Πληρώνουμε πάλι το «αμαρτωλό» κτηματολόγιο

Του Κασσιανού Τζέλη

Από νέο δάνειο, αλλά και από την τσέπη των πολιτών θα αναζητηθούν τα περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ που αποτελούν τη «μαύρη τρύπα» του Κτηματολογίου, το οποίο αυτήν τη στιγμή «ξεσκονίζεται» από το ΣΔΟΕ για κακοδιαχείριση και ενδεχόμενο πλουτισμό στελεχών, ενώ υπάρχουν και υποψίες για οικειοποίηση αδήλωτων ακινήτων από μέλη της διοίκησης, διαχρονικά.

Το «αμαρτωλό» Κτηματολόγιο φαίνεται ότι θα επιβαρύνει για ακόμη μια φορά τους φορολογουμένους που αναμένεται να πληρώσουν τα διαχρονικά πολιτικά λάθη και

τις παραλείψεις που οδήγησαν σε μεγάλες καθυστερήσεις στην κτηματογράφηση της χώρας και στη δημιουργία χρηματοδοτικού κενού που φτάνει τα 300 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 100 εκατ. αφορούν στην κατάρτιση των δασικών χαρτών.

Το έργο αποτελεί πλέον «μνημονιακή υποχρέωση» και θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως το 2020, καθώς η τρόικα το θεωρεί ως βασικό εργαλείο για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, αλλά και το ιδιοκτησιακό ξεσκαρτάρισμα στην Ελλάδα που κρίνεται απαραίτητο προκειμένου να «τρέξουν» ενδεχόμενες επενδύσεις στο μέλλον.

Η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος προωθεί νομοσχέδιο για fast track μελέτες κτηματογράφησης, προκειμένου να μειωθούν οι απαιτούμενοι χρόνοι, αλλά ο στόχος για υλοποίηση του έργου στα επόμενα έξι χρόνια τίθεται εν αμφιβόλω, καθώς δεν υπάρχουν χρήματα. Η κυβέρνηση βρίσκεται μπροστά σε δίλημμα, καθώς για να «τρέξει» το Κτηματολόγιο πρέπει να αναζητήσει και πάλι πόρους από τα εισοδήματα των πολιτών, καθώς και να ενεργοποιήσει την καταρχήν συμφωνία με την ΕΤΕπ για χορήγηση δανείου.

Η εντολή που έχει δοθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, στη νέα διοίκηση της Κτηματολόγιο Α.Ε. υπό τον κ. Δ. Καλουδιώτη είναι να εξετάσει τον τρόπο με τον οποίο σε σύντομο χρονικό διάστημα θα αντληθούν τα «κτηματόσημα» που χρωστάνε οι ιδιοκτήτες, οι οποίοι ήδη κτηματογραφήθηκαν και κανείς δεν φρόντιζε να τα εισπράττει επί χρόνια. Με τον τρόπο αυτόν δημιουργήθηκαν δύο κατηγορίες ιδιοκτητών, αυτοί που κτηματογραφήθηκαν χωρίς να πληρώσουν και αυτοί που έβαλαν το χέρι βαθιά στην τσέπη.

Καμία είσπραξη

Συγκεκριμένα, στις πρώτες κτηματογραφήσεις που έγιναν στα τέλη της δεκαετίας του ’90 και χρηματοδοτήθηκαν με κοινοτικά κονδύλια, πριν ξεσπάσει το σκάνδαλο του Κτηματολογίου και ζητηθεί η επιστροφή τους, δεν εισπράχθηκαν ποτέ τέλη Κτηματολογίου από τους περίπου 1,5 εκατομμύριο δικαιούχους, παρά το γεγονός ότι ο νόμος Σουφλιά του 2008 προέβλεπε την είσπραξή τους, προκειμένου να συνεχιστεί το έργο με αυτοχρηματοδότηση. Τα έσοδα αυτά υπολογίζονται συνολικά σε περίπου 70 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, όσοι κτηματογραφήθηκαν το 2008 και πλήρωσαν κανονικά το κτηματόσημο, θα έπρεπε, σύμφωνα με τον νόμο, να πληρώσουν σε δεύτερο χρόνο και το έτερο σκέλος του, που ισούται με το ένα τοις χιλίοις επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου και με αφορολόγητο 20.000 ευρώ. Σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο της Kτηματολόγιο A.E., αυτά υπολογίζονται σε τουλάχιστον 290 εκατομμύρια ευρώ (σε τιμές 2007). Ούτε κι αυτά εισπράχθηκαν, όμως, ποτέ. Aπό την κατηγορία αυτή έχει ξεκινήσει μόνο η είσπραξη τελών από νομικά πρόσωπα, χωρίς όμως να υπάρχουν περισσότερα στοιχεία.

Καθίσταται σαφές ότι τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν, εάν είχαν εισπραχθεί όταν έπρεπε, να καταστήσουν βιώσιμο το έργο του Κτηματολογίου. Αντιθέτως, το έργο κατάντησε να γίνει μέσο για την ικανοποίηση ρουσφετιών, όπως αποδείχθηκε και από τον έλεγχο του επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, που έφερε στο φως εκατοντάδες προσλήψεις συγγενών υπουργών και πολιτευτών.

Πέρα από τα ανείσπρακτα «κτηματόσημα», η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να ενεργοποιήσει το δάνειο που έχει καταρχήν συμφωνηθεί με την ΕΤΕπ, το οποίο όμως δεν αναμένεται να ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ. Το ενδεχόμενο χρηματοδότησης από κοινοτικά κονδύλια απορρίπτεται εν μέρει, καθώς η EE μπορεί να χρηματοδοτήσει μόνο υποστηρικτικά έργα και όχι αυτό καθ’ αυτό το έργο του Kτηματολογίου.

«Πάτησαν πόδι» σε αδήλωτα ακίνητα

Το ΣΔΟΕ περνάει από κόσκινο τα οικονομικά της Κτηματολόγιο Α.Ε., διερευνώντας, μεταξύ άλλων και δεκάδες καταγγελίες για οικειοποίηση αδήλωτων ακινήτων από μέλη της προηγούμενης αλλά και της νυν διοίκησης.

Πεδίο έρευνας είναι ακόμη οι προθεσμιακές καταθέσεις της εταιρείας που γίνονται με χρήματα από τα κτηματόσημα που πληρώνουν οι πολίτες και για τις οποίες υπάρχουν ενδείξεις για «τρύπα». Μεταξύ άλλων, το ΣΔOE ελέγχει ποια είναι η κατάληξη των αποδόσεων της τελευταίας πενταετίας των προθεσμιακών λογαριασμών. Οι αποδόσεις αυτών των λογαριασμών, που πρέπει να επενδύονται στο έργο του Kτηματολογίου, αγγίζουν τα 10 εκατ. τον χρόνο.

Στο στόχαστρο ακόμα είναι και οι λογιστικές εγγραφές που, σύμφωνα με πληροφορίες, εμφανίζουν πολλά λάθη, αλλά και οι διαφημιστικές δαπάνες της εταιρείας, με τους ελεγκτές να διερευνούν απευθείας αναθέσεις αλλά και ενδεχόμενο πλουτισμό συγκεκριμένων μεγαλοστελεχών.

Χωρίς έλεγχο

Μάλιστα, σε πόρισμα ορκωτών λογιστών που έχει στα χέρια του ο ΣΔΟΕ, εμφανίζονται λάθη στις εγγραφές και τρύπα στη λογιστική αποτύπωση των προθεσμιακών καταθέσεων, καθώς και η χρήση γενικών κωδικών πρόσβασης που χρησιμοποιούνται από περισσότερα από ένα άτομα, γεγονός που παραβιάζει βασικές αρχές ασφαλείας. Στο ίδιο πόρισμα, διαπιστώνεται επίσης παντελής έλλειψη κάθε εσωτερικού ελέγχου κατά παράβαση της νομοθεσίας περί ΔΕΚΟ.

••• Πρόβλημα ενδέχεται να δημιουργηθεί από τη σύμβαση, την οποία έχει υπογράψει η Κτηματολόγιο ΑΕ με τον ΟΤΕ από το 2010. Σύμφωνα με αυτήν, οι αεροφωτογραφίες, οι οποίες είναι απαραίτητες πλέον για κάθε δικαιοπραξία, δεν μπορούν να διατίθενται ελεύθερα στους πολίτες. Αυτό αναμένεται να προκαλέσει την αντίδραση της ΕΕ, καθώς έρχεται σε σύγκρουση με την κοινοτική νομοθεσία, ενώ δεν μπορεί να γίνει πράξη η κυβερνητική υπόσχεση για ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση των πολιτών σε αεροφωτογραφίες μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Keywords
Τυχαία Θέματα