Εφ’ όπλου…

Με τον Χρήστο Καπούτση

Κάποιος να τους «μαζέψει»
Σε τζαμί ετοιμάζονται να μετατρέψουν οι Τούρκοι την ιστορική εκκλησία της Αγίας του Θεού Σοφίας της Τραπεζούντας, που μέχρι σήμερα λειτουργούσε ως μουσείο. Ο μουφτής της Τραπεζούντας ΒεϊσέλΤσακί ανακοίνωσε πως «συνεχίζονται οι προετοιμασίες στην Αγία Σοφία για να ανοίξει τις πύλες της στους πιστούς μουσουλμάνους που θα προσευχηθούν» και αποκάλυψε πως ήδη η Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας έχει ορίσει ιμάμηδες για τον συγκεκριμένο

χώρο.
Ο ναός της Αγίας Σοφίας στην Τραπεζούντα χτίστηκε από τον Μανουήλ Α’ 1238-1263 με πρότυπο την Αγία Σοφία Κωνσταντινούπολης και διακοσμείται με θαυμάσιες τοιχογραφίες και μωσαϊκά, εξαιρετικά δείγματα τέχνης της εποχής του. Μετατράπηκε σε τζαμί και έτσι τα μωσαϊκά καλύφθηκαν με σουβά. Το 1960 η τουρκική κυβέρνηση αποφάσισε τη μετατροπή του τεμένους σε μουσείο. Μήπως πρέπει η ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών, ο υπουργός Εξωτερικών, Δ. Αβραμόπουλος, και ο αρμόδιος υφυπουργός Κ. Τσιάρας να ασχοληθούν με τη νέα τουρκική πρόκληση; Διότι, μέχρι τώρα δεν υπάρχει ελληνική αντίδραση!

Είδαν… Ακουσαν;
Τις δραστηριότατες των στρατιωτικών μονάδων του Ανατολικού Αιγαίου παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Ανακατάληψη βραχονησίδας που είχε καταληφθεί από εχθρικές δυνάμεις προέβλεπε το σενάριο της τακτικής Ασκησης Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) «Αγιος Φωκάς», που έγινε στην ομώνυμη περιοχή της νήσου Κω.
Στην άσκηση συμμετείχαν η κανονιοφόρος «Μαχητής» του Πολεμικού Ναυτικού, ελικόπτερα Σινούκ και Απάτσι της Αεροπορίας Στρατού, καθώς και ειδικές δυνάμεις του Στρατού Ξηράς μεταφερόμενες στην ακτή με ταχύπλοα Μάγκνα. Σκοπός της άσκησης, που ολοκληρώθηκε επιτυχώς, ήταν η συνεκπαίδευση και η αρμονική συνεργασία των κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων στο πλαίσιο της διακλαδικότητας. Την άσκηση παρακολούθησαν ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Π. Παναγιωτόπουλος, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος, ο αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Αθανάσιος Τσέλιος και ο αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ.
Ωστόσο, καλό θα είναι η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, μετά την ολοκλήρωση αυτών των δραστηριοτήτων, να συζητά με τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Εχουν πολλά να τους «ψιθυρίσουν».

Τι είχε προβλέψει ο Κίσινγκερ
«Στις αρχές του 21ου αιώνα το Ισραήλ πρέπει να ελέγχει όλα τα ενεργειακά κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου. Από τους συνδικαιούχους μόνο με την Τουρκία πρέπει να διαπραγματευτεί και στην ανάγκη να παραχωρήσει ένα μέρος. Οι αραβικές χώρες της Μέσης Ανατολής θα είναι απασχολημένες σε εμφύλιες συρράξεις. Η Ελλάδα και η Κύπρος θα μαστίζονται από δρομολογημένη οικονομική κρίση. Η μόνη παρηγοριά για τους Ελληνες ίσως να είναι η δικαίωσή τους για την αποπληρωμή των γερμανικών αποζημιώσεων από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Σε αυτήν τη δικαστική διεκδίκησή τους πρέπει να τους στηρίξουμε, για να τρωθεί η οικονομική επανάκαμψη και το γόητρο της, πάντοτε επικίνδυνης για μας, Γερμανίας».
Το παραπάνω απόσπασμα περιλαμβάνεται σε απόρρητη έκθεση της Μοσάντ (μυστική υπηρεσία του Ισραήλ) από ιδιωτική συνομιλία του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Χένρυ Κίσινγκερ, με εκπροσώπους γερμανικών εβραϊκών συναγωγών, κατά την επίσημη επίσκεψή του στη Γερμανία (1983)! Τα σχόλια είναι περιττά…

Τι θέλουν οι Ρώσοι
Εντονη κινητικότητα στις σχέσεις της Ελλάδας με τη Ρωσία παρατηρείται σε διάφορους τομείς. Ο τουρισμός, οι κατασκευές, οι επενδύσεις, το φυσικό αέριο, οι αγωγοί μεταφοράς ενέργειας και οι σιδηρόδρομοι είναι μερικοί μόνο από τους τομείς πάνω στους οποίους μπορεί να οικοδομηθεί μια στενότερη συνεργασία μεταξύ Ελλάδος και Ρωσίας.
Αυτό επιβεβαιώθηκε κατά τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Δημήτρη Αβραμόπουλου, με τον υπουργό Μεταφορών της Ρωσίας, Μαξίμ Σοκόλοφ, που έλαβε χώρα στο υπουργείο Εξωτερικών. Στις συζητήσεις του Ρώσου κυβερνητικού αξιωματούχου με στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης και με Ελληνες επιχειρηματίες έγινε αναφορά στη συνέχιση της τροφοδοσίας της Ελλάδας με φυσικό αέριο από τη Ρωσία και μετά το πέρας του σημερινού συμβολαίου, που λήγει το 2016. Συζητήθηκαν, επίσης, και τα θέματα του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου του South Stream, αλλά και η αποκρατικοποίηση των ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ, όπου έχει εκδηλωθεί το ενδιαφέρον του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού της Gazprom.
Πάντως, η ελληνική κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι, όσον αφορά τις ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ, δεν θα παίξει με πολιτικούς όρους και ότι οι διαγωνισμοί θα κατακυρωθούν σε όποιες εταιρείες ή κοινοπραξίες κάνουν την καλύτερη προσφορά, δηλαδή με όρους αμιγώς οικονομικούς. Μάλλον δύσκολος στόχος, για τη σημερινή Ελλάδα…

Κώδωνας κινδύνου
Με αφορμή τις πρώτες δασικές πυρκαγιές επισημαίνουμε ότι ο στόλος των πυροσβεστικών αεροσκαφών αποτελείται από «γερασμένα» και «καταπονημένα» αεροσκάφη. Χρήματα δεν υπάρχουν για την αγορά καινούργιων. Οι μετεωρολογικές προβλέψεις κάνουν λόγο για «πύρινο» καλοκαίρι εξαιτίας των ισχυρών βροχοπτώσεων του χειμώνα. Αρα, ο Θεός βοηθός, καθότι «τα αδύνατα παρά τοις ανθρώποις δυνατά παρά τω Θεώ εστίν».

Keywords
Τυχαία Θέματα