γνωμη, γυναικα, ηπα, θεμα, ισραηλ, κινα, οικονομια, ουκρανια, περιοδος, πιεση, ψεματα, news, αυξηση, αμβλωσεις, αμερικη, ατζεντα, βορεια, βρισκεται, γεγονοτα, δυστυχως, δηλωσεις, διοικηση, εγινε, εκστρατεια, εμβολια, εβδομαδα, εμμονη, ενεργεια, ενεργα, εμφάνιση, επιρροή, ερευνα, ευρωπη, ζωη, υποθεση, θεσεις εργασιας, θεωριες, οικο, κυβερνηση, κιεβο, λεει ψεματα, λειπει, λύση, λογο, μηνες, μειωση, νατο, νεβαδα, ντιτρόιτ, παντα, ορια, παιδι, πεδια, πολιτεια, πουτιν, πρασινη, ρυθμιση, ρολο, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, συμμετοχή, σωμα, στιγμα, σχεδια, σχεδιο, τεως, τριτη, εικασιες, υψηλη, φορα, ασφαλεια, δικαιωμα, εμφαση, εθνικο, fake, χωρα, λευκο, wade, ομαδες, σκηνη, θεματα, θεσεις, ξεκινησε, york
Τυχαία Θέματα
Τι θα κρίνει τις αμερικανικές εκλογές,