ΑΙ: και μαζί και… χώρια

Η Σύνοδος για την τεχνητή νοημοσύνη στο Παρίσι ήταν η τρίτη κατά σειρά σύνοδος κρατών, εταιρειών και ακαδημαϊκών με αντικείμενο τη διερεύνηση ενός κοινού σημείου επαφής σχετικά με την πιο συγκλονιστική τεχνολογία που έχει βιώσει ως σήμερα η ανθρωπότητα.

Η Ελλάδα ήταν στο Παρίσι… γιατί πλέον μπορεί να συμμετέχει ως ισότιμος εταίρος στη διεθνή συζήτηση για την ΑΙ που αποτελεί πρόκληση για την ανθρωπότητα, τη Δημοκρατία και την αναδιάταξη της γεωπολιτικής ισχύος. Η Ελλάδα

εντός ενός μόνο έτους παρήγαγε το κείμενο της Επιτροπής για την Τεχνητή Νοημοσύνη υπό τον Κωστή Δασκαλάκη, ανέλαβε εκ μέρους της ΕΕ να δομήσει ένα από τα πρώτα AI Factories που θα συνδέουν την ΑΙ με την ερευνητική κοινότητα, τις ΜΜ επιχειρήσεις και το κράτος για εφαρμογές που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη και οργανώνει για δεύτερη χρονιά στις 20 Ιουνίου Φόρουμ για την Ηθική και την ΑΙ με τη συμμετοχή των Πανεπιστημίων Harvard, Oxford, Stanford.

Ομως, αυτό που μένει ως απόηχος από το Παρίσι είναι μία αίσθηση γλυκόπικρη. Από τη μία είναι ελπιδοφόρο ότι καλλιεργείται ένας πολυμερής και γόνιμος διάλογος, από την άλλη προκαλεί προβληματισμό ότι υποβόσκει η βαθιά αντίθεση ως προς το «όραμα» για την εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης. Διάσπαρτα ρυθμιστικά πλαίσια, διαφορετικές προτεραιότητες, πολυκερματισμός. Εν μέρει αναμενόμενο, αλλά όχι επιβεβλημένο. Η τεχνητή νοημοσύνη δεν αποτελεί μία «απλώς νέα φάση της τεχνολογίας», αλλά κάτι πολύ πιο εκθετικά εξελισσόμενο και σε βάθος επιδραστικό.

Θα συμπέραινε κανείς ότι βρισκόμαστε σε μία νέα περίοδο όπου οι ρηγματώσεις ως προς την ΑΙ αποκτούν εμφανή διάσταση. Το παραδοσιακό μέτωπο ανάμεσα σε «δυτικό κόσμο / Κίνα» αναδιατάσσεται. Το κείμενο της Συνόδου το ψήφισε… η Κίνα, αλλά όχι οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο! Τη στιγμή που οι ΗΠΑ αναδιαμορφώνουν τη στρατηγική τους με εκατοντάδες δισεκατομμύρια ως καύσιμο, η Κίνα απαντά με νέες εξελιγμένες και πιο φθηνές εφαρμογές που γκρεμίζουν τη Wall Street, και η ΕΕ μπαίνει σφήνα στον ανταγωνισμό μέσα από ένα αρκετά φιλόδοξο πρόγραμμα επενδύσεων 200 δισεκατομμυρίων.

Το πιο πιθανό βραχυπρόθεσμο σενάριο είναι ο κατά περίσταση και εκ περιτροπής συντονισμός ομάδων χωρών με εταιρείες και ερευνητικές ομάδες με διαφορετικό κάθε φορά στόχο. Ενα προβληματικό μεταβατικό στάδιο μέχρι να ολοκληρωθεί η φάση της αναδιάταξης των δυνάμεων στη «μάχη» της Αγριας Δύσης της τεχνητής νοημοσύνης.

Ο Γιάννης Μαστρογεωργίου είναι ειδικός γραμματέας Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού και συντονιστής της Επιτροπής για την Τεχνητή Νοημοσύνη

Keywords
Τυχαία Θέματα