Γάζα: Εκεχειρία δύο ημερών για την απελευθέρωση ομήρων πρότεινε ο Αιγύπτιος πρόεδρος Σίσι

Την κήρυξη εκεχειρίας δύο ημερών στη Λωρίδα της Γάζας πρότεινε χθες, Κυριακή 27/10, ο Αιγύπτιος πρόεδρος, Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι.

Συγκεκριμένα,ο Σίσι, η χώρα του οποίου είναι εκ τωνμεσολαβητών μεταξύ του παλαιστινιακούκινήματος και του Ισραήλ, πρότεινε απότο Κάιρο «εκεχειρία δύο ημερών στηδιάρκεια της οποίας τέσσερις όμηροι θααφεθούν ελεύθεροι με αντάλλαγμα(Παλαιστίνιους) κρατούμενους» στοΙσραήλ, την ώρα

που ο πόλεμος μεταξύ τουΙσραήλ και της Χαμάς διανύει τον 13ο μήνατου.

Αυτό θααποτελέσει όρο για να ξεκινήσουν «έπειτααπό λιγότερες από δέκα ημέρεςδιαπραγματεύσεις» για την επίτευξη«πλήρους εκεχειρίας και την είσοδοανθρωπιστικής βοήθειας» στη Λωρίδα τηςΓάζας που βρίσκεται υπό πολιορκία, μετον πληθυσμό της να είναι αντιμέτωποςμε ανθρωπιστική καταστροφή, πρόσθεσε.

Ο Αιγύπτιοςπρόεδρος δεν διευκρίνισε αν έχειπαρουσιάσει το σχέδιό του στη Χαμάς καιτο Ισραήλ, ο στρατός του οποίου εξαπέλυσεπλήγματα εναντίον του Ιράν το Σάββατοκαι συνεχίζει τον βομβαρδισμό της Γάζαςκαι του Λιβάνου.

Χθες Κυριακή, μία ημέρα μετά τα ισραηλινά πλήγματα εναντίον ιρανικών στρατιωτικών στόχων από τα οποία σκοτώθηκαν τέσσερις στρατιωτικοί, ο Ιρανός πρόεδρος, Μασούντ Πεζεσκιάν, διαβεβαίωσε ότι η χώρα του δεν επιδιώκει τον πόλεμο. Όμως, τόνισε ότι θα δοθεί η «κατάλληλη απάντηση» στο Ισραήλ, παρά τις εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση μπροστά στον κίνδυνο περαιτέρω κλιμάκωσης της έντασης στη Μέση Ανατολή. Από την πλευρά του ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, δήλωσε μετά τα ισραηλινά πλήγματα ότι δεν πρέπει «να τα υποτιμήσουμε, ούτε να υπερβάλλουμε».

Σύμφωνα μετον Ισραηλινό πρωθυπουργό, ΜπενιαμίνΝετανιάχου, η επίθεση εναντίον του Ιράν«πέτυχε όλους τους στόχους της». ΟΝετανιάχου επισήμανε ότι η ισραηλινήπολιτική αεροπορία έπληξε «τις αμυντικέςικανότητες του Ιράν και τις ικανότητεςκατασκευής πυραύλων» που έχουν στόχοτο Ισραήλ.

Σε αυτό τοπλαίσιο το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕθα συνεδριάσει εκτάκτως σήμερα στις21:00 ώρα Ελλάδας, έπειτα από αίτημα τουΙράν, για να συζητήσει για την κατάστασηστη Μέση Ανατολή.

Συνεχίζονται τα ισραηλινά πλήγματα σε Γάζα και Λίβανο

Στο βόρειοτμήμα της Λωρίδας της Γάζας αυτόπτεςμάρτυρες δήλωσαν χθες, Κυριακή, ότι οισραηλινός στρατός πραγματοποίησεπλήγματα στον καταυλισμό προσφύγωνΤζαμπάλια.

Οι ισραηλινέςένοπλες δυνάμεις διεξάγουν καταστροφικέςχερσαίες και αεροπορικές επιχειρήσειςστο βόρειο τμήμα του παλαιστινιακούθύλακα από τις 6 Οκτωβρίου με στόχο, όπωςδηλώνουν, να εμποδίσουν τη Χαμάς νααναδιοργανωθεί στην περιοχή.

Ισραηλινόπλήγμα σε σχολείο κοντά στην πόλη τηςΓάζας, το οποίο είχε μετατραπεί σεκαταφύγιο για εκτοπισμένους από τηΤζαμπάλια, προκάλεσε τον θάνατο εννέαΠαλαιστινίων, σύμφωνα με την πολιτικήπροστασία του θύλακα.

Στο ανατολικότμήμα της πόλης της Γάζας ισραηλινόdrone σκότωσε τρεις ανθρώπους, ανακοίνωσεσήμερα η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος,ενώ πλήγμα προκάλεσε έναν νεκρό στονκαταυλισμό προσφύγων Νουσεϊράτ.

Στον Λίβανοη Χεζμπολάχ άνοιξε στις 8 Οκτωβρίου 2023μέτωπο εναντίον του Ισραήλ, σε ένδειξηυποστήριξης προς τη Χαμάς. Ο ισραηλινόςστρατός διεξάγει από τις 23 Σεπτεμβρίουσφοδρές αεροπορικές επιθέσεις εναντίοντου Λιβάνου, κυρίως στα προπύργια τηςΧεζμπολάχ.

Στις 30Σεπτεμβρίου οι ισραηλινές δυνάμειςξεκίνησαν χερσαίες επιχειρήσεις στοννότιο Λίβανο, όπου έχουν χάσει μέχριστιγμής 37 στρατιώτες σε μάχες.

Το λιβανέζικοσιιτικό κίνημα εξακολουθεί να εκτοξεύειρουκέτες και drones εναντίον του Ισραήλ.

Όπως μετέδωσετο λιβανέζικο πρακτορείο ANI, τουλάχιστοντρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα τοπρωί σε ισραηλινό πλήγμα εναντίον τηςΤύρου.

Στην παράκτιααυτή πόλη του νότιου Λιβάνου τουλάχιστον21 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους χθεςΚυριακή, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείαςτης χώρας, σε ισραηλινές επιδρομέςεναντίον των περιοχών Χαρέτ Σαΐντα, ΆινΜπάαλ και Μπουρζ αλ Σεμάλι.

Στο βόρειοΙσραήλ οι σειρήνες προειδοποίησηςήχησαν πολλές φορές σήμερα το πρωί,χωρίς να υπάρξουν αναφορές για θύματααπό ρουκέτες και βλήματα.

Από τις 23Σεπτεμβρίου έχουν σκοτωθεί στον Λίβανοτουλάχιστον 1.620 άνθρωποι, σύμφωνα μεκαταμέτρηση του AFP με βάση επίσημαστοιχεία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα