Το «στοίχημα» των 18,2 δισ. ευρώ για τον Όμιλο Intrakat

Του Διονύσιου Κηλίδη

Σε θέση… μάχης έχει τεθεί ο Όμιλος Intrakat προκειμένου να καταφέρει να προσποριστεί κατά το δυνατόν μεγαλύτερο κομμάτι της «πίτας» της ευρύτερης αγοράς των κατασκευών, παραχωρήσεων και έργων ΣΔΙΤ που υπάρχει στο «τραπέζι», τόσο στην Ελλάδα, όσο και στη Ρουμανία και που για την τριετία 2024-2026 εκτιμάται πως η αξία της θα ξεπεράσει τα 63 δισεκατομμύρια ευρώ. 

Πόσα εξ’ αυτών διεκδικεί η Intrakat; Όπως απορρέει με βάση πρόχειρους

υπολογισμούς στελεχών του, τουλάχιστον €18 δισεκατομμύρια. Για την ακρίβεια, 18,2 δισεκατομμύρια ευρώ! 

Πως γίνεται το σχετικό breakdown του προαναφερθέντος ποσού; Φέτος, στην Ελληνική και Ρουμανική αγορά, το ήμισυ (9 δισ. ευρώ) αφορά σε κατασκευαστικά έργα στην χώρα μας, τα €7 δισεκατομμύρια σχετίζονται με παραχωρήσεις και ΣΔΙΤ, ενώ το υπόλοιπο ποσό έχει να κάνει με την αγορά της Ρουμανίας.

Ωστόσο, την διετία 2025-2026, προβλέπεται να υπάρξει… έκρηξη των προαναφερθέντων μεγεθών, με την Ρουμανία να εισέρχεται δυναμικά στο παιχνίδι με έργα συνολικού ύψους 20 δισεκατομμυρίων ευρώ, τον κατασκευαστικό τομέα στην Ελλάδα να κινείται σε σταθερά υψηλά επίπεδα (τουλάχιστον €15 δισ.), ενώ και οι παραχωρήσεις / ΣΔΙΤ αναμένεται να συμβάλουν σημαντικά (κατά 10 δισεκατομμύρια ευρώ) στην διαμόρφωση ενός ποσού της τάξεως των €45 δισ.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω δεδομένα, η Intrakat έχει αναδιαμορφώσει το mix του πορτφόλιο έργων και υπηρεσιών που την αφορούν, καθώς για το οικονομικό έτος 2023, το 97% της δραστηριότητάς της αφορούσε στον κατασκευαστικό τομέα, το 2% σε real estate, παραχωρήσεις και ΣΔΙΤ και μόλις το 1% σε ενέργεια και ΑΠΕ. Ποιος είναι ο στόχος βάσει του οποίου κινείται -πλέον- ο επιχειρηματικός Όμιλος; Το 40-30-30%. Ήτοι, κατασκευές, παραχωρήσεις / ΣΔΙΤ και ΑΠΕ, αντίστοιχα. 

Την ίδια στιγμή, ο επαναπροσανατολισμός και η εκ νέου χάραξη στρατηγικής, δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστη και την πτυχή της γεωγραφικής στόχευσης και δραστηριοποίησης, αφού μπορεί μέχρι πρότινος η Ελλάδα να συνεισέφερε το 84% των εσόδων, με την Ρουμανία και τις υπόλοιπες χώρες να ακολουθούν από χαώδη απόσταση (από 8%, αμφότερες), πλέον ο στόχος που έχει τεθεί κάνει λόγο για περιορισμό (κατά τι) της Ελληνικής συμμετοχής (70%) και δραστική αύξηση της Ρουμανικής (25%), με ταυτόχρονο περιορισμό των υπόλοιπων χωρών (5%). 

Όμιλος που διεκδικεί πολλαπλές κορυφές

Η Intrakat συγκαταλέγεται στο Top 5 των μεγαλύτερων κατασκευαστικών εταιρειών της Ελλάδος, παίζοντας καίριο ρόλο στις εξελίξεις στον κατασκευαστικό τομέα, ενώ με μεθοδικά βήματα, ο Όμιλος που διευθύνεται από τον Αλέξανδρο Εξάρχου και απασχολεί κάτι παραπάνω από 5.800 εργαζόμενους, επεκτείνει το επιχειρηματικό αποτύπωμά του και σε άλλους, εξόχως προσοδοφόρους τομείς, όπως λ.χ. αυτοί της ενέργειας, των παραχωρήσεων, των data centers κ.ο.κ.

Αποτέλεσμα; Κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, ο Όμιλος Intrakat να σημειώσει μια σημαντική αύξηση των οικονομικών μεγεθών του, με τον ενοποιημένο κύκλο εργασιών να διαμορφώνεται σε €533 εκατ. σε σχέση με €404 εκατ. την αντίστοιχη περυσινή περίοδο (+32%), τα προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων κέρδη (EBITDA) να… εκτοξευτούν κατά 307% και από €7 εκατ. το α’ εξάμηνο του 2023 να ανέλθουν σε €28,5 εκατ., τα προσαρμοσμένα EBITDA πολλαπλασιάστηκαν και ενισχύθηκαν κατά 250%, φτάνοντας στα €30,8 εκατ. εν συγκρίσει με €8,8 εκατ. πέρυσι, ενώ τα μικτά κέρδη αυξήθηκαν κατά 196%, διαμορφούμενα σε €50,9 εκατ. σε σχέση με €17,2 εκατ.

Μάλιστα, τα ταμειακά διαθέσιμα αυξήθηκαν κατά 90%, ανερχόμενα σε €115 εκατ. εν συγκρίσει με €60 εκατ., κι αυτό ενόσω ακόμη εκκρεμεί η είσπραξη σημαντικών ποσών που αφορούν στην εκτέλεση μεγάλων έργων υποδομών στη Ρουμανία. 

Αρκεί να τονιστεί πως για ολόκληρο το τρέχον έτος, ο Όμιλος Intrakat εκτιμά πως ο κύκλος εργασιών του θα ξεπεράσει το €1,15 δισ. Κι αυτό, ενόσω το ανεκτέλεστο των έργων του έχει ξεπεράσει το ορόσημο των 5 δισεκατομμυρίων ευρώ! Ποσό, που σταδιακά θα συνυπολογίζεται στα οικονομικά δεδομένα του Ομίλου, ενδυναμώνοντας τη δυναμική και πολλαπλασιάζοντας τις προοπτικές του. 

Την ίδια στιγμή, η Intrakat βαδίζει προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της διεθνούς παρουσίας της, καθώς αυτή τη στιγμή -εκτός της Ελλάδος, φυσικά- ήδη διαθέτει θυγατρικές εταιρείες σε Ρουμανία, Βόρεια Μακεδονία, Αλβανία, Κύπρο και Πολωνία. Μάλιστα, αρκεί να υπογραμμιστεί πως η Ρουμανία αποτελεί το «κρυφό» χαρτί του Ομίλου, καθώς το εκεί ανεκτέλεστο συμβάσεων υπερβαίνει το 1,5 από τα συνολικά 5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Τρεις πυλώνες ανάπτυξης

Σήμερα, ο Όμιλος Intrakat δραστηριοποιείται πρωτίστως στον τομέα των κατασκευών, όπου έχει συμπληρώσει περισσότερες από 5 δεκαετίες δραστηριοποίησης, έχοντας αναπτύξει μοναδική τεχνογνωσία σε ότι αφορά μια σειρά από εξειδικευμένα κατασκευαστικά έργα, που εκτείνονται από οδοποιία, σιδηροδρομικά και φράγματα, μέχρι υδραυλικά, κτηριακά, λιμενικά έργα κ.ο.κ. Κατέχει δε, εργοληπτικό πτυχίο 7ης τάξης του ΜΕΕΠ.

Σημαντικό boost στην παρουσία του στον κλάδο φαίνεται πως έπαιξε και η εξαγορά της ΑΚΤΩΡ, ενώ θα πρέπει να τονιστεί πως μέσω θυγατρικών εταιρειών δραστηριοποιείται ακόμη στο facility management, τα αδρανή υλικά, τις μεταλλικές κατασκευές και τα φυτώρια. 

Ο δεύτερος μεγαλύτερος τομέας δραστηριοποίησης της Intrakat δεν είναι άλλος από αυτόν της ενέργειας και των εν γένει Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Υπενθυμίζεται πως στα τέλη του περασμένου έτους η εταιρεία προχώρησε σε συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας με τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες, με αντικείμενο την από κοινού ανάπτυξη χαρτοφυλακίου ΑΠΕ συνολικής ισχύος έως 2.7GW και δυνητικής αξίας επένδυσης που θα ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ. 

Στο «πράσινο» χαρτοφυλάκιο αυτό του Ομίλου συμπεριλαμβάνονται Αιολικά Πάρκα συνολικής ισχύος 0.9GW, Φωτοβολταϊκά Πάρκα ισχύος 0.9GW, αλλά και έργα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας 0.9GW. 

Οι «χρυσοφόρες» παραχωρήσεις και έργα ΣΔΙΤ

Σε μια αποτελεσματική προσπάθεια διασφάλισης σταθερών, όσο και επαναλαμβανόμενων ροών χρήματος, άρα κατ’ επέκταση της δημιουργίας αξίας, η Intrakat έχει δώσει ξεχωριστή έμφαση και στα έργα Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και δη σε ποικίλους κλάδους, όπως είναι λ.χ. οι αυτοκινητόδρομοι, η διαχείριση των αποβλήτων, οι οπτικές ίνες κ.ά. 

Αυτή τη στιγμή διαθέτει 4 ΣΔΙΤ εν λειτουργία, 2 τα οποία υπογράφηκαν κατά τη διάρκεια του 2023, 3 ακόμη έργα ΣΔΙΤ τα οποία βρίσκονται εν αναμονή υπογραφών, καθώς επίσης και τουλάχιστον 20 που βρίσκονται στη διαδικασία της κατάθεσης οικονομικών προσφορών

Ένα σημείο αναφοράς που αξίζει να μνημονευτεί είναι και το γεγονός πως σημαντικό ποσοστό των προαναφερθέντων έργων ΣΔΙΤ συγχρηματοδοτούνται από μέρους της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (EIB) και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD). 

Η ανάδυση του τομέα… αουτσάϊντερ 

Πρόσφατα, σχετικά, και διαβλέποντας την -τουλάχιστον- έντονη δυναμική της ανάπτυξης οργανωμένων ευμεγέθη εγκαταστάσεων data center στη χώρα μας, ο Όμιλος Intrakat αποφάσισε να εισέλθει και σε αυτήν, συνδυάζοντας τις πτυχές της ακίνητης περιουσίας και της ΙΤ εξειδίκευσης, προσθέτοντας καινοτομία, αλλά και… ολίγη από περιβάλλον, που αφορά στην προσπάθεια για την συνολικότερη «πράσινη» λειτουργία των εν λόγω εγκαταστάσεων και την επίτευξη της βιώσιμης ανάπτυξης. 

Παράλληλα, μπορεί να μην είναι ευρέως γνωστό, ωστόσο στο πορτφόλιο της Intrakat βρίσκονται το 5άστερο ξενοδοχείο Milos, που λειτουργεί στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και το Apanema Resort στη Μύκονο, ενώ στην κατοχή του περιλαμβάνεται και ένα αυτοτελές κτίριο γραφείων στην οδό Ιπποκράτους, πάλι στο κέντρο της Αθήνας.

Keywords
Αναζητήσεις
to-stoichima-ton-182-dis-evro-gia-ton-omilo-intrakat.htm
Τυχαία Θέματα