Πρωινό σχόλιο: Σήμερα η απόφαση της Fed – οριακά δεν έγραψε νέο ρεκόρ η Wall Street

08:31 18/9/2024 - Πηγή: Emea.gr

Από την αρχή της χρονιάς η Wall Street ασχολείται με τα επιτόκια της Fed. Υπήρχαν ελπίδες για τον Απρίλιο, αλλά ήταν νωρίς. Ο Ιούνιος έδειχνε ο μήνας που θα ξεκινούσε η στροφή της νομισματικής πολιτικής. Ούτε τότε λες και αποφάσιζε ο Τραμπ που ήθελε να διαλυθούν όλα για να έρθει μετά αυτός σαν σωτήρας. Τελικά είναι για σήμερα.

Η αγορά, όλες οι αγορές σε όλο τον κόσμο στην πραγματικότητα, έχουν προεξοφλήσει μειώσεις επιτοκίων στις ΗΠΑ από σήμερα

και το μεγάλο ερώτημα είναι το πόσο. Πόσο θα μειωθούν τα επιτόκια; Μειώσεις ενός τετάρτου είναι καλές αλλά λίγες. Μειώσεις μισής μονάδας, μπορεί να χαλάσουν το κλίμα γιατί οι επενδυτές μπορεί να φοβηθούν. Άργησε η Fed;

Όλο αυτό μοιάζει με παραφιλολογία, αλλά μόνον που το συζητά η αγορά, δεν είναι επιτυχία για τη Fed. Κατά πόσον άργησε όμως δεν θα μας το πουν οι αγορές με τις εντυπώσεις των λίγων λεπτών ή δύο- τριών συνεδριάσεων. Θα μας το πουν τα στοιχεία για την ανάπτυξη, το ΑΕΠ και την ανεργία τους επόμενους μήνες. Και από τη στιγμή που τα επιτόκια είναι ακόμα πάνω από το 5% κι έχουν μείνει σε αυτά τα επίπεδα τόσο μεγάλο διάστημα, μία μείωση επιτοκίων 0,50% δεν είναι μεγάλη.

Η πιθανότητα, σας το είχαμε πει εγκαίρως είχε μπει στο τραπέζι μετά τα τελευταία μακροοικονομικά νέα. Και πλέον σε αυτό το σενάριο στοιχηματίζουν οι περισσότεροι στη Wall Street.

Η τελευταία, παρά την αβεβαιότητα και τη νευρικότητα στο τελευταίο μέρος της συνεδρίασης, σημείωσε άνοδο, ενώ στο όριο δεν κράτησε τελικά τα νέα ιστορικά ρεκόρ που ήταν έτοιμα για να σπάσουν από χθες.

Ο δείκτης Dow Jones έχασε 15,90 μονάδες ή -0,04% ο δείκτης S&P 500 κέρδισε 1,49 μονάδες ή 0,03%. Ο Nasdaq που απέχει λίγο παραπάνω από το προηγούμενο ρεκόρ του, ήταν ο κερδισμένος της ημέρας καθώς σημείωσε άνοδο 35,93 μονάδες ή 0,20%. 

Αρωγός της αγοράς ήρθαν τα νέα για τις λιανικές πωλήσεις του Αυγούστου με αύξηση (!), 0,1% διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις για πτώση 0,2%. Σιγά την αύξηση…

Η γνώμη της στήλης δεν αλλάζει. Τον πληθωρισμό τον μειώνεις όποτε θέλεις με αύξηση επιτοκίων. Το 5,50% δεν είναι τίποτα. Ο Βόγκελ κάποτε, τον καιρό του Ρέιγκαν τα είχε αυξήσει σε διψήφιο επίπεδο –και κομψά το λέμε. Μετά ο Ρέιγκαν τον απέλυσε και ξεκίνησε μεγάλο ράλι ετών και μεγάλη ανάπτυξη στις ΗΠΑ.

Το δύσκολο είναι η ανάπτυξη. Αυτή δεν φτιάχνεται εύκολα, ειδικά αν έρχεσαι από μεγάλη πολυετή ύφεση. Ο πληθωρισμός όμως υποχωρεί εύκολα και το φάρμακο είναι γνωστό και δοκιμασμένο.

Keywords
Αναζητήσεις
proino-scholio-simera-i-apofasi-tis-fed--oriaka-den-egrapse-neo-rekor-i-wall-street.htm
Τυχαία Θέματα